Bezienswaardigheden van de stad Stuttgart

De hoofdstad van de Duitse deelstaat Badem-Württemberg is Stuttgart (Zuid-Duitsland). Deze stad staat bekend als de autostad van Duitsland. Hier leefden Gottlieb Daimler (1834-1900), Carl Benz (1844-1929) en Ferdinand Porsche (1875-1951). Naast de vele fabrieken herbergt Stuttgart ook vele architectonische hoogstandjes en worden er vele evenementen gehouden. Stuttgart was de koninklijke residentie van graaf van Württemberg. In 1911 werd Württemberg een republiek om in 1934 op te gaan in het Derde Rijk. Stuttgart werd in de Tweede Wereldoorlog deels verwoest, maar herstelde zich desondanks redelijk. De Duitse stad herbergt vele bezienswaardigheden.

Staatsgalerie

Konrad Adenauerstraße 30-32 (Dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur, op dinsdag en donderdag tot 20.00 uur, maandag dicht)
In de Staatsgalerie zijn kunstwerken te zien uit Duitsland, Italië, Nederland en Frankrijk van de Middeleeuwen tot de negentiende eeuw. Er is een grote hoeveelheid grafische kunst te bewonderen. Aanwezig zijn onder meer werken van de Duitse expressionisten Schmidt-Rottluf en Kirchner. Van Picasso hangen er meerdere werken.

Kunstmuseum

Kleiner Schlossplatz 1 (Dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur, op woensdag en vrijdag tot 21.00 uur, maandag gesloten).
Het Kunstmuseum van Stuttgart is gevestigd in een enorme glazen kubus die in 2004 is gebouwd. Er hangen onder meer 250 werken van Otto Dix. Daarnaast zijn er ook kunstwerken van Willi Baumeister en Fritz Winter te zien. Boven zijn er wisselende exposities.

Neues Schloss

Schlossplatz
Hier staat een kleine versie van Versailles. Het gebouw werd verwoest in de Tweede Wereldoorlog, maar is in de jaren vijftig herbouwd.

Altes Stiftschloss

Schillerplatz
Hier staat een kasteel dat is gebouwd in de zestiende eeuw. Vele hertogen van Württemberg hebben hier gewoond. Vergeet niet de mooie binnenplaatsen met galerijen te bewonderen. Imposant is het grote standbeeld van Eberhard im Bart op het paard.

Württembergisches Landesmuseum (Regionaal museum van Württemberg)

Schillerplatz 6 (Geopend van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 17.00 uur)
Het Regionaal museum van Württemberg is gevestigd in het kasteel Altes Stiftsschloss. Het museum beschikt over een collectie met prehistorische voorwerpen en heeft afdelingen met edelsmeedkunst, klokken en muziekinstrumenten. Het museum herbergt ook een groot aantal religieuze beelden.

Stiftskirche (Kerk van het Heilig Kruis)

Stiftsstraße 12 (Geopend van maandag tot donderdag van 10.00 tot 19.00 uur, op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zondag van 10.00 tot 18.00 uur)
De Stiftskirche is in de twaalfde eeuw gebouwd. Wat de kerk bijzonder maakt zijn de klokkentoren en de zwierige gotiek. In de kerk staat een kleine doopkapel en een momument dat Ludwig III voor zijn voorouders heeft laten maken.

Fernsehturm (Televisietoren)

De Fernsehturm staat op de heuvel ten zuidoosten van Stuttgart. De toren heeft een lengte van 217 meter en is in 1956 in gebruik genomen. Veel televisietorens zijn later naar het model van deze Fernsehturm gebouwd. Het is mogelijk om met de lift omhoog te gaan en boven van het uitzicht van Stuttgart te genieten.

Markthalle (Overdekte markt)

Dorotheenstraße 4 (Geopend van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 20.00, op zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur)
Bijzonder in Stuttgart zijn de markthallen die in art-nouveaustijl zijn verrezen in 1914. In de markthallen is van alles te beleven. Het warenhuis Merz & Benzing is er gevestigd en heeft een grote collectie aan souvenirs. Ook kun je er een hapje drinken of iets eten. Er staan in de markthallen vele kramen waar van alles te koop is.

Lindenmuseum

Hegelplatz 1 (Maandag gesloten. Geopend op woensdag van 10.00 tot 20.00 uur, op de overige dagen van 10.00 tot 17.00 uur)
Het Lindenmuseum is een etnografisch museum en heeft kunst uit alle werelddelen. Daarnaast kun je er ook typische zaken van verschillende volken zien.

Wilhelmapark

Neckartalstraße
Wie eens wat anders wil dan rondneuzen in een museum kan terecht in het Wilhelmapark. Dit park heeft een groot aquarium en heeft daarnaast bijzondere kassen met vele bloemen en planten. Het is een van de grootste botanische parken van Duitsland.

Weissenhofsiedlung (Het experimentele dorp Weissenhof)

In het ‘dorp’ Weissenhof staan elf woningen die ontworpen zijn door grote architecten als Mies van der Rohe en Le Corbusier. De huizen geven een mooi beeld van de architectonische geschiedenis uit de twintigste eeuw. In de straat staat ook een museumpje dat is gewijd aan Le Corbusier.

Mercedes Benz Museum

Mercedesstraße 100 (Van dinsdag tot zondag geopend van 9.00 tot 18.00 uur)
Het museum is gevestigd in de fabriek Stuttgart-Untertürkheim. Er zijn 180 modellen van Mercedes Benz te bewonderen. Je kunt hier de ontwikkeling volgen van de Mercedessen over verschillende decennia.

Porsche Museum

Porscheplatz 1 (Geopend van dinsdag tot zondag van 9.00 tot 18.00 uur)
In het Porsche Museum staan negentig Porschemodellen. Het museum laat de geschiedenis van de Porsche zien. Het gebouw is speciaal ontworpen voor het Porsche Museum.
© 2011 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weekendje weg: StuttgartOm niet te verdwalen moet je in Stuttgart drie K's onthouden: de drie doorgaande wegen zijn omgedoopt tot Kapitalmeile,…
Brandenburg: Potsdam, meer dan alleen Schloss SanssouciBrandenburg: Potsdam, meer dan alleen Schloss SanssouciWie Brandenburg zegt, denkt al gauw aan Berlijn. Toch ligt er op zo'n 30 km ten westen van Berlijn een andere interessan…
Fernsehturm in Berlijn: uiterlijk en aanleiding van de bouwDe Fernsehturm is het bekendste en hoogste gebouw van Berlijn. Zichtbaar vanuit heel Berlijn kreeg het gebouw de status…
Canada: stedentrip naar TorontoCanada: stedentrip naar TorontoToronto is een aantrekkelijke stad om voor een aantal dagen te bezoeken tijdens een stedentrip. Het is de grootste stad…
Bronnen en referenties
  • Trotter West-en Zuid-Duitsland, uitgeverij Lannoo, 2010
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.