Heerenveen, meer dan de sportstad van Friesland

Heerenveen, meer dan de sportstad van Friesland In het zuiden van Friesland ligt het dorp Heerenveen. In Friesland staat Heerenveen vooral bekend als de sportstad van Friesland. Dit vooral door het voetbalelftal SC Heerenveen en natuurlijk de ijsbaan Thialf waar jaarlijks grote internationale schaatswedstrijden worden gehouden. Ook het multifunctioneel centrum (Sportstad Heerenveen) heeft mede gezorgd voor de naam die Heerenveen nu als sportstad heeft opgebouwd. Maar Heerenveen is niet alleen sport. Er zijn ook heel veel culturele hoogstandjes te vinden en ook qua ontspanning is er meer dan genoeg te doen.

Inhoudsopgave


Geschiedenis van Heerenveen

Het ontstaan van Heerenveen begon in 1551. In dat jaar tekenden Van Dekema, Van Cuyck en Foeyts de oprichtingsaktes voor de Schoterlandse Veencompagnie. De heren die deze akten tekende werden de heren van het Veen genoemd. Voor het afgraven van de turf in die omgeving lieten deze heren de Schoterlandse Compagnonvaart en de Heerensloot graven. Deze twee waterwegen doorkruisten de waterweg die als vaarverbinding tussen Zwolle en Leeuwarden werd gebruikt. De heren zorgden ervoor dat dit nieuw gewonnen gebied snel interessant werd voor andere ondernemers en ook voor arbeiders. Woningen en bedrijven werden gebouwd rond de Compagnonvaart en de Heerensloot en Heerenveen was geboren.

In de negentiende eeuw trok Heerenveen nog meer mensen aan. Zowel patriciërs, deftige burgers, als de middenstand trokken naar het dorp door de opbloeiende economie en de ruimte om te wonen.

In de buurt van Heerenveen ligt het bosgebied het Oranjewoud. Door dit bos wordt Heerenveen ook wel het Friese Haagje genoemd.

Ontstaan van de gemeente Heerenveen

Heerenveen werd gevestigd in verschillende gemeentes. Het dorp lag precies op de grens van de gemeenten Aengwierden, Schoterland en Haskerland. Door de verschillenden gemeentes bleef Heerenveen lange tijd achter met veranderingen en aanpassingen van het dorp. Elke gemeente had verschillende regels waardoor alles constant ter discussie stond. Na eeuwenlang al die discussies aan te zijn gegaan werd op 1 juli 1934 de gemeente Heerenveen opgericht, met natuurlijk Heerenveen als hoofdstad. De gemeenten Aengwierden en Schoterland en een deel van gemeente Haskerland werden samengevoegd tot één nieuwe en grote gemeente.

Geen stadsrechten

In de middeleeuwen was het heel normaal dat plaatsen die aan bepaalde voorwaarden voldeden stadsrechten werden toebedeeld. Edelen verkochten zo dorpen aan de bevolking om aan geld te komen en de dorpen werden steden. Zo kregen de steden hun eigen rechtspraak en vielen ze niet meer onder een landsheer. In de zestiende eeuw raakte de adel steeds meer macht in Nederland kwijt en werden steeds minder dorpen verkocht om als stad door te gaan. Heerenveen werd pas in de zestiende eeuw opgericht, waardoor er voor Heerenveen geen mogelijkheid meer was voor stadsrechten. Het mag dan qua inwonersaantal op plaats nummer vier van Friesland staan, stadsrechten heeft het dorp Heerenveen dus nooit gekregen.

Kunst en cultuur

In Heerenveen is voor de kunst en cultuurliefhebbers genoeg te beleven. Er zijn verschillende musea om te bezoeken en ook oude gebouwen zijn in het centrum te bezichtigen.

Bron: Udo Ockema, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Udo Ockema, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Museum Belvedère
Aan de Oranje Nassaulaan 12 ligt Museum Belvedère. Dit museum ligt vlakbij het bosgebied Oranjewoud en landgoed Oranjewoud. Voor de provincie Friesland is museum Belvedère het museum voor hedendaagse kunst. Per jaar heeft het museum ongeveer vijf speciale exposities. Daarnaast heeft het museum nog een vaste collectie aan kunst van onder andere Jan Mankes, Hendrik Werkman, Jean Brusselmans, Gerrit Benner, Willem Hussem, J.C.J. Vanderheyden en Robert Zandvliet.

Museum Heerenveen

In het centrum van Heerenveen ligt aan de Minckelersstraat 11 de ingang van het museum Heerenveen. Het museum ligt vlak aan het Ernst van Harenplein. In dit museum zijn dagelijks twee collecties bewonderen. Maar buiten deze collecties zijn ook de geschiedenis van Heerenveen en moderne kunst te aanschouwen. Het toegangsbewijs voor het museum Heerenveen is tevens het toegangsbewijs voor het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum.

Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum

Het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum is onderdeel van museum Heerenveen. Hier staat het leven van Ferdinand Domela Nieuwenhuis centraal. De heer Domela Nieuwenhuis was de grondlegger van het Nederlands socialisme. Na zijn dood in 1919 werd er in 1924 een museum voor hem gemaakt in Amsterdam. Het museum werd later verplaatst naar Heerenveen.

Historische rondleidingen

Stichting werkgroep Oud-Heerveen organiseert in de periode april tot en met oktober verschillende historische rondleidingen door Heerenveen. Groepen van maximaal vijftien personen kunnen dan onder begeleiding van een gids door historisch Heerenveen lopen langs alle historische gebouwen die het dorp rijk is. Een rondleiding duurt tussen de anderhalf en twee uur.

Sport, spel en ontspanning

Sport

Sport in Heerenveen is groot en erg belangrijk. Heerenveen is niet voor niets de sportstad van Friesland. Deze naam is gegeven aan Heerenveen door zijn tal aan sportactiviteiten en -faciliteiten. Zo heb je het ijsstadion Thialf waar jaarlijks de wereldtop van het schaatsen bij elkaar komt om te strijden om wereldbekerpunten of voor een EK of WK schaatsen. Naast Thialf heb je ook het Abe Lenstra stadion waar SC Heerenveen zijn thuiswedstrijden in de Nederlandse Eredivisie speelt. Het stadion is vernoemd naar Abe Lenstra, de beste voetballer die ooit voor de club heeft gespeeld. In het Epke Zonderland turncentrum worden turnatleten opgeleid tot mogelijke kampioen. Heerenveen is heel trots op zijn Olympisch kampioen turnen.

Bron: Udo Ockema, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Udo Ockema, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Sportstad Heerenveen
Naast de drie grote sportplaatsen heeft Heerenveen als enige in Friesland een heuse sportstad. In dit complex zijn zowel sport, zorg en onderwijs onder één dak geplaatst. De sportstad is een initiatief geweest van de gemeente Heerenveen, in samenwerking met SC Heerenveen en De Friesland Zorgverzekeraar. Hier worden atleten opgeleid, maar ook sportinstructeurs door het CIOS, maar ook recreanten kunnen sporten in deze sportstad aan hun fysieke gesteldheid werken. Verder zitten hier ook sportpsychologen en fysiotherapeuten. Alles is aanwezig om (top)sport mogelijk te maken.

Spel

Spelen is voor kinderen natuurlijk heel belangrijk. Net zo belangrijk als sporten. Ook daar is in Heerenveen aan gedacht;

Speeltuin de Greiden
Aan de Smelleken (bij winkelcentrum Greiden aan de Jister) ligt speeltuin de Greiden. Op een terrein van 3500 vierkante meter kunnen kinderen zich heerlijk uitleven. Op zeventien verschillende speeltoestellen kunnen kinderen van 0 tot 12 jaar heerlijk ravotten. Verder is er een voetbalveld en een basketbalveld. De speeltuin is voor iedereen vrij toegankelijk en er worden geregeld activiteiten gehouden.

Ballorig Heerenveen
Ook met slecht weer kunnen kinderen lekker spelen in het indoor speelparadijs van Ballorig. Vlak naast het Thialf stadion aan de Pim Mulierlaan 51 kunnen kinderen van 0 tot 12 jaar heerlijk binnen spelen. Naast grote ballenbakken en klim- en klautertoestellen heeft Ballorig Heerenveen ook een klimmuur en lasergamen. Vanaf 16 januari 2017 tot en met 11 februari 2017 is Ballorig Heerenveen tijdelijk gesloten wegens een verbouwing.

Bron: Rick0098b, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Rick0098b, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Ontspanning
Ook aan ontspanning is gedacht. Zo is er in de buurt van Heerenveen het bosgebied Oranjewoud. Hier kan heerlijk gewandeld worden door de bossen of een bezoek gebracht worden aan het landgoed Oranjewoud en aan hotel Tjaarda. Hotel Tjaarda beschikt tevens over een sauna en welness-spa. Naast het Oranjewoud ligt er aan de zuidwestelijke kant van Heerenveen het recreatiegebied de Heide. Hier kan op de recreatieplas heerlijk geroeid en gezeild worden, maar ook kan er volop gevist worden door de visliefhebbers. In de omgeving van dit recreatiegebied is ook een golfbaan.

Winkelen, eten en drinken

Winkelen

In het centrum van Heerenveen zijn genoeg mogelijkheden om gezellig te winkelen. Zo zijn er twee grote winkelstraten (de Dracht en de Sieverstraat/Wettertoer) vol met winkels en restaurants. Verder is er de Passage waar ook nog vele verschillende winkels te vinden zijn. In het centrum zijn zowel kleine boetiekjes als grote winkelketens te vinden. Iedere donderdag heeft Heerenveen koopavond tot 21:00 uur. Ook is er iedere zaterdag een weekmarkt te vinden in het centrum. Waar provinciehoofdstad Leeuwarden iedere zondag koopzondag heeft, is dat in Heerenveen niet het geval. Elke laatste zondag van de maand zijn de winkels van 13:00 tot 17:00 geopend. In december is er elke zondag koopzondag.

Eten en drinken

Behalve winkelen kunnen bezoekers ook heerlijk genieten van volop eten en drinken. In het centrum zijn verschillende barretjes en restaurants te vinden. Zo is er in het oude gerechtsgebouw een grand café gevestigd met op het plein voor het gerechtsgebouw een groot terras. Ook op de Vleesmarkt, aan het eind van de Dracht, zijn veel kroegen restaurant te vinden. Verder is er een pannenkoekschip en meerdere wokrestaurants, maar ook restaurants met andere nationaliteiten zijn er te vinden. Voor de jeugd is er ook nog een bar-dancing te vinden, genaamd de Swetser.

Bereikbaarheid van Heerenveen

Heerenveen is op verschillende manieren te bereiken.

Bron: OpenClipart Vectors, PixabayBron: OpenClipart Vectors, Pixabay
Met de auto
Heerenveen is vanaf twee verschillende snelwegen te bereiken. Afhankelijk waar de bezoeker vandaan komt kan gekozen worden voor de A32 (Zwolle-Leeuwarden) of de A7 (Joure-Groningen). Om het centrum te bereiken is het, het gemakkelijkst om op de A32 afslag 12 Heerenveen Centrum te nemen. De bezoeker rijdt dan langs het Abe Lenstra stadion het centrum in. In het centrum zijn verschillende parkeerterreinen en een parkeergarage. Door de borden P-route te volgen is een parkeerplek zo gevonden. Vanaf de A7 moeten bezoekers ook de A32 in zuidelijke richting op gaan, om daarna dezelfde afslag te nemen.

Bus

Busstation Heerenveen is via meerder bussen te bereiken. Vanuit Leeuwarden kan de bezoeker kiezen uit de lijnen 28 en 320. Vanuit Lemmer gaat lijn 315 naar Heerenveen en ook vanuit Groningen kan de bezoeker met de bus via lijn 315 Heerenveen bereiken. Vanuit Harlingen/Sneek moet lijn 99 genomen worden en vanuit Oosterwolde/Wolvega lijn 17.

Trein

Er is één treinverbinding met Heerenveen. Deze gaat van Leeuwarden naar Zwolle via Heerenveen. Via het station in Heerenveen is het een korte wandeling naar het centrum. Wanneer er schaatswedstrijden in Thialf zijn, stoppen bijna alle treinen op station Thialf, een station wat normaal gesproken niet gebruikt wordt.
© 2017 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Falko Zandstra: natuurtalent en tieneridoolFalko Zandstra gold als een groot natuurtalent. Hij piekte al vroeg in zijn schaatscarriére door in 1990 en 1991 wereldk…
Fries Sportman van het jaar - Epke ZonderlandFries Sportman van het jaar - Epke ZonderlandIn Heerenveen was jaarlijks het Sportgala waar de Friese sporters van het jaar werden gekozen. Turner Epke Zonderland ui…
Thialf – ijsstadion in Heerenveen, schaatshart van de wereldThialf – ijsstadion in Heerenveen, schaatshart van de wereldIJsstadion Thialf in Heerenveen wordt geroemd om zijn publiek, dweilorkesten en sfeer én natuurlijk om de records die er…
World Cup Final Heerenveen 2020: Schema en NederlandersWorld Cup Final Heerenveen 2020: Schema en NederlandersOp 7 en 8 maart 2020 stond bij het schaatsen de World Cup Final in Heerenveen op het programma. Er werden geen teamnumme…

Een stedentrip naar de Zuid-Hollandse stad DelftEen stedentrip naar de Zuid-Hollandse stad DelftEr zijn talloze leuke steden in Nederland die de moeite waard zijn om eens te bezoeken. Niet alleen de grootste en beken…
Linz: een levendige stad vol geschiedenis en moderne cultuurLinz: een levendige stad vol geschiedenis en moderne cultuurLinz, de hoofdstad van Opper-Oostenrijk en de derde grootste stad na Wenen en Graz, ligt in een aantrekkelijke locatie o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Udo Ockema, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • https://www.heerenveen.nl/
  • https://www.heerenveen.nl/wonen/geschiedenis/geschiedenis-heerenveen/
  • https://www.ngoudenplak.nl/cultuur/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Heerenveen_(plaats)
  • https://www.sc-heerenveen.nl/
  • http://thialf.nl/thialf
  • https://www.sportstad.nl/over-sportstad/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Stadsrechten
  • http://www.museumbelvedere.nl/
  • http://www.heerenveenmuseum.nl/
  • http://ferdinanddomelanieuwenhuis.nl/domela-nieuwenhuis/
  • http://www.speeltuindegreiden.nl/
  • http://www.ballorig.nl/heerenveen/algemeen/nieuws
  • https://www.tjaarda.nl/wellness/
  • https://www.ngoudenplak.nl/eten-drinken/
  • Afbeelding bron 1: Udo Ockema, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Udo Ockema, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Rick0098b, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: OpenClipart Vectors, Pixabay
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 04-02-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.