De geschiedenis van de stad Harderwijk
Harderwijk is een stad in het noordwesten van Gelderland, gelegen aan de Randmeren en vlak onder de Flevopolder. Deze stad kent een rijke geschiedenis die terug gaat naar het jaar 1223, hoe is deze stad ontstaan? Wat maakte deze stad belangrijk voor het verleden en wat trekt mensen tegenwoordig naar deze stad.
Harderwijk is een stad met 41.948 inwoners, de gemeente Harderwijk omvat de stad zelf en het naastgelegen dorp Hierden, gelegen aan de Randmeren vlak onder de Flevopolder en in het Oosten grenzend aan een bosrijk gebied, maakt deze stad tot een gunstige woonplaats voor velen, maar wat is de geschiedenis van deze stad eigenlijk?.Kortom, het verleden van Harderwijk.
Stadsrechten
Op 11 juni van het jaar 1231 werd door
Graaf Otto van Gelre en Zutphen stads-en marktrechten verleend aan
Herderewich, een van de rechten was dat Harderwijk een week en een jaarmarkt mocht houden, waar boeren hun producten mochten aanbieden, in de loop van de tijd ontwikkelde Harderwijk zich tot een
Hanze stad, Hanze is een samenwerkingsverband tussen kooplieden die in hetzelfde product handelden in verschillende steden.Omstreeks het jaar 1280 was Harderwijk lid van de Duitse Hanze waarvan Lubeck het centrum was.
Zeerovers rond Harderwijk
De aantrekkende handel tussen de steden die tot de Hanze behoorden en die hun handelsroute over de toenmalige
Zuiderzee hadden om handel te drijven met het noorden trokken ook de aandacht van zeerovers, een van de bekendste rovers van die tijd was
Klaus Niklaus Stortebeker.Hij en zijn compangnons die zichzelf de
Likedelers noemden, wat vrij vertaald
iedereen krijgt zijn deel betekent maakten vele schippers rond die tijd het leven zuur.
Op 20 oktober 1401 werd Stortebeker in Hamburg veroordeeld tot onthoofding, zijn beide compagnons troffen hetzelfde lot in het jaar 1402.
Universiteit van Harderwijk
Omstreeks het jaar 1647 is Harderwijk bekend geworden met haar Universiteit, ook wel Gelderse Universiteit genoemd, opgericht door de Staten van Gelre, zo kon het in het rijtje geplaatst worden met de andere Universiteitssteden: Franeker,Leiden, Utrecht en Groningen. De Universiteit is door de jaren heen altijd een onderschatte Universiteit geweest waar iedereen zijn promotie kon halen, vaak was de oorzaak gelegen in te weinig subsidies die hiervoor vrijkwamen en waardoor hoogleraren hun heil elders zochten. Enkele bekende promovendi waren: de Zweedse plantkundige
Carolus Linnaeus en de medicus
Herman Boerhaave.
Belangrijke data in het verleden
- Het jaar 1280: begin van de ommuring van Harderwijk, in 1294 voltooid.
- Jaren 1367 tot 1394: Harderwijk voert oorlog met Denemarken, Noorwegen, Mecklenburg en Rostock.
- 31 juli 1503: Grote stadsbrand met enkele honderden doden.
- Het jaar 1506: De pest breekt uit en veroorzaakt een grote sterfte onder de inwoners.
- Het jaar 1629: Bestorming van Harderwijk door troepen van Hendrik van den Bergh
- Het jaar 1916: Een grote overstroming, op vele plaatsen bezwijkt de zeemuur.
Historische gebouwen
- De grote kerk: gebouwd in de 15e eeuw, deed voor de Reformatie dienst als de Rooms-Katholieke `Onze Lieve Vrouwekerk, tijdens de grote stadsbrand van het jaar 1503 werd de kerk zwaar getroffen, vele mensen kwamen om in de vlammen, in de 16 eeuw kon het gewelf pas hersteld worden.
- Vanghentoren: Was rond het jaar 1455 in gebruik als gevangenis, werd later in de 19e eeuw tot de tweede wereldoorlog gebruikt als soephuis, waar de soep uitgedeeld werd aan de armen, de grote soepketel is tot op heden nog steeds aanwezig.