Stratumseind Eindhoven: lange stapstraat met ruim 50 cafés

Stratumseind Eindhoven: lange stapstraat met ruim 50 cafés Binnenkort een weekendje Eindhoven op het programma? Dan mag een bezoek aan het bekende Stratumseind niet ontbreken. In deze straat van maar liefst 225 meter lang is het elk weekend feest. Wil je eens een keer iets anders doen dan simpelweg bier drinken op zaterdagavond? Ga dan voor een potje lasergamen of probeer te ontsnappen uit een escaperoom. Neem ook eens een kijkje bij het bijzondere silent disco café of vermaak het publiek in de karaokebar. Een ding is zeker: je zult je hier niet snel vervelen!

Geschiedenis Stratumseind

Belangrijke straat voor handel

In de binnenstad van Eindhoven vind je Stratumseind. Deze straat staat ook wel bekend als Stratum, niet te verwarren met het stadsdeel Stratum. De straat loopt vanaf de Catharinakerk tot aan de Dommelbrug. Op Stratumseind vond je vroeger de Stratumse poort, een van de vijf stadspoorten die Eindhoven kende. Via de Stratumse poort verliet men de stad. Later maakte Stratumseind deel uit van de weg die ‘s Hertogenbosch met Luik verbond. Tevens liep in de 19e eeuw een paardentram door deze straat. Stratumseind was dus onderdeel van een belangrijke route, waardoor bedrijven zich hier gingen vestigen. De straat was vooral gevuld met middenstandszaken, zoals kledingzaken, kappers, meubelhandels en slagers. Daarnaast waren er ook industriebedrijven te vinden, zoals sigarenfabrieken en leerlooierijen.

Van middenstandszaken naar uitgaangslegenheden

In de jaren 70 van de twintigste eeuw verdwenen steeds meer zaken die plaats moesten maken voor uitgaansgelegenheden. Wie goed om zich heen kijkt, zal op Stratumseind namen herkennen die verwijzen naar de geschiedenis. Een van de laatste winkelbedrijven bevond zich op Stratumseind 17-19. In dit pand zat van 1936 tot 2007 een metaalwarenzaak gevestigd. Hieraan dankt café Spijker haar naam, welke tegenwoordig in dit pand gevestigd is. Op Stratumseind 32 vond je vroeger het gerechtsgebouw. Gevangenen werden, afhankelijk van de uitspraak, via de achteringang met paard en wagen weggevoerd, of gingen via de voordeur juichend hun vrijheid tegemoet. Tegenwoordig zijn hier een escaperoom en de horecagelegenheid de Oude Rechtbank gevestigd.

Kroegentocht Stratum

Stratumseind is het bekende uitgaansgebied van Eindhoven. Deze lange straat heeft aan beide zijden diverse kroegen en cafés en leent zich perfect voor een kroegentocht. Met 225 meter is het de langste “stapstraat” van Nederland, met ruim vijftig verschillende uitgaansgelegenheden. Op donderdag is het studentenavond in Eindhoven en zul je veel studenten op Stratumseind vinden. In het weekend is het publiek gevarieerder, met op zaterdag voornamelijk jonge stappers. Ook weten veel vrijgezellenfeesten de weg naar Stratum te vinden!

Silent disco café en karaokebar

Een stil café vol koptelefoons

Kroegen, cafés en discotheken vind je in bijna elke stad. Uniek in Eindhoven is het silent disco café. Sinds juni 2019 worden hier verschillende muziekstijlen samengebracht. In dit stille café geniet iedereen via een koptelefoon van muziek naar keuze. Er zijn drie verschillende kanalen waarop DJ’s te horen zijn. Als je de koptelefoon afneemt, is het een bijzonder schouwspel. Alle bezoekers dansen op een ander tempo, in complete stilte. Het café vraagt geen entree of borg. Je krijgt bij de ingang een koptelefoon, welke je weer inlevert zodra je het café verlaat. Je vindt dit bijzondere café op Stratumseind 34.

Zing de sterren van de hemel met maar liefst 20.000 nummers

Een ander fenomeen dat je niet in elke stad vindt, is de karaokebar. Ook hiervoor ben je op Stratum aan het juiste adres. Op Stratumseind 62 vind je de karaokebar Ameezing. Overal liggen kaartjes waarop je je naam en favoriete liedje schrijft. Deze kaartjes kunnen vervolgens worden ingeleverd bij de bar. Als jouw naam op het grote scherm verschijnt, is het jouw beurt om de sterren van de hemel te zingen. Je kunt kiezen uit de top 1000 met internationale hits, de top 300 met Nederlandstalige hits of de top 50 van het moment. Niks gevonden? Doe dan even navraag bij de DJ. Met een database van maar liefst 20.000 nummers zit er vast iets voor je tussen!

Openingstijden Stratumseind

Doorgaans zijn de cafés op Stratum op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend. Op donderdag sluiten de zaken om 02:00 uur en op vrijdag en zaterdag kunnen gasten zich tot 04:00 uur vermaken. Tijdens speciale evenementen kunnen de openingstijden afwijken.

Escaperoom en lasergamen

Twee kamers delen een verhaallijn

Naast het drinken van een biertje, kun je ook voor spannende activiteiten terecht op Stratum. Zo vind je in de Oude Rechtbank de Next Level Escaperoom. Deze escaperoom heeft momenteel (2019) twee kamers: The Suspicious Farmhouse en Catch Me If You Can. Uniek is dat deze twee kamers een verhaallijn delen. The Suspicious Farmhouse speelt zich eerder af in de tijdlijn, maar hoeft niet per se als eerste gespeeld te worden. Je kunt ook prima beginnen met de kamer Catch Me If You Can.

In een donker doolhof op zoek naar de vijand

Daarnaast kun je lasergamen bij Laser Quest. In dit spel ga je met maximaal 20 personen in een donker doolhof op zoek naar de vijand, welke je uitschakelt met een lasergun. Laser Quest is geopend in 1994 en is inmiddels een begrip geworden in Eindhoven. Het is een populaire plek voor kinderfeestjes. Officieel zit het pand niet op Stratumseind, het is gevestigd op de Oude Stadsgracht 15. Dit is een zijstraat van Stratum, gelegen aan een klein pleintje.

Agressiviteit tijdens het uitgaansleven

Uitdagend straatje

Helaas is het niet altijd gezellig op Stratumseind. Zoals op meerdere plaatsen geldt: waar gedronken wordt, wordt gevochten. In het weekend vind je op Stratum politieagenten, vaak te paard, die klaarstaan om de veiligheid van het uitgaanspubliek te beschermen. Volgens Richard, politie Eindhoven, wordt dit vooral door nuchtere bezoekers, horecagelegenheden en portiers erg gewaardeerd. Vanwege de drukte, hectiek en diversiteit is het een “uitdagend straatje” dat niet snel verveeld.

Veroordeeld tot vijftien maanden jeugdgevangenis na stapavond op Stratum

Spijtig genoeg is het gebruik van geweld op Stratum niet uitzonderlijk. Bijna elk weekend wordt gevochten, variërend van kleine relletjes tot grote misdrijven. Zo is Eindhovenaar Amir J. veroordeeld tot vijftien maanden jeugdgevangenis. Hij wordt schuldig geacht aan doodslag. In juli 2018 kreeg hij ruzie op Stratumseind na een avond stappen. Hierbij heeft hij een liggende man tegen het hoofd getrapt “alsof het een penalty was”, aldus de politie. Samen met andere mannen heeft Amir J. nog een ander slachtoffer gemaakt, toen deze de eerste te hulp schoot. Het slachtoffer wilde vluchten, maar werd neergemaaid, getrapt en kreeg de nodige klappen. Beide slachtoffers zijn zwaargewond geraakt, met o.a. een gebroken neus, kaak en oogkas. Volgens de officier is het bepaald niet aan Amir J. te danken dat er geen doden zijn gevallen.

Voor speciale zaken bij Stratum aan het juiste adres

Stratumseind is dus altijd al een belangrijke straat geweest. Waar het vroeger vooral om de handel ging, spelen tegenwoordig horecagelegenheden de belangrijkste rol. Ook voor speciale zaken zoals een karaokebar, silent disco café, escaperoom of een potje lasergamen ben je bij Stratum aan het juiste adres. Helaas is de sfeer niet altijd gezellig. Wanneer het uit de hand loopt, staan politieagenten klaar om in te grijpen.
© 2019 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De stille discoDe stille discoJe hoort het steeds vaker, een stille disco of de silent disco. Deze disco wordt ingehuurd op bedrijfsfeesten, festivals…
Karaoke met de pc? Kies KarafunKaraoke met de pc? Kies KarafunVindt u karaoke leuk en wilt u eens wat anders op een familie feestje. Dan is Karafun iets voor u. Gewoon thuis lekker m…
Weekendje weg in EindhovenEindhoven is met meer dan 200.000 inwoners de grootste Nederlandse stad onder de rivieren en de op vier na grootste van…
Opbouw van de huidDe huid is het grootst orgaan van het menselijk lichaam en heeft verschillende functies. De huid zorgt ervoor dat het in…
Cartagena in Spanje: juweel aan de Costa CalidaCartagena in Spanje: juweel aan de Costa CalidaCartagena is een stad die gelegen is aan de Costa Calida. Lange tijd was het een rustige havenstad die weliswaar geschik…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Casimir At Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://www.ad.nl/eindhoven/jeugdcel-voor-poging-doodslag-op-stratumseind~a6efdb13/?referrer=https://www.google.nl/
 • https://www.ed.nl/eindhoven/eis-anderhalf-jaar-voor-misselijkmakend-uitgaansgeweld-op-stratumseind~abf4da59/
 • https://www.ed.nl/eindhoven/hier-komt-het-stilste-cafe-van-stratumseind-in-eindhoven~ae84936e/?referrer=https://www.google.nl/
 • https://www.eindhoven-actueel.nl/uitgaan/stratumseind/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Stratumseind
 • https://ouderechtbank.nl/
 • http://eindhoven.karaokebarameezing.nl/
 • https://www.escaperoomeindhoven.nl/
 • https://www.lqehv.nl/
 • https://stratumseind-eindhoven.nl/werken-als-politieman-op-stratumseind-hoe-is-dat/
Kristelschrijft (87 artikelen)
Laatste update: 09-09-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.