Linz: een levendige stad vol geschiedenis en moderne cultuur

Linz: een levendige stad vol geschiedenis en moderne cultuur Linz, de hoofdstad van Opper-Oostenrijk en de derde grootste stad na Wenen en Graz, ligt in een aantrekkelijke locatie op beide oevers van de rivier de Donau. Beroemd om zijn mooie kerken, musea en culturele activiteiten, was de stad de thuisbasis van vele van de meest beroemde creatieve Oostenrijkers, met inbegrip van schrijver Adalbert Stifter, componisten Wolfgang Mozart en Anton Bruckner, en de beroemde wetenschapper Johannes Kepler. Als één van de meest pittoreske Oostenrijkse steden, maakt zijn positie op de Donau het een ideale plek voor een riviertocht of een verkenning van het omliggende platteland en de attracties.

Geschiedenis van Linz in het kort

Linz was een Keltisch dorp rond de tijd dat de Romeinen kwamen, die het overnamen en Lentia noemden. Tegen de 8ste eeuw, toen de stad onder het gezag kwam van Beieren, werd de naam veranderd in Linze, en was gedurende de 13e eeuw een belangrijke stad voor de handel in grondstoffen uit Steiermark. In 1489 werd Linz de keizerlijke hoofdstad onder Friedrich III, tot aan zijn dood in 1493.

Linz stond aan de voorhoede van de protestantse beweging in de 16e en 17e eeuw. Echter, de Contrareformatie zorgde voor een halt in deze ontwikkeling. De opleving van het protestantisme in de 19e eeuw was grotendeels te danken aan de ontwikkeling van het spoor, toen Linz een belangrijk knooppunt was geworden.

Na de Tweede Wereldoorlog bevond Linz zich op de grens tussen de door de Sovjet-unie en de VS beheerde zones. Sinds 1955 bloeide Linz op tot een belangrijke industriële stad, haven en de provinciale hoofdstad.

Bezienswaardigheden in Linz

Stadswandeling

Neem de tram vanaf het centraal station, die door het hart rijdt van de oude stad langs Landstrasse en over de Nibelungen brug die over de Donau ligt. Loop dan terug en verken het grote 13e eeuwse “Hauptplatz”, het centrale plein, afgezet met elegante barokke gebouwen en met pilaar de “Heilige Drievuldigheid”, opvallend in wit marmer, als middelpunt.

Dwaal door de zijstraten en vind het oude Linz. Zoek naar Renaissance paleizen met binnenplaatsen, en het huis waar Mozart de Linz Symfonie schreef in vier dagen.
Eindig je wandeling met een café voor een stukje “Linze torte”. De stad beweert dat het 's werelds oudste cake is - jam op een gebakje, omgeven door een roostervormige korst.

Uitzicht vanaf de Pöstlingberg

De Pöstlingberg is een 539 meter hoge berg op de linkeroever van de rivier de Donau, en biedt een adembenemend uitzicht over de hele stad van Linz. Bezoekers kunnen wandelen naar het panorama uitkijkplatform en de aangrenzende bedevaartbasiliek- of de Pöstlingberg-tram nemen naar de top. De tram, die al meer dan 100 jaar rijdt, heeft nu een directe verbinding tussen het belangrijkste plein van de stad en Pöstlingberg. Halverwege de berg is er ook het zoölogisch museum. Hier kun je niet alleen 600 diersoorten bewonderen, maar ook genieten van het prachtige uitzicht en de natuur rondom.

Ga naar een festival

Linz heeft veel festivals, het hele jaar door. Zo is er het Linz Fest en het Crossing Europe Film Festival in het voorjaar, Bubbledays en Pflasterspektakel in de zomer, en Ars Electronica Festival in aanvulling op de Linzer Klangwolke in de herfst. Met het Crossing Europe Film Festival worden de meest vooraanstaande vertegenwoordigers van de hedendaagse en sociaal-politieke cinema uit heel Europa vertoond. Innovatieve street art heeft een plek in het Pflasterspektakel, en hippe livemuziek wordt gecombineerd met de Red Bull wakeboard competitie, Waves of Steel bij de Bubbledays.

Het Mariendom

Het Mariendom is de grootste kerk in Oostenrijk met een capaciteit van 20.000 mensen. Hoewel het de grootste kerk is in capaciteit, is het alleen de tweede hoogste Oostenrijkse kerk, omdat het in het Oostenrijks-Hongaarse Rijk werd verboden om gebouwen te bouwen die hoger zijn dan de kathedraal van Wenen. Vooral indrukwekkend zijn de glas-in-loodramen van het Mariendom, zoals het Linz Raam of het keizervenster.

Schlossmuseum Linz

Met uitzicht op de Donau, heeft het imposante Linz Slot (Linz Schloss) de stad eeuwenlang gedomineerd. Archieven tonen aan dat het de functie had van een fort sinds het begin van de 9e eeuw, waarvan de overblijfselen nog te zien in de buurt van de oude muren en de Friedrich Poort, terwijl de huidige structuur grotendeels dateert uit de 16e eeuw en werd herbouwd na een brand in 1800. Nu herbergt het slot het uitstekende Schlossmuseum, met belangrijke kunst- en historische collecties en exposities met voorwerpen uit de prehistorie, Romeinse en middeleeuwse perioden, waaronder schilderijen, sculpturen, wapens en armor. De meer moderne Zuidvleugel bevat permanente tentoonstellingen over natuur en technologie en tijdelijke tentoonstellingen.

Dit is slechts een greep uit het rijke aanbod van Linz, waar geschiedenis en oude en moderne kunst te vinden is, en een rijke en levendige cultuur. Linz is een geweldig alternatief voor de meer gangbare bestemmingen, en heeft iedereen iets te bieden!
© 2017 - 2024 Lacuna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Richard Tauber, zijn jeugdRichard Tauber, zijn jeugdRichard Tauber maakte al vroeg kennis met het theater. Met een vader als acteur en een moeder die zong bracht hij veel t…
WO II: Obergruppenführer Ernst KaltenbrunnerWO II: Obergruppenführer Ernst KaltenbrunnerNaast Heinrich Himmler was Ernst Kaltenbrunner een tweede belangrijke figuur tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toch kennen…
Anton Bruckner, mysterieuze, geniale componistAnton Bruckner, mysterieuze, geniale componistWie was deze man? Op het eerste gezicht een onbeduidende verschijning met het uiterlijk van een boer. Maar onder deze fa…
Richard Tauber, de tenorRichard Tauber, de tenorDe Oostenrijkse zanger Richard Tauber leefde van 1891 tot 1948. Hij wordt gezien als de beste Mozartvertolker van zijn t…

Heerenveen, meer dan de sportstad van FrieslandHeerenveen, meer dan de sportstad van FrieslandIn het zuiden van Friesland ligt het dorp Heerenveen. In Friesland staat Heerenveen vooral bekend als de sportstad van F…
Cheb, een historische stad in TsjechiëCheb, een historische stad in TsjechiëDe stad Cheb ligt op het meest westelijke puntje van het land Tsjechië en is omgeven door Duitsland. De stad heette vroe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Redschi, Pixabay
  • http://www.linz.at/english/tourism/5887.asp
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Linz
  • http://mustlovefestivals.com/2014/06/02/20-things-you-must-do-in-linz/
  • http://www.linztourismus.at/discover-linz/top10/
  • https://theculturetrip.com/europe/austria/articles/the-10-best-things-to-do-and-see-in-linz/
Lacuna (52 artikelen)
Gepubliceerd: 01-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.