Het Zuid-Hollandse dorpje Ter Aar

Het Zuid-Hollandse dorpje Ter Aar Ter Aar is een dorpje dat op ongeveer 7 km afstand ten noordoosten van Alphen aan den Rijn ligt. Het dorp Ter Aar ligt in de gemeente Nieuwkoop, midden in het Groene Hart. Wikipedia vermeldt anno 2015 het Cultuurhistorisch Museum als enige bezienswaardigheid in Ter Aar, maar er zijn meer bijzonderheden in en rondom Ter Aar die een bezoek aan het dorpje waard maken.

Historie

Langeraar

Het centrum van Ter Aar ligt vlak bij de brug over het Aarkanaal. Oorspronkelijk lag het dorpje Langeraar hier. Doordat echter in januari 1788 er een dijk doorbrak bij het Braassemermeer, werd het hele dorpje Langeraar weggespoeld. Na de overstroming is het dorpje Langeraar aan de westkant van de Langeraarse plassen opnieuw opgebouwd. Op de plek waar eerst de katholieke kerk stond, is later een hervormde kerk gebouwd.

Nieuwbouwprojecten

Vroeger bestond Ter Aar bijna alleen uit de Westkanaalweg, de Ringdijk en de Kerkweg, die nu gedeeltelijk Aardamseweg heet. Ter Aar breidt echter steeds meer uit. Het dorp heeft vele nieuwbouwprojecten gehad en er staan nog meer nieuwbouw projecten op stapel. Ter Aar heeft bij een telling van 2006 ongeveer 9000 inwoners.

Gemeentefusie

Tot 2007 was Ter Aar een aparte gemeente. In 2007 zijn de gemeenten Ter Aar, Liemeer en Nieuwkoop gefuseerd en verdergegaan als gemeente Nieuwkoop. Deze gemeente bestaat uit de dorpskernen De Meije, Korteraar, Langeraar, Nieuwkoop, Nieuwveen, Noordeinde, Noorden, Noordse Dorp, Papenveer, Ter Aar, Vrouwenakker, Woerdense Verlaat en Zevenhoven.

Aarkanaal

Het dorpje heeft zijn naam te danken aan het Aarkanaal, het kanaal dat in 1825 in gebruik werd genomen. Het Aarkanaal is 11 kilometer lang en verbindt de Oude Rijn met de Amstel. In de zomermaanden is het Aarkanaal populair bij de pleziervaart.

Intratuin

In Ter Aar staat een behoorlijk grote Intratuin. Zeker rond de kerst is een bezoekje aan deze Intratuin meer dan de moeite waard is. Er hangt een heerlijke kerstsfeer en er zijn door de hele winkel verschillende uitbundige kerstdorpjes met miniatuurversiering opgebouwd, met verlichting, beweging en geluid. De uitbundige kerstdorpjes zijn een lust voor het oog.

Traditiegetrouw staat er rond de kerstdagen ook het oud-Hollands landschap van Anton en Greet van den Hooren. Het is een schaalmodel van een winters tafereel van een dorpje. Dit dorpje is geïnspireerd op buurtschap Meije waar Anton van de Hooren is geboren.

Schaatssport

Ter Aar is een schaatsdorp met rijke historie. Er is een levendige schaatsvereniging met veel talenten. Ook heeft Ter Aar twee Elfstedentochtwinnaars: Jan W. van der Hoorn, winnaar van de 9e Elfstedentocht in 1947 en Lenie van der Hoorn, winnares van 13e editie in 1987.

De zoon van de Elfstedentochtwinnaar, Jan van der Hoorn, Rick van der Hoorn heeft in Ter Aar een schaatssportwinkel: Jan van der Hoorn Schaatsport. Jan verkocht na zijn overwinning schaatsen aan de Ter Aarse ijsclub. Ook andere ijsclubs volgden het voorbeeld en na een tijdje kwamen de klanten uit heel Nederland en werd Jan van der Hoorn een begrip in heel schaatsrijdend Nederland.

Zwembad Aarweide

Het openluchtzwembad Aarweide is een begrip in de regio. Het heeft een 25m wedstrijdbad, een recreatiebad, een peuterbad en een grote waterglijbaan met apart bassin. Door de beschutte ligging is het al snel heerlijk vertoeven op de ruime ligweiden.

Golfclub Liemeer

Sinds 2007 ligt naast De Aarweide een golfcomplex, de Golf- & Countryclub Liemeer. Er zijn twee banen, een compacte 18 holes Championschip Course en goede oefenbaan voor beginners: ‘De Bovenlanden’. Door de open ligging heeft de wind veel invloed waardoor het volgens de kenners altijd een uitdagende baan is.

Museum

Ter Aar heeft ook een eigen museum: het Cultuurhistorisch museum, vlakbij de Aardammerbrug. Het museum heeft wisselende tentoonstellingen en laat de bezoekers voorwerpen zien die in de bodem zijn gevonden. Er is ook een historisch kruidenierswinkeltje uit de periode 1900-1940 te bewonderen.

Kerken

Ter Aar heeft twee kerken, namelijk de Hervormde Kerk Ter Aar aan de Aardamseweg en de Gereformeerde Kerk Ter Aar aan de Oostkanaalkade. De Hervormde kerk aan de Aardamseweg is een rijksmonument. De kerk is in 1568 gebouwd en in 1843 herbouwd. In het monument bevinden zich onder andere een preekstoel uit de 18e eeuw, een orgelkas uit de 19e eeuw en drie kaarsenkronen uit de 18e eeuw.
© 2015 - 2024 4chevaux, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
El Gastor, wit dorpje in de provincie Cadiz (Spanje)El Gastor is een typisch Andalusisch wit bergdorpje in de provincie Cádiz. Meer bekend als "Balcon de los Pueblos Blanco…
Montecatini Alto, een mooi middeleeuws bergdorpje in ToscaneMontecatini Alto, een mooi middeleeuws bergdorpje in ToscaneMoltecatini Alto is een mooi dorpje, in de provincie Pistoia, boven op een heuvel en hoort bij het beneden in het dal ge…
Gränna: het dorp van de zuurstokkenIn Zweden, in de provincie Smaland, ligt het dorpje Gränna. Dit dorpje is zeker een aanrader voor alle ‘zoetbekken’ onde…
Saint Paul de Vence – een prachtig pittoresk dorpjeSaint Paul de Vence is een prachtig kunstdorpje in het zuiden van Frankrijk. Ivo Niehe vindt dit dorpje zelfs het mooist…

Lekker eten in Las Vegas: de beste buffetten en restaurantsLekker eten in Las Vegas: de beste buffetten en restaurantsLas Vegas was altijd al een paradijs voor gokkers en liefhebbers van entertainment. Maar ook op culinair vlak heeft de s…
Hotels Las Vegas: populaire hotels aan de Strip en DowntownHotels Las Vegas: populaire hotels aan de Strip en DowntownLas Vegas is één van de spectaculairste steden ter wereld. Bij het begin van de twintigste eeuw was het niet meer dan ee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ter_Aar (bezocht 9/92015)
  • http://www.dichtbij.nl/haarlemmermeer/zakelijk/artikel/3686287/100-jaar-intratuin-cruquius-van-kwekerij-naar-tuincentrum-.aspx (bezocht 9/92015)
  • http://www.golfclubliemeer.nl (bezocht 9/92015)
  • http://www.janvanderhoorn.nl/over-ons/over-ons/ (bezocht 9/92015)
4chevaux (102 artikelen)
Gepubliceerd: 10-09-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.