Het Zuid-Hollandse dorpje Ter Aar

Historie
LangeraarHet centrum van Ter Aar ligt vlak bij de brug over het Aarkanaal. Oorspronkelijk lag het dorpje Langeraar hier. Doordat echter in januari 1788 er een dijk doorbrak bij het Braassemermeer, werd het hele dorpje Langeraar weggespoeld. Na de overstroming is het dorpje Langeraar aan de westkant van de Langeraarse plassen opnieuw opgebouwd. Op de plek waar eerst de katholieke kerk stond, is later een hervormde kerk gebouwd.
Nieuwbouwprojecten
Vroeger bestond Ter Aar bijna alleen uit de Westkanaalweg, de Ringdijk en de Kerkweg, die nu gedeeltelijk Aardamseweg heet. Ter Aar breidt echter steeds meer uit. Het dorp heeft vele nieuwbouwprojecten gehad en er staan nog meer nieuwbouw projecten op stapel. Ter Aar heeft bij een telling van 2006 ongeveer 9000 inwoners.
Gemeentefusie
Tot 2007 was Ter Aar een aparte gemeente. In 2007 zijn de gemeenten Ter Aar, Liemeer en Nieuwkoop gefuseerd en verdergegaan als gemeente Nieuwkoop. Deze gemeente bestaat uit de dorpskernen De Meije, Korteraar, Langeraar, Nieuwkoop, Nieuwveen, Noordeinde, Noorden, Noordse Dorp, Papenveer, Ter Aar, Vrouwenakker, Woerdense Verlaat en Zevenhoven.
Aarkanaal
Het dorpje heeft zijn naam te danken aan het Aarkanaal, het kanaal dat in 1825 in gebruik werd genomen. Het Aarkanaal is 11 kilometer lang en verbindt de Oude Rijn met de Amstel. In de zomermaanden is het Aarkanaal populair bij de pleziervaart.
Intratuin
In Ter Aar staat een behoorlijk grote Intratuin. Zeker rond de kerst is een bezoekje aan deze Intratuin meer dan de moeite waard is. Er hangt een heerlijke kerstsfeer en er zijn door de hele winkel verschillende uitbundige kerstdorpjes met miniatuurversiering opgebouwd, met verlichting, beweging en geluid. De uitbundige kerstdorpjes zijn een lust voor het oog.Traditiegetrouw staat er rond de kerstdagen ook het oud-Hollands landschap van Anton en Greet van den Hooren. Het is een schaalmodel van een winters tafereel van een dorpje. Dit dorpje is geïnspireerd op buurtschap Meije waar Anton van de Hooren is geboren.
Schaatssport
Ter Aar is een schaatsdorp met rijke historie. Er is een levendige schaatsvereniging met veel talenten. Ook heeft Ter Aar twee Elfstedentochtwinnaars: Jan W. van der Hoorn, winnaar van de 9e Elfstedentocht in 1947 en Lenie van der Hoorn, winnares van 13e editie in 1987.De zoon van de Elfstedentochtwinnaar, Jan van der Hoorn, Rick van der Hoorn heeft in Ter Aar een schaatssportwinkel: Jan van der Hoorn Schaatsport. Jan verkocht na zijn overwinning schaatsen aan de Ter Aarse ijsclub. Ook andere ijsclubs volgden het voorbeeld en na een tijdje kwamen de klanten uit heel Nederland en werd Jan van der Hoorn een begrip in heel schaatsrijdend Nederland.