Leeuwarden, de veelzijdige hoofdstad van Friesland

Friesland. Voor veel Nederlanders een prachtige provincie om op vakantie te gaan. En als je toch in de buurt bent, is een bezoekje aan de hoofdstad de moeite waard. In Leeuwarden kun je winkelen, gezellig uit eten gaan of je vergapen aan de vele bezienswaardigheden die deze stad rijk is. Leeuwarden heeft een aantal hogescholen en biedt huisvesting aan vele studenten, die de stad verlevendigen en haar jong houden.

Shoppen

Het centrum van Leeuwarden biedt winkelliefhebbers veel mogelijkheden. De bekendste winkelstraat van de stad is de Nieuwestad. Deze heeft een ‘stille’ kant en een drukke kant. Aan de drukke kant vind je filialen van bekende winkelketens als Hema, C&A, Etos, Vero Moda, Cool Cat en de V&D. Aan de stille kant Nieuwestad zijn vooral (eet)cafés en discotheken gevestigd. Andere bekende winkelstraten zijn de Wirdumerdijk en de Voorstreek.

Zoek je wat kleinere, exclusievere winkels en boetiekjes? In de Sint Jacobsstraat vind je leuke (cadeau)winkels op woongebied, bijvoorbeeld Frappant of Ny-Na. Er is ook een kledingwinkel in leer en suede en een exclusieve damesmodezaak gevestigd. De Kleine Kerkstraat is in 2010 en in 2012 uitgeroepen tot de leukste winkelstraat van Nederland. Deze knusse straat wordt bevolkt door diverse damesmodewinkels, kinderkledingzaken, woonwinkels, een bloemisterij en een winkel met verlichting.

Kortom, in Leeuwarden is er voor elk wat wils te koop. Op donderdagavond is het koopavond in Leeuwarden en met enige regelmaat zijn er winkels geopend op zondag.

Eten en drinken

’s Zomers is de Nieuwestad ‘the place to be’. Er zijn dan tal van terrassen langs de grachten. (Eet)cafés als Fire Palace, Het Stadscafé en de Dicke van Dale zijn populaire plekken. Hier kun je, naast gezellig wat drinken, ook lunchen of uitgebreid dineren.

Er zijn tal van mogelijkheden in de stad als het om lekker eten gaat. Diverse keukens zijn er vertegenwoordigd; de Turkse restaurants Kaya en Saray, het Indiase restaurant Jamuna, Yucatan de Mexicaan en pizzeria’s, bijvoorbeeld Pompei.
De stad heeft ook veel restaurants waar Hollandse kost geserveerd wordt.

De ijssalon la Venezia aan de Voorstreek is een begrip in Leeuwarden. ’s Zomers staat er buiten al een lange rij voor de balie, waar heerlijk Italiaans schepijs is te krijgen. Een bekende broodjeszaak is Vittorio, ook aan de Voorstreek te vinden.

Bezienswaardigheden

Oldehove
Wie Leeuwarden zegt, zegt Oldehove. Dit is een toren van zo’n veertig meter hoog. Het was ooit de bedoeling de toren hoger te maken, maar de bouw is gestaakt omdat de toren scheef ging staan. Achteraf ontdekte men dat dit kwam omdat hij werd gebouwd op een terp, een heuvel die vroeger gemaakt werd om bescherming tegen overstromingen te kunnen bieden. De Oldehove staat nog steeds scheef en dat maakt 'm uniek.

Grachten

Leeuwarden is een oude stad. Het heeft haar charmes onder andere te danken aan de mooie stadsgrachten die het centrum sieren. ’s Zomers kunnen die per rondvaartboot worden verkend. Je krijgt dan een mooi beeld van de stad vanuit een andere hoek.

De waag

De waag op de Nieuwestad is een gebouw met een rijke geschiedenis. Hier werd vroeger de handelswaar- vooral boter - van kooplieden gewogen. Tegenwoordig is er een lunchcafé gevestigd en kun je hier geld halen bij de geldautomaat, een mooi centraal punt in de stad.

Blokhuispoort

De blokhuispoort is een oude gevangenis. Lange tijd is dit markante gebouw met de torentjes en imposante poort nog gebruikt als huis van bewaring, tegenwoordig is het een museum en worden er geregeld beurzen en exposities georganiseerd.

Stadhuis

Ook het oude stadhuis van Leeuwarden, aan het Raadhuisplein, is een prachtig gebouw. Het heeft een carillon en de originele ramen zitten er nog in. Het gebouw is tegenwoordig vooral populair als trouwlocatie.

De kanselarij

Oorspronkelijk was dit een rechtbank. Het gebouw dat gekenmerkt wordt door de gotische stijl, heeft een prachtige gevel met mooie beelden. Tegenwoordig maakt gebouw deel uit van het Fries Museum op de Tweebaksmarkt. Dit museum staat overigens op het punt te verhuizen naar het Zaailand, een groot plein in het centrum van Leeuwarden.

Centrale apotheek
De centrale apotheek aan de Voorstreek is een opvallend mooi gebouw in Art Nouveau stijl. Het is opgesierd met prachtige tegels uit die tijd en heeft een karakteristiek torentje.

Musea in Leeuwarden

Het Fries museum

Hier kun je zowel kunst van oude meesters als moderne kunst bewonderen. Ook is hier een permanente tentoonstelling over het leven van Mata Hari te bekijken. Het verzetsmuseum is tevens in het pand gevestigd. Het gebouw is op zich al een bijzondere mengeling van hypermoderne architectuur en oude historie, die in elkaar overvloeien. In 2013 krijgt het museum een nieuw onderkomen op stadsplein Zaailand, aan de overzijde van het daar gevestigde gerechtsgebouw.

Natuurmuseum Fryslân

Hier staat de Friese natuur centraal en kun veel informatie vinden over dieren en planten, er zijn spelletjes en proefjes te doen en er is regelmatig een bijzondere expositie.

Keramiekmuseum Princessehof

Een museum vol oud en modern keramiek, van gebruiksvoorwerpen tot ware kunstwerken. Er kunnen ook workshops rond keramiek gevolgd worden.

Pier Pander museum

Dit kleine museum staat in stadspark de Prinsentuin, dat 's zomers een populaire ligplaats is voor watersporters.
In dit museum staan prachtige beelden van de van oorsprong Drachtster beeldhouwer Pier Pander. Deze kunstenaar was destijds vooral bekend als vervaardiger van de afbeelding van Koningin Wilhelmina op de Nederlandse munten. Er zijn tekeningen, beelden en foto’s van de kunstenaar in actie te zien. Bij het museum is ook een tempeltje te vinden, waar een aantal prachtige marmeren beelden van de kunstenaar staan te pronken.

Wat is er verder te doen in Leeuwarden

Aquazoo

Ooit was dit het Leeuwarder buitenzwembad, dat tot ergernis van vele Leeuwarders plaats moest maken voor een Otterpark. Tegenwoordig is Aquazoo een heuse dierentuin, waar veel diersoorten in het echt zijn te bewonderen. Reptielen, aapjes, diverse vogelsoorten, ocelotten, kleine panda’s , brulapen, flamingo’s, je kan het zo gek niet bedenken of het loopt of fladdert er rond.

Zwembad de Blauwe Golf

Dit overdekte subtropische zwembad heeft een recreatiebad met golfslag, bubbelbaden, een glijbaan en een wedstrijdbad, waar naar hartenlust baantjes getrokken kan worden.

Grote Wielen

In recreatiegebied de Grote Wielen kun je paintballen, kanovaren of ‘survivalen’. Leuk om te doen met je vrienden of als bedrijfsuitje. Na de fysieke inspanningen kun je ontspannen bij een barbecue of een drankje op het terras van het naburige restaurant.

Ijshal

Leeuwarden beschikt over een ijshal. Hier kun je trainen voor de Elfstedentocht, je kunt er schaatsles nemen en er wordt getraind door shorttrackers en ijshockeyers. Je stompe schaatsen kun je hier vakkundig laten slijpen. Het is een leuke plek om in het seizoen sportief bezig te zijn.

Leeuwarden is een veelzijdige stad, met een mooie oude binnenstad en een gezellige sfeer.

Kaart van Leeuwarden

© 2011 - 2024 Paulina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloemetjesmarkt op Hemelvaartsdag in LeeuwardenBloemetjesmarkt op Hemelvaartsdag in LeeuwardenOp Hemelvaartsdag staat Leeuwarden in de bloemen. In de stad vindt dan de jaarlijkse bloemetjesmarkt plaats, met een kil…
LOOP Leeuwarden - hardlopen in de Friese hoofdstadLOOP Leeuwarden - hardlopen in de Friese hoofdstadLoop Leeuwarden is een jaarlijks georganiseerd loopevenement dat wandelend en hardlopend te volbrengen is. Het is het gr…
Decathlon: de grootste sportwinkel in LeeuwardenDecathlon, de grootste sportwinkel van Nederland opende in november 2014 haar poorten in het Friese Leeuwarden. De winke…

Tip voor de herfstvakantie: CochemTip voor de herfstvakantie: CochemDe herfstvakantie is altijd een welkome tussenpauze in het jaar zo tussen de zomervakantie die alweer zo lang geleden li…
Amman, winkelenAls u op vakantie in Jordanië bent en nog een dagje over hebt in Amman is het wellicht handig om te weten waar u het bes…
Bronnen en referenties
  • VVV Leeuwarden
  • Youropi.com
Paulina (49 artikelen)
Laatste update: 27-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.