Drachten: twee na grootste stad in Friesland

Drachten: twee na grootste stad in Friesland Drachten is een stad in Friesland en is de hoofdstad van de gemeente Smallingerland. Er wonen rond de 45.185 inwoners in Drachten. Drachten heeft een centrale ligging. Het ligt aan de snelweg A7 (van Zaandam naar Nieuweschans). Het ligt ongeveer 30 minuten verwijderd van Leeuwarden, 20 minuten van Heerenveen en ook Groningen ligt binnen handbereik. Bossen en meren zijn niet erg ver verwijderd. Het is zelfs mogelijk om via de Kromme Ee met een boot(je) Drachten te bereiken. Er worden jaarlijks een aantal hardloopevenementen gehouden en het zwembad van Drachten is een bekend zwembad voor wedstrijdzwemmen.

Inhoud


Drachten

Drachten is de hoofdstad van de gemeente Smallingerland. De gemeente zelf telt ongeveer 55.704 (2017) inwoners. Daarvan wonen er rond de 45.186 in Drachten. Drachten heeft in het verleden nooit stadsrechten gekregen, maar als je onder andere kijkt naar industrie en het aantal inwoners, valt het wel onder een stad. Het is trouwens de tweede grote stad van Friesland. Leeuwarden staat op nummer 1. Drachten ligt aan de snelweg A7. Het heeft een centrale ligging en ligt niet ver van Leeuwarden, Heerenveen en zelfs Groningen verwijderd. In 1950 opende Philips een vestiging in Drachten.

A7

De langste snelweg van Nederland is de A7. Deze begint bij Zaandam en eindigt bij de Duitse grens, bij Nieuweschans. De A7 is 241 kilometer lang. Drachten ligt aan deze A7. Vanaf Heerenveen gerekend kun je Drachten afslag de Haven pakken en dan kom je al in Drachten terecht.

Gemeente Smallingerland

Naast Drachten vallen ook onderstaande dorpen onder de gemeente Smallingerland:
 • Boornbergum
 • Drachtstercompagnie
 • Goëngahuizen
 • Houtigehage
 • Kortehemmen
 • Nijega
 • Opeinde
 • Oudega
 • Rottevalle
 • Smalle Ee
 • De Tike
 • De Veenhoop
 • De Wilgen

Geschiedenis

Drachten is ergens in de 17e eeuw ontstaan. Er waren toen twee dorpjes Noorder-Dragten en Zuider-Dragten. Deze dorpjes werden ook wel Noorderdrachten of Zuyderdrachten genoemd. Ze lagen aan een riviertje de Dracht, ook wel de Drait genoemd. In 1641 werd de Drachtster Compagnonsvaart gegraven. Dit had te maken met het vervoeren van turf dat in de omgeving werd gewonnen. Helaas is er weinig over van het hele oude Drachten.

Overnachten

Er zijn verschillende mogelijkheden om in of in de omgeving van Drachten te overnachten. Zo kun je kiezen uit overnachten in een B&B of hotel of overnachten op een camping in de omgeving.

B&B

Er zijn diverse B&B's in of in de buurt van Drachten. Sommige liggen in een woonwijk en andere zijn landelijk gelegen. Er zit verschil in prijs en dat heeft onder andere te maken met de luxe en de ligging.

Hotel

Het hotel betreft Van der Valk Hotel Drachten. Er zijn verschillende soorten kamers. De prijzen variëren, maar dat heeft te maken met het soort kamer. Naast het hotel bevindt zich een bowlingcenter.

Adres en contactgegevens Van der Valk
Hotel Drachten
Lavendelheide 4
9202 PD DRACHTEN
Telefoon: +31 (0)512 52 07 05
email: drachten@valk.com
website: https://www.hoteldrachten.nl


rivier Drait / Bron: ©ottergraafjesrivier Drait / Bron: ©ottergraafjes

Drachtstervaart

Zoals al eerder vermeld werd in 1641 de Drachtster Compagnonsvaart uitgegraven. Deze vaart werd ook wel de Drachtstervaart of Compagnonsvaart genoemd. Deze vaart was nodig om de gewonnen turf te kunnen vervoeren. In de jaren 60 (1966/1967) werd besloten dat een deel van de vaart in Drachten gedempt moest worden. Hiermee ging een stuk historie verloren. Na tientallen jaren werd er in 2002 begonnen met het heraanleggen van een stuk van de Drachtstervaart. Dit heeft jaren geduurd en in 2015 werd de vaart pas daadwerkelijk geopend. Helaas is de lengte van de vaart niet meer zoals het vroeger was.

kano varen / Bron: ©ottergraafjeskano varen / Bron: ©ottergraafjes

Bezienswaardigheden en uitstapjes

In en rondom Drachten zijn diverse bezienswaardigheden. Zo kun je een bezoekje brengen aan Museum Dr8888, genieten van een avondje uit in Schouwburg de Lawei of een filmpje pakken in de bioscoop. Daarnaast is het mogelijk om een wandeling te maken in de bossen die niet ver van Drachten zijn verwijderd. Je kunt zelfs vanuit Drachten met een kano vertrekken richting de Veenhoop of wandelen in het natuurgebied bij Earnewoude. Kortom, er is genoeg te doen.

Museum

Het Drachtster museum Dr8888 zit aan het Museumplein (vlakbij de ANWB). Het is gevestigd in een oud Franciscaner klooster. Er worden verschillende dingen tentoongesteld.

Openingstijden
Het museum is op maandags gesloten. Verder is op het op 1e paasdag, 1e kerstdag en nieuwjaarsdag ook gesloten. Het is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. Ook kun je er op 2e Paasdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag, 2e kerstdag en oudejaarsdag terecht.

Adres
Museum Dr8888
Museumplein 2
NL- 9203 DD Drachten
Telefoonnummer: +31 512 515 647
Website: https://www.museumdrachten.nl/


Schouwburg de Lawei

Schouwburg de Lawei werd op 20 mei 1960 geopend. Al in 1966 werd het enigszins uitgebreid. In 1986 werd er een renovatie uitgevoerd en werd het pand nog meer uitgebreid. Mensen uit de wijde omgeving weten de Lawei te vinden voor een avondje uit.
Je kunt er voor diverse dingen terecht. Er worden toneelstukken opgevoerd, maar ook bekende Nederlanders - zowel cabaretiers als zangers - treden er op. Daarnaast vinden er ook af en toe evenementen plaats. Naast de schouwburg zit ook restaurant en theatercafé Hopper in hetzelfde pand. Hier kun je - ook al zijn er geen optredens o.i.d. - terecht voor een hapje en een drankje.

Adres en contactgegevens
Schouwburg De Lawei
Laweiplein 1
9203 KL Drachten


museum Dr8888 / Bron: ©ottergraafjesmuseum Dr8888 / Bron: ©ottergraafjes
Schouwburg de Lawei / Bron: ©ottergraafjesSchouwburg de Lawei / Bron: ©ottergraafjes
passantenhaven / Bron: ©ottergraafjespassantenhaven / Bron: ©ottergraafjes

Hardloopevenementen

Een aantal keer per jaar worden er hardloopevenementen in Drachten gehouden. Dat zijn in maart/april de Veneboerloop, in juni/juli de 8 van Drachten en in oktober de Evink Run. De afstanden bij de Veneboerloop en de Evink Run zijn: 1 km - 5 km en 10 km. Tijdens de 8 van Drachten wordt geld ingezameld voor een goed doel. De afstand die gelopen kan worden is 8 kilometer.

Zwembad

Drachten beschikt over een zwembad. Dat is Zwembad de Welle. Dit zwembad wordt ook gebruikt voor nationale zwemwedstrijden. Het zwembad beschikt over een 50 meter bad en een recreatiebad (suptropisch). In dit laatste gedeelte zijn: een glijbaan, een wildwaterbaan, een bubbelbad, een buitengedeelte en een 'gewoon' zwemgedeelte. Een aantal keer per uur wordt dit gedeelte omgetoverd tot een golfslagbad. Er is ook een apart gedeelte voor de allerkleinsten.

Adres en contactgegevens
Zwembad de Welle
Reidingweg 6
9203 KR Drachten
Telefoon: +31 512 583666


Winkelen

Er zijn diverse winkels in Drachten. Deze winkels bevinden zich in de Noorderbuurt, de Zuiderbuurt en op het Raadhuisplein. Een aantal winkels die in Drachten zijn:
 • Mediamarkt
 • Hema
 • Blokker
 • Miss Etam
 • C&A
 • Dirk van der Broek

Markten

Twee keer per week wordt er een markt gehouden. Dat is op donderdag en op zaterdag. Op beide dagen worden de markten van 09.00 - 17.00 uur op het Raadhuisplein gehouden. Daarnaast worden er op andere momenten ook nog markten/braderieën gehouden.

carillon in Drachten / Bron: ©ottergraafjescarillon in Drachten / Bron: ©ottergraafjes
Noorderbuurt in Drachten / Bron: ©ottergraafjesNoorderbuurt in Drachten / Bron: ©ottergraafjes
Raadhuisplein in Drachten / Bron: ©ottergraafjesRaadhuisplein in Drachten / Bron: ©ottergraafjes
© 2017 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van de Drachtstervaart in DrachtenDe geschiedenis van de Drachtstervaart in DrachtenDe inwoners van het Friese Drachten hebben het tientalen jaren zonder Drachtstervaart moeten doen. Deze vaart werd oorsp…
Skjin wetter Fryslân: schoonmaakevenement in Friese waterenSkjin wetter Fryslân: schoonmaakevenement in Friese waterenMooi al die grachten, sloten en waterplassen. Als je er langs wandelt, fietst of rijdt sta je er niet bij stil dat er na…
Op vakantie naar de Friese WoudenHet zuidoosten van de Nederlandse provincie Friesland is een gebied dat rijk is aan natuurschoon. Grote stukken zijn ono…
Het bouwen van een zwembad in de tuinHet bouwen van een zwembad in de tuinSteeds meer mensen bouwen hun eigen zwembad in de tuin. Dit kan omdat het voor steeds meer Nederlanders betaalbaar wordt…

Batenburg, een zeer oud stadje en rijk aan monumentenBatenburg, een zeer oud stadje en rijk aan monumentenOm een stad te mogen worden genoemd ging het heel lang niet over het aantal inwoners. Het ging er om of men stadsrechten…
Beekbergen: een bijzondere gastvrije belevingBeekbergen: een bijzondere gastvrije belevingAan de rand van de Veluwe, ten zuiden van Apeldoorn, ligt het dorpje Beekbergen. In het verre verleden was Beekbergen ee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ©ottergraafjes
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Drachten
 • http://www.oozo.nl/cijfers/smallingerland/drachten
 • https://www.smallingerland.nl/Int/2017/2017-Januari/Smallingerland-iets-gegroeid-in-2016.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Drachtster_Compagnonsvaart
 • https://www.dragten.nl/menu.htm
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Drachtstervaart_(kanaal)
 • http://vanderwiel.nl/projecten/drachtstervaart/
 • Afbeelding bron 1: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 2: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 3: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 4: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 5: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 6: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 7: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 8: ©ottergraafjes
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 26-05-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.