Lleida stad voor cultuurliefhebbers (Spanje)

Lleida, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, in de autonome deelstaat Catalonië heeft heel wat te bieden. De reiziger die naast het aangename klimaat ook wel eens wat cultuur en gastronomie wil, kan hier zeker aan zijn trekken komen. De stad kende een turbulente geschiedenis en naast de Kathedraal "Seu Vella", die de stad domineert, zijn er tal van andere bezienswaardigheden, is er een natuurpark en kan men er heerlijk tafelen.

Korte geschiedenis

Lleida bestaat reeds sinds de 6de eeuw voor Christus en werd in 205 voor Christus veroverd door de Romeinen. Het kreeg toen de naam Llerda. In 716 werd de stad veroverd door de Moren die het de naam Lareda gaven. In 1149 kwam de stad in handen van de Graaf van Barcelona, Ramón Berenguer IV. En van toen af aan kreeg de stad zijn huidige naam Lleida. In de veertiende eeuw was het de belangrijkste stad van het toenmalige rijk van Aragon en in de achtiende eeuw was er de hevige Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd waarbij de universiteit uit het jaar 1300, verwoest werd. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939), kreeg de stad het zwaar te verduren door bombardementen, uitgevoerd door de aanhangers van Franco.

De Kathedraal Seu Vella in Lleida

Volgens geschiedkundigen is deze kathedraal gebouwd op de plek waar ooit de Moorse moskee stond. Het is een immens bouwwerk waaraan men begon te bouwen in 1203 en pas in 1431, ruim tweehonderd jaar later, werd de laatste steen gelegd. De kathedraal is gelegen op de top van een heuvel, aan de oevers van de Segre rivier en haar silhouet geeft Lleida 's avonds een schilderachtig uitzicht.

Het gemeentehuis van Lleida

Dit monument uit de dertiende eeuw, heeft kelders die nog uit de Romeinse tijd stammen en is het bekendste gebouw in Lleida. Het wordt "La Paeria" genoemd. In het gebouw bevindt zich ook nog een oude gevangenis waar graffitie te zien is van gevangenen uit de zestiende en zeventiende eeuw. In het indrukwekkende gebouw is ook nog een barokkast met vijf sloten te zien. De sleutels ervan waren in het bezit van vijf verschillende gemeenteraadsleden en in die kast werden de belangrijkste documenten van de stad bewaard.

De San Lorenzo Kerk en het Museum van Lleida

De San Lorenzo kerk werd gebouwd tussen de twaalfde en de vijftiende eeuw. Naast de prachtige architectuur, herbergt deze tevens een schat aan schilderijen, sculpturen en altaarstukken. De kerk was oorspronkelijk in de Romaanse stijl met één schip en een ronde apsis, maar met de tijd werd er, zoals vaak gebeurt, één en ander aangebouwd. Sinds kort (2001) heeft de mooie kerk, na vele jaren van restauratie, haar oude glorie terug. In 2007 werd tegenover deze kerk, het "Museo de Lleida" geopend. De bezoeker kan er tal van religieuze kunstwerken en een uitgebreide archeologische collectie bewonderen.

Interessante bestemming voor een stedentrip

Liefhebbers van moderne architectuur kunnen er gebouwen bezichtigen in de stijl van het Catalaanse Modernisme, zoals de Casa Melchior die gelegen is aan de Plaza Sant Francesc. Verder is het ook aangenaam om het park Els Camps Elisis, dat aan de linkeroever van de Segre rivier ligt, te bezoeken. Hier kan men enkele neoklassieke gebouwen bezichtigen. Liefhebbers van lekker, zoet gebak kunnen hun hart ophalen bij de vele banketbakkers die in het centrum van de stad aanwezig zijn.
Voor diegenen die van groen en natuur houden is er het Natuurpark "Mitjana", een natuurgebied van 90 hectaren groot met kleine meren en bossen.
© 2009 - 2024 Gertrudis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stedentrip SevillaIn dit artikel vind je wat algemene informatie over een stedenreis naar Sevilla, die samen met Cordoba en Granada de dri…
Brno in Moravië, TsjechiëBrno in Moravië, TsjechiëNa Praag is Brno de grootste stad van Tsjechië. De stad ligt in Moravië, het oostelijk deel van Tsjechië. In Moravië vin…
Gaudí en Barcelona: Sagrada Familia, Park Guell en Casa'sHij is één van de bekendste Spaanse architecten. Als je in Barcelona loopt, ontkom je niet aan zijn opvallende werken. B…
Kathedraal La Seu in Palma de MallorcaKathedraal La Seu in Palma de MallorcaWanneer je afreist naar het eiland Mallorca is een bezoekje aan kathedraal La Seu zeker de moeite waard. Dit enorme bouw…

Bangalore, een waar shoppingparadijs in IndiaBangalore, een waar shoppingparadijs in IndiaIndia wordt vaak in verband gebracht met slums, armoede, tempels, Bollywoodfilms, autoriksja’s en zo kan je nog een tijd…
Marrakech: bezienswaardigheden, soeks en groene plekjesMarrakech: bezienswaardigheden, soeks en groene plekjesDroom je ook weg bij de gedachte van een hete ontspannende hamam, geurende tajines en Arabische klanken? Heb je soms zin…
Gertrudis (51 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.