Fulda - barokstad in de Rhön
Fulda is zeker niet de bekendste stad van Duitsland, noch de grootste. Wat de stad echter interessant maakt voor toeristen is het volledig barokke stadscentrum met de imposante Dom en diverse stadspaleizen. Fulda ademt rust uit maar bruist tegelijkertijd. Voor mensen die in de omgeving hun vakantie vieren is het zeker een bestemming voor een dagtrip.
Geschiedenis
In 744 verleende Bonifatius de monnik Sturmius de opdracht een klooster te stichten. Het doel van Bonifatius was het opzetten van een Benedictijns modelklooster. In 754 werd Bonifatius tijdens een missie bij Dokkum vermoord en uiteindelijk bijgezet in zijn favoriete klooster in Fulda.
Het klooster werd al snel een bedevaartsoord, groeit in aanzien en wordt door de opgerichte schrijfschool één van de culturele centra van Midden-Europa.
Rond het klooster ontstaat de nederzetting Fulda (Villa Fuldis) bevolkt door vrije ambachtslieden en kooplieden. De nederzetting komt tot bloei en wordt de basis van de huidige stad Fulda. Rond 1150 werd de stad met torens en stadsmuren versterkt om haar te beschermen tegen roofridders. In 1220 wordt de abt van het klooster tot 'prinsabt' benoemd, waardoor hij niet alleen een geestelijk, maar ook een wereldlijk leider (rijksvorst). Overvallen, pest, burgeropstanden, heksenvervolgingen en de dertigjarige oorlog bepalen de bewogen geschiedenis van de stad.
In de 17e eeuw lukt het de rijksvorsten om de financiën vrij te spelen voor uitgebreidde bouwactiviteiten die in de 18e eeuw worden gestart. Het gevolg hiervan is de Barokstad die Fulda nu is. In 1704 is begonnen met de Barokke Bonifatiusdom. Kort daarna volgen de Orangerie, de paleistuin de diverse stadspaleizen en de universiteit.
In de navolgende eeuwen verarmde de Rhön door oorlogen zodanig, dat er simpelweg geen geld meer beschikbaar was om de binnensteden aan te passen. Om die reden heeft onder andere Fulda nog het elan dat hoort bij de barok.
de Bonifatiusdom /
Bron: ThomasSD, Wikimedia Commons (Publiek domein)De stad nu
Fulda is tegenwoordig het economische centrum van de de Rhön (www.rhoen.de), een middelgebergte gebied dat zich bevindt rond het drielanden punt Beieren, Hessen en Thüringen. Bezoekers aan Fulda doen er goed aan de auto te parkeren bij het treinstation. Een dagkaart kost slechts € 4,00 en het centrum is maar op 5 minuten lopen.
In het centrum aangekomen is het de moeite waard om wat te drinken op de Paulus promenade. Hier heeft men uitzicht op enerzijds de dom en anderzijds het historische centrum. Wat direct opvalt zijn de veelkleurige vakwerk huisjes, waarvan enkele al aan het einde van de 16e eeuw zijn gebouwd. Het kost niet veel moeite om de moderne reclames en auto's weg te denken en hiervoor paard en wagen in de plaats te zetten.
De dom is gewijd aan Bonifatius, die daar ook een praalgraf heeft. Niet alleen de buitenkant van de dom is indrukwekkend. Ook het interieur is relatief eenvoudig, maar van grote schoonheid. Zeker de koepel van de dom is adembenemend mooi.
Na een bezoek aan de dom is het zeker de moeite waard om ook het dommuseum te bezoeken. Het museum bevat een groot aantal relikwieën als ook de abtsstaf van Bonifatius.
De stad ademt grandeur. Die grandeur is overigens niet louter spiritueel, maar ook wereldlijk.
Fulda telt een aantal stadspaleizen, waarvan het Stadtschloss zeer de moeite waard is.
Het Stadschloss is de voormalige residentie van de Abtprinsen van Fulda. Niet alle vertrekken zijn te bezichtigen, maar een bezoek aan de grote feestzaal en privé vertrekken van deze hoogwaardigheidsbekleders is de moeite waard. De grote hoeveelheid te bezichtigen porselein zal de liefhebber in vervoering brengen.
Tot slot
Bij een verblijf in Oost Hessen hoort zeker een bezoek aan deze stad. Neem de tijd om in en rond de stad te lopen. Niet alleen is de stad zeer de moeite waard, de natuur in de directe omgeving is adembenemend mooi.