Wat is typisch in Amsterdam?

Wat is er karakteristiek en typisch voor Amsterdam, de grachtenstad van Nederland? U leest het hier.

Bloemen

Wie voor een verjaardag of voor een etentje wordt uitgenodigd, verschijnt meestal niet zonder bloemetje. Al sinds honderden jaren horen snijbloemen, natuurlijk vooral de tulpen, tot de Nederlandse cultuur en zijn zij een belangrijk voor de economie. Elke dag worden bloemen met een waarde van 12,5 miljoen euro exporteert. Gemiddeld geeft elke Nederlander 80 euro per jaar voor bloemen uit. Aangezien de prijs voor bloemen vrij laag is, is dit een hoop. Om aan de grote vraag te voldoen, zijn er in Amsterdam overal kleine bloemenstandjes, die vaak ook op zondags geopend zijn.

Coffeeshops

Nederland is wereldwijd het enige land waar openbaar verkoop van tot 5 gram Cannabis toegestaan wordt. Men wil met de drugspolitiek een onderscheid in de markt tussen soft en hard drugs. In Amsterdam kan men in ongeveer 100 Coffeeshop softdrugs gebruiken. Op de menukaart van de meest geurende winkels staan ook fruitsappen en shakes, echter geen bier of andere alcoholische dranken. Voor het schenken van alcohol heeft men een andere licentie nodig.

Fietsen

Meer dan 550.000 fietsen rijden er in Amsterdam rond. Ongeveer één derde van de Amsterdammers gebruikt, in weer en wind, de fiets. In de overzichtelijke, maar altijd volstaande stad, is de fiets het beste vervoersmiddel. De meeste fietsen zijn in erbarmelijke toestand: Ziet de fiets er te duur uit, wordt hij binnen de kortste keren gestolen.

Grachten

Amsterdam wordt ook wel ’Het Venetië van het Noorden’ genoemd. De bijnaam is aan de grachten te danken, die het beeld van de oude stad bepalen. Vroeger dienden zij als riolen. Eenmaal per dag werden de sluizen geopend en werd het vuile water in de Zuiderzee, het tegenwoordige IJsselmeer, gespoeld. Ook vandaag de dag wordt het water meerdere malen per week verschoond. In de ’60- en ‘70er jaren werden enkele grachten gedempt om de doorstroming van het oude stad te vergemakkelijken. Enkele namen van grachten: ‘Vijzelgracht’, ‘Lindengracht’ of ‘Palmgracht’.

Woonboten

Soms zien de woonboten er zeer verzorgd uit, soms zijn het omgebouwde oude vrachtschepen en soms zijn het zwemmende bungalows. Vooral op de Singel en de Prinsengracht zijn de woonboten te vinden. In de ‘50er jaren kwamen studenten op het idee dat afgekeurde schepen prima woningen waren. Vandaag de dag worden woonboten vooral door liefhebbers en excentriekelingen bewoond. De stad heeft de drijvende huizen toch steeds schoorvoetend aanvaardt: Ondertussen is het bijna onmogelijk geworden een ligplaats voor een nieuwe woonboot te krijgen.

Multiculti

In de schappen staan de Thaise naast de Surinaamse levensmiddelen, aan de balie zijn er Indische lekkernijen, uit de radio komt salsamuziek, en de klanten komen uit heel de wereld. Nergens anders is Amsterdam multicultureler als in de ‘toko’s’, de exotische levensmiddelenwinkels. Ook valt op hoe bont gemengd de bevolking is. 37% van de Amsterdammers zijn niet in Nederland geboren. Een groot deel van de buitenlanders stamt uit Marokko en Turkije, maar ook inwoners van de vroegere koloniën, dus uit Indonesië, Suriname en de Antillen, zijn talrijk verdeeld. Sinds de moord op Theo van Gogh in 2004 door een Islamiet, is het vredige samenleven bedreigd. Er is kritiek op de slechte integratie en de hoge werkloosheid onder de immigranten.

Patat

Sinds honderden jaren strijden de Nederlanders en de Belgen erom, wie de Pommes Frites uitgevonden heeft. Eigenlijk maakt het niet uit, belangrijk is alleen: Uit verse aardappelen gesneden en twee keer gefrituurd, zodat ze goed knapperig worden. In Amsterdam vindt men op elke hoek een standje waar patat in een papieren zak verkocht wordt, waar graag mayonaise of satésaus bij gegeten wordt.
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woonark: kopen van een woonbootWoonark: kopen van een woonbootSteeds meer mensen willen in een woonboot wonen. Doordat het aantal ligplaatsen beperkt blijft is de waarde van de woonb…
Coffeeshop: Feiten en cijfersCoffeeshops zijn locaties waar op legale wijze cannabis verkocht mag worden. Nederland telt vele coffeeshops, met name i…
Waarom kiezen Chinese toeristen voor NederlandWaarom kiezen Chinese toeristen voor NederlandEr komen steeds meer Chinese toeristen naar Nederland. In 2014 waren dit er 250.000, 18 procent meer dan het jaar daarvo…
Vissen in de grachten van Amsterdam, de Amstel en het IJVeel mensen denken dat er in de Amsterdamse grachten alleen maar wegroestende fietsen liggen en dat er waarschijnlijk we…

Potsdamer Platz in Berlijn: geschiedenisDe Potsdamer Platz is een van de bekendste pleinen van Berlijn. Tot in de Tweede Wereldoorlog stond er een van de groots…
Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 29-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.