Cheb, een historische stad in Tsjechië

Cheb, een historische stad in Tsjechië De stad Cheb ligt op het meest westelijke puntje van het land Tsjechië en is omgeven door Duitsland. De stad heette vroeger dan ook Eger, maar ligt nu door herhaaldelijke grenswisselingen in de Tsjechische regio Karlsbad in de provincie West-Bohemen. De stad Cheb ligt ongeveer zevenhonderd kilometer vanaf de Nederlandse grens en is één van de oudste steden van Tsjechië. Het centrum heeft dan ook een prachtig plein met karakteristieke vakwerkhuizen en panden met zadeldaken.

De historische stad Cheb

De naam van de stad Cheb spreek je in het Nederlands uit als 'gep', de stad heette tot aan de veertiende eeuw Egra, daarna werd de stad Eger genoemd. Dit komt omdat de stad aan de rivier de Ohre ligt, dat in het Duits vertaald Eger is. Sinds de zestiende eeuw heet de stad Cheb. De stad heeft veel schilderachtige plekjes, mooie uitzichten op de rivier en veel historische monumenten.

Burcht van Cheb

De Burcht van Cheb is de enige keizerlijke palts en werd in de 12e eeuw door Frederik van Hohenstaufen (Barbarossa) op de plaats van een Slavisch fort gesticht. De romaans-gotische kapel van de heilige Erhard en Ursula is een mooi pronkstuk. De zwarte toren die gebouwd is van vulkanische stenen is ook zeker een bezichtiging waard. Net als het metselwerk, de kazematten met daarin een tentoonstelling die je kunt bezoeken.

Bron: Donald Judge, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Donald Judge, Flickr (CC BY-2.0)
Bron: Donald Judge, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Donald Judge, Flickr (CC BY-2.0)
Bron: Donald Judge, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Donald Judge, Flickr (CC BY-2.0)

Kerkelijke monumenten

Er is een grote hoeveelheid aan kerkelijke monumenten in Cheb bewaard gebleven. De kerken laten nog steeds zien dat het geloof een belangrijke rol in de geschiedenis van het gebied gespeeld heeft. Veel kerken en monumenten worden tegenwoordig gerestaureerd, zodat deze voor de toekomst bewaard blijven.

Bron: Bernd Thaller, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Bernd Thaller, Flickr (CC BY-2.0)
De heilige Sint Nicolaaskerk
De kerk werd gebouwd tussen de jaren 1220 en 1230 en is oorspronkelijk een romaanse basiliek. De kerk heeft drie schepen en de romaanse invloed kun je nog steeds zien in het portaal in de westelijke wand.

Franciscanenklooster

In het centrum van de historische stad Cheb kun je het Franciscanenklooster vinden. Er is een rijkversierd gewelf dat zeer de moeite waard is om eens te bekijken. De gotische kruisgang komt uit de 15e eeuw.

Wat is er in de buurt te doen?

Hoewel er in de stad zelf natuurlijk van alles te beleven valt wil je wanneer je in Tsjechië bent ook de omgeving verkennen. Dit kan op vele manieren. Vanuit de stad kun je met de trein diverse kanten op. Het wegennet is goed ontwikkeld, maar ook de fiets- en wandelmogelijkheden kun je optimaal benutten. De natuur in de omgeving is prachtig het is echt een aanrader om er een mooie tocht doorheen te maken.

Soos

Vlakbij Cheb ligt het natuurgebied Soos. Het is een natuurreservaat dat zeker wat mineralogie en geologie betreft zeer waardevol is. Tijdens je wandeling door het gebied kom je langs veengronden, moerasgronden en moddervulkanen. Je ziet de modder letterlijk de grond uit bluppen. De wandeling is ongeveer twee kilometer lang en voert over vlakke paden of houten vlonders, zodat deze met een rolstoel of kinderwagen ook goed te volgen is.

Kamerheuvel - Komorní Hurka

Tussen het kleine dorpje Briza dat op de grens met Duitsland ligt en Cheb kun je de Kamerheuvel vinden. Er is een wandelpad langs de randen van de krater van een jonge vulkaan. De beroemde dichter Goethe kwam vaak op deze plek, omdat hij een liefhebber van geologie was. Er is dan ook een gedenkplaat in de rotsen uitgehouwen ter ere van zijn vele bezoeken.

Bron: Anatemanovotrics, PixabayBron: Anatemanovotrics, Pixabay
Frantiskovy Lazne
Door de vulkanische activiteit rondom Cheb zijn er veel thermale baden en kuuroorden in buurt Op de plaats van een oeroude geneeskrachtige bron is de stad Frantiskovy Lazne, of Fransenbad in het Duits, in het jaar 1793 ontstaan. De stad ligt ongeveer vijf kilometer van Cheb af en is nog steeds een badplaats met in het centrum een brede promenade en veel parken met paviljoens daarin. In de stad kun je baden in een natuurlijke bron met zeer ijzerrijk en zwavelhoudend water ook kun je op diverse plaatsen in de stad een slokje nemen van het bronwater.

Vlinderhuis

In Stodola een klein plaatsje ongeveer tien kilometer vanaf Cheb kun je het vlinderhuis vinden. In een glazen serre met een tropisch klimaat vliegen de exotische en Europese vlinders rond je heen, ook is er een leuke cadeauwinkel te vinden.

Bron: Fishinkaa, PixabayBron: Fishinkaa, Pixabay

Culinair

In en rondom Cheb worden gerechten uit de Boheemse keuken gegeten, deze gerechten hebben een duidelijke invloed van de Duitse en Oostenrijkse keuken. Schnitzels, varkensvlees, zuurkool en worsten, aardappels, knoedels en kniestukken staan regelmatig op het menu samen met een echte Tsjechische pivo (pils), maar ook voor heerlijke wijn kun je in Tsjechië terecht. Het historische plein in het midden van het centrum nodigt uit om heerlijk onder het genot van een hapje en een drankje van het uitzicht of de zon te genieten. Deze betaal je dan overigens met Tsjechische kronen. Bij een kopje koffie of thee is een Tsjechische Trdelnik een zoete heerlijkheid. Deze traktatie wordt op op lange houten rollen boven een vuurtje rondgedraaid, zodat hij altijd vers gegeten kan worden. Vaak zijn de zoete Trdelniks met suiker en kaneel besprenkeld, maar een vulling van hazelnootpasta is ook een mogelijkheid.

Cheb TsjechiŽ

© 2017 - 2024 Hennymolenaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis kopen in HongarijeHuis kopen in HongarijeEen tweede huis kopen in Hongarije is een echte uitdaging. Hoewel het land nog steeds wat achter blijft bij de landen in…
De mooiste plekken van TsjechiëJe hebt gekozen om dit jaar op vakantie te gaan naar Tsjechië, en nu ben je natuurlijk benieuwd wat daar allemaal te bel…
Tsjechië als vakantielandIn Europa zijn verschillende populaire vakantielanden zoals Frankrijk, Spanje en Italië. Deze landen trekken jaarlijks v…
Hongarije, een samensmelting van Boeda en PestHongarije, een samensmelting van Boeda en PestHongarije is gelegen in Europa tegen Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië. Dwars door…

Linz: een levendige stad vol geschiedenis en moderne cultuurLinz: een levendige stad vol geschiedenis en moderne cultuurLinz, de hoofdstad van Opper-Oostenrijk en de derde grootste stad na Wenen en Graz, ligt in een aantrekkelijke locatie o…
Dubrovnik: een historische stad aan de Adriatische zeeDubrovnik: een historische stad aan de Adriatische zeeDubrovnik is een oude havenstad in Kroatië en is één van de best bewaarde historische steden ter wereld. De stad ligt in…
Bronnen en referenties
Hennymolenaar (25 artikelen)
Laatste update: 27-03-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.