De geschiedenis van de stad Harderwijk

Harderwijk is een stad in het noordwesten van Gelderland, gelegen aan de Randmeren en vlak onder de Flevopolder. Deze stad kent een rijke geschiedenis die terug gaat naar het jaar 1223, hoe is deze stad ontstaan? Wat maakte deze stad belangrijk voor het verleden en wat trekt mensen tegenwoordig naar deze stad. Harderwijk is een stad met 41.948 inwoners, de gemeente Harderwijk omvat de stad zelf en het naastgelegen dorp Hierden, gelegen aan de Randmeren vlak onder de Flevopolder en in het Oosten grenzend aan een bosrijk gebied, maakt deze stad tot een gunstige woonplaats voor velen, maar wat is de geschiedenis van deze stad eigenlijk?.Kortom, het verleden van Harderwijk.

Stadsrechten

Op 11 juni van het jaar 1231 werd door Graaf Otto van Gelre en Zutphen stads-en marktrechten verleend aan Herderewich, een van de rechten was dat Harderwijk een week en een jaarmarkt mocht houden, waar boeren hun producten mochten aanbieden, in de loop van de tijd ontwikkelde Harderwijk zich tot een Hanze stad, Hanze is een samenwerkingsverband tussen kooplieden die in hetzelfde product handelden in verschillende steden.Omstreeks het jaar 1280 was Harderwijk lid van de Duitse Hanze waarvan Lubeck het centrum was.

Zeerovers rond Harderwijk

De aantrekkende handel tussen de steden die tot de Hanze behoorden en die hun handelsroute over de toenmalige Zuiderzee hadden om handel te drijven met het noorden trokken ook de aandacht van zeerovers, een van de bekendste rovers van die tijd was Klaus Niklaus Stortebeker.Hij en zijn compangnons die zichzelf de Likedelers noemden, wat vrij vertaald iedereen krijgt zijn deel betekent maakten vele schippers rond die tijd het leven zuur.
Op 20 oktober 1401 werd Stortebeker in Hamburg veroordeeld tot onthoofding, zijn beide compagnons troffen hetzelfde lot in het jaar 1402.

Universiteit van Harderwijk

Omstreeks het jaar 1647 is Harderwijk bekend geworden met haar Universiteit, ook wel Gelderse Universiteit genoemd, opgericht door de Staten van Gelre, zo kon het in het rijtje geplaatst worden met de andere Universiteitssteden: Franeker,Leiden, Utrecht en Groningen. De Universiteit is door de jaren heen altijd een onderschatte Universiteit geweest waar iedereen zijn promotie kon halen, vaak was de oorzaak gelegen in te weinig subsidies die hiervoor vrijkwamen en waardoor hoogleraren hun heil elders zochten. Enkele bekende promovendi waren: de Zweedse plantkundige Carolus Linnaeus en de medicus Herman Boerhaave.

Belangrijke data in het verleden

  • Het jaar 1280: begin van de ommuring van Harderwijk, in 1294 voltooid.
  • Jaren 1367 tot 1394: Harderwijk voert oorlog met Denemarken, Noorwegen, Mecklenburg en Rostock.
  • 31 juli 1503: Grote stadsbrand met enkele honderden doden.
  • Het jaar 1506: De pest breekt uit en veroorzaakt een grote sterfte onder de inwoners.
  • Het jaar 1629: Bestorming van Harderwijk door troepen van Hendrik van den Bergh
  • Het jaar 1916: Een grote overstroming, op vele plaatsen bezwijkt de zeemuur.

Historische gebouwen

  • De grote kerk: gebouwd in de 15e eeuw, deed voor de Reformatie dienst als de Rooms-Katholieke `Onze Lieve Vrouwekerk, tijdens de grote stadsbrand van het jaar 1503 werd de kerk zwaar getroffen, vele mensen kwamen om in de vlammen, in de 16 eeuw kon het gewelf pas hersteld worden.
  • Vanghentoren: Was rond het jaar 1455 in gebruik als gevangenis, werd later in de 19e eeuw tot de tweede wereldoorlog gebruikt als soephuis, waar de soep uitgedeeld werd aan de armen, de grote soepketel is tot op heden nog steeds aanwezig.
© 2008 - 2024 Everest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sauna´s en thermen met badkledingdagen en damesdagenSauna´s en thermen met badkledingdagen en damesdagenDe jarenlange traditie in Nederland is dat het saunabezoek zonder badkleding, dus geheel naakt wordt gedaan. Steeds meer…
Harderwijk, één van de HanzestedenHarderwijk, één van de HanzestedenDe meeste mensen kennen van Harderwijk het Dolfinarium maar deze oude stad heeft veel meer te bieden. De stad staat vol…
Recreatie en natuur aan en op de VeluwerandmerenRecreatie en natuur aan en op de VeluwerandmerenDe Veluwerandmeren bieden voor elk wat wils. In de nabijheid van de meren zijn attractieparken, is veel groen en zijn er…
Vakantieparken: Landal GreenParksVakantieparken: Landal GreenParksLandal GreenParks is een onderneming voor bungalowparken. Het hoofdkantoor bevindt zich in Nederland en wel in Leidschen…

Parijs: tips voor uitgaan, restaurants, bezienswaardighedenVoor wie er (nog niet) is geweest: Parijs. Een heerlijk romantische stad waar ontzettend veel te zien en te beleven is.…
Kerstmarkt in OberhausenHet is een gezellige tijd. December. De kerstboom wordt van zolder afgehaald het huis wordt versierd, en we gaan gezelli…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Universiteit_van_Harderwijk
  • http://www.herderewich.nl/
Everest (10 artikelen)
Gepubliceerd: 23-11-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.