Frankfurt am Main (Duitsland)

Frankfurt am Main (Duitsland) Ook wel Bankfurt of Mainhattan genoemd, Frankfurt aan de Main rivier is zeker niet de mooiste of bruisendste stad van Duitsland. Hier ligt het financiële hart van Europa (de Europese Centrale Bank), hier worden werelddeals gesloten en hier vinden veel beurzen plaats. Het is dus een stad waar veel zakenlui komen en niet veel toeristen. Door het belangrijke vliegveld om de hoek is het toch waarschijnlijk dat je er een keer wat tijd doorbrengt. Gelukkig heeft Frankfurt genoeg interessante plekken voor een dag. Mocht je voor een paar dagen in Frankfurt zijn tijdens een beurs of een lange overstap hebben op het vliegveld, dan vind je hier voldoende informatie om jezelf voor korte tijd te vermaken.


Praktische informatie

Normaal verwacht je praktische informatie aan het eind van een verhaal over een stad, maar in Frankfurt moet het eerst. Dit is namelijk vooral een praktische stad. Frankfurt is een van die plekken waar je vaker moet zijn dan wilt zijn.

Naam

De naam Frankfurt komt in Duitsland nog eens voor, bij de grens met Polen, dus om onderscheid te maken, worden ze Frankfurt am Main of an der Oder genoemd naar de rivieren die door ze heen stromen. Frankfurt am Main is het “echte” Frankfurt.

Vliegveld

Frequente reizigers van en naar Europa krijgen minstens eens met het vliegveld van Frankfurt te maken. De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft hier haar basis en vele internationale maatschappijen maken een landing in Frankfurt op doorreis naar Amerika of Azië. De twee terminals van vliegveld Frankfurt zijn verbonden met een skytrain en bussen.

De luchthaven ligt op slechts 10 kilometer van het centrum en is prima te bereiken met openbaar vervoer: onder hal B van terminal 1 ligt een treinstation voor regionaal treinverkeer. Een enkeltje naar de stad (Hauptbahnhof, centraal station) is eenvoudig te koop bij een van de automaten met het RMV logo. Er is een aparte knop "Frankfurt". Met dit kaartje mag je geen internationale trein nemen, maar alleen de lokale treinen (S8 of S9) die vier keer per uur vertrekken vanaf spoor 1. De reis naar eindstation centraal duurt slechts elf minuten.

Er is een apart deel van het treinstation voor verdere reizen Duitsland of Europa (Fernbahnhof). Dit deel ligt ook bij terminal 1, maar een paar honderd meter verderop dus volg de borden. De internationale trein van/naar Nederland stopt op Frankfurt/Flughafen en dat is dus de Fernbahnhof.

Het tweede vliegveld, Frankfurt-Hahn, ligt op ruim 70 kilometer van het centrum. Ryanair maakt hiervan gebruik voor Europese vluchten, maar vaak is de twee uur durende busreis van/naar dit vliegveld met busmaatschappij Bohr langer dan je eigenlijke vlucht.

Treinstation

Het centraal station van Frankfurt is het drukste van Duitsland en dat merk je, o.a. als je op zoek moet gaan naar spoor 108. De sierlijke glasmetalen overkapping doet denken aan Amsterdam Centraal, maar dan een tikkeltje groter. Hier vind je grote bagagekluisjes en toiletten. In het treinstation zijn verschillende winkels en vlak voor de hoofduitgang is toeristische informatie.

Vanaf het treinstation kun je de hele stad en regio bereiken met de regionale treinen of metro’s. Je bent in Duitsland dus alles is superefficiënt en pünktlich. Aan de zuidkant van het station (linkerzijde als je voor de hoofdingang staat) op de Manheimerstrasse vertrekken bussen, de Romantische Strasse bussen naar München en de Bohr bussen naar vliegveld Hahn. Dit is ook een veelgebruikte opstapplaats voor deelnemers aan Mitfahgelegenheit.de.

Overnachten

Frankfurt is een zeer belangrijk knooppunt voor reizigers. Hier zijn de grootste luchthaven en het drukste treinstation van Duitsland. Vlakbij ligt ook nog eens het grootste Autobahnkreuz (verkeersknooppunt) van het land, het Frankfurter Kreuz. Superlatieven te over dus op transportgebied. Wie daarnaast ook nog eens weet dat er hier jaarlijks vele, vele beurzen gehouden worden, begrijpt dat vooruit plannen voor overnachtingen geen overbodige luxe is. Ga je voor goedkoop dan moet je in het Bahnhofsviertel zijn, ga je voor swingend dan is Sachsenhausen the place to be, ga je voor luxe dan is Hotel Mozart helemaal jouw ding.

Bezienswaardigheden

Het merendeel van de stad is in 1944 met de grond gelijk gemaakt in twee bombardementen door de geallieerden. Frankfurt is dus vooral een moderne stad en mist toch die typische sfeer van andere oude Europese steden, vergelijkbaar met het ook gebombardeerde Rotterdam. De trots van de stad zijn dus de enkele nog overeind staande historische gebouwen.

Vanuit het centraal station kun je in tien minuten lopen het centrum bereiken via de louche Kaiserstrasse. Deze straat gaat over in de Rossmarkt en die eindigt bij Hauptwache, oftewel het voormalige hoofdkantoor van de politie. Hier begint het voetgangersgebied met o.a. winkelstraat Zeil tot aan Konstablerwache en Biebergasse tot aan de Operplatz. Het meest interessante deel van de stad ligt tussen de Willy-Brandt-Platz, Hauptwache, Konstablerwache en de Main rivier

Fontein op de RömerplatzFontein op de Römerplatz

Römerplatz

De trots van Frankfurt is de Römerplatz met het oude stadhuis. Hier zie je hoe Frankfurt vroeger was met middeleeuwse vakwerkhuizen die mooi gerestaureerd zijn. Neem ruim de tijd hiervoor, want dit is het hoogtepunt van de stad. Souvenirwinkeltjes en cafés omzomen het beklinkerde plein. Strategisch geplaatste bankjes bieden een mooi uitzicht op de drie huizen die samen het oude stadhuis vormen en waar op vrijdagen en in weekenden druk getrouwd wordt. Wie daar zin in heeft, kan het voormalig stadhuis bezoeken voor een paar euro.

Frankfurter Dom

Oostelijk van de Römerplatz richting de rivier ligt de Frankfurter Dom. Hier werden de keizers van het Heilige Romaanse Rijk gekroond tussen 1562 en 1792. De mooie Gotische toren dateert uit de 15e eeuw. Het interieur van de kerk is sober, maar de sierlijke, roodbakstenen gotische bogen steken mooi af tegen de witte muren en het witte plafond. Het moderne orgel heeft een zeer bijzondere vorm. Voor de kerk ligt de Historischer Garten, de historische tuin. Hier vind je opgravingen van de fundamenten van eerdere kerken en gebouwen op deze plek. De drie lagen gaan terug tot de Romeinse tijd.

Europese Centrale Bank

Aan de Willy-Brandt-Platz in een typische wolkenkrabber huist de ECB. Er is een souvenirwinkel voor eurofielen, maar het is vooral de moeite van een korte omweg waard vanwege het grote blauwe eurosymbool met gele sterren dat je altijd op televisie ziet als er nieuws is vanuit de Bank.

Main rivier

De oude binnenstad grenst niet direct aan de rivier; de drukke straat Mainkai ligt ertussen. Steek deze over en je komt in een opvallend rustig, lang singelpark naast de rivier. Hier komen de Frankfurters om hun hond uit te laten, fietsen, joggen of gewoon om te flaneren. Ook de andere oever heeft een groene strook naast de rivier. Voor vermoeide voeten is er een overvloed aan bankjes die over de rivier uitkijken. De Mainkai gaat na de oude brug over in een straat met de naam Schöne Aussicht (mooi uitzicht), dus doorlopen is de moeite waard. Oversteken naar de andere kant kan ook ter hoogte van de Römerplatz via de voetgangersbrug Eiserner Steg.
Het eurosymbool bij de ECBHet eurosymbool bij de ECB
Uitzicht over de Main rivierUitzicht over de Main rivier

MyZeil shopping centerMyZeil shopping center
MyZeil shopping center
De straat Zeil is een paradijs voor winkelliefhebbers, maar met het futuristische MyZeil aan de linkerzijde vanaf Hauptwache. Zie ik daar een gebouw met een gat erin? Ja, dat is het dus. De glazen voorkant is vervormd en het resulterende "gat" loopt door in het gebouw (zie foto). Hier geen hoeken, maar enkel vloeiende lijnen. De roltrappen komen naar boven en beneden door ovalen gaten wat bijdraagt aan het moderne karakter. Zelfs de spijlen in de balustrades staan opzettelijk schuin. Ook als je niet van winkelen houdt, is het aardig om in dit ietwat bizarre gebouw rond te dwalen. De toiletten zijn hier gratis.

Goethe Haus en andere musea

Frankfurt heeft een redelijke lijst aan musea, dus mocht je geïnteresseerd zijn:
  • Geen Duitse literatuur zonder Goethe. In het geboortehuis van de grote schrijver is een museum gevestigd. Grosser Hirschgraben 23-25.
  • Duits architectuurmuseum: Schaumainkai 43.
  • Duits filmmuseum: Schaumainkai 41.
  • Joods museum: Untermainkai 14-15.
  • Museum voor moderne kunst: Domstrasse 10.
  • Museum voor toegepaste kunst: Schaumainkai 17.
  • Portikus is een gratis museum van moderne kunst op een eiland in de rivier, te bereiken via de naastgelegen brug: Alte Brücke 2.
  • Stedelijk kunstinstituut met schilderijen van beroemde kunstenaars als Rubens, Rembrandt, Botticelli, Vermeer en Renoir: Schaumainkai 63.
  • Ook aan Schaumainkai (Museumsufer) vind je: Haus Giersch en museum van regionale kunst, Liebieghuis museum Alter Plastik, Communicatiemuseum en het Museum voor wereldculturen.
  • Andere musea zijn het Historische museum (Mainkai), Ikonenmuseum (Kurt-Schumacher-Strasse) en Museum Judengasse.

Eten en drinken

Frankfurt staat bekend om haar appelcider, Ebbelwoi in het plaatselijke dialect. De plaatselijke specialiteit die daarbij hoort is de Handkäse mit Musik: een ronde kaas gedrenkt in olie en azijn met ui. De muziek maken je darmen er zelf bij.

In het centrum struikel je bijna over de eetgelegenheden: restaurants, bistro’s, bakkerijtjes, lunchrooms of zelfs een worstverkoper met een grill om zijn middel. Duitsers houden van eten en met al die zakenlui in de stad moet er natuurlijk goed geluncht en gedineerd worden. Dit heeft als gevolg dat goed en goedkoop een moeilijke combinatie is. Goedkoop is het in het gebied bij het treinstation (Bahnhofsviertel), maar wie goed om zich heen kijkt, wil hier liever niet stoppen. Goed is het in het centrum, maar daar moet je wel de portemonnee trekken. Aangeraden worden de Kalbächer Petrolse, Grosse Bockenheimerstrasse (tussen de Operplatz en Börsenstrasse) en Baseler Strasse.

Maar het echte compromis komt vreemd genoeg van de Duitse overheid op ca. 5 minuten lopen van het station. Loop langs de zuidkant van het station en steek de straat over achter de parkeerplaats. Ga rechtsaf tussen de gebouwen door totdat je na zo’n 50 meter zowat tegen het Finanzamt aanloopt. Doe vooral alsof je hier thuis hoort (ook al heb je grote rugzakken en koffers bij je) en neem de lift naar de tweede kelder (-2 of U2). Hier is een geweldige kantine waar je ook als gast een vorkje mee mag prikken. Voor lunch of diner is er de keuze uit minstens vier menu’s voor zeer zachte prijzen: tussen drie en zes euro. Een zeer smakelijke pasta met kruidensaus samen met een flink stuk kip gebakken met mozzarella en tomaat kostte 3,80 euro. Je mag gratis soep nemen bij je menu en drankjes (koffie, thee, sap, frisdrank) kosten tussen 50 cent en 1,50 euro. Medewerkers hier koken nog maar zelden thuis, dus dat zegt genoeg over de prima kwaliteit.

Lees verder

© 2009 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duitsland, algemene informatieDuitsland, onze oosterburen. Een land wat negen keer zo groot is als Nederland en wordt omringd door negen Europese land…
Stedentrip Frankfurt: musea en wolkenkrabbers aan de rivierStedentrip Frankfurt: musea en wolkenkrabbers aan de rivierFrankfurt is de ideale stedentrip voor liefhebbers van cultuur en moderne architectuur. De compacte binnenstad staat vol…
Duitsland: natuur, cultuur en gezellige kerstmarktenDuitsland heeft veel aangrenzende landen. Namelijk Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg, Denemarken, Polen, Tsjechië,…
Wie beheerst het geld in Europa?Wie beheerst het geld in Europa?Sinds het uitbreken van de economische crisis in 2008 berichten de media met grote regelmaat over pogingen van de politi…

Toeristisch dagje uit in de stad UtrechtUtrecht wordt ook wel de Domstad genoemd. Veel toeristen bezoeken elk jaar deze stad in het midden van het land. Wellich…
Cultuur proeven en uitgaan in VlissingenVlissingen is een gezellige vissersstad in Zeeland. Vlissingen is de enige stad in Nederland die met het historische har…
Bronnen en referenties
  • Lonely Planet Central Europe, 2007
  • Eigen ervaringen medio 2009
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 22-05-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.