Lissabon, de nieuwe stad van de liefde

Lissabon, de nieuwe stad van de liefde Vergeet Parijs, de nieuwe stad van de liefde is Lissabon. Geen wonder, met zijn historische paleizen, bonte huizen en schitterende rivier toont de stad aan de Tejo romantisch, zoals geen enkel andere metropool. U leest hier tips voor een korte stedentrip naar Lissabon.

Dag 1

’s Ochtends is een bezoek aan de vlooiemarkt ‘Feira de Ladra’ op Campo de Santa Clara de moeite waard. Van 07.00 uur tot 17.00 uur zijn rondom een oude markthal, achter het klooster Săo Vicente da Fora, echte en nep antiquiteiten, lederwaren, eenvoudige kleding, boeken, huishoudspullen en andere snuisterijen te koop. Wie geluk heeft vindt daar een Azulejos als souvenir. De blauwwitte kachel zijn overal in Lissabon aanwezig: zij sieren kerken en plaatsen en zetten een stempel op de stad. Na de vlooienmarkt is het tijd voor een blik op de daken van Lissabon. Dit is fantastisch op het binnenhof van burcht Săo Jorge. De heuvel waar de burcht op staat is de bakermat van de stad. Nog meer spectaculaire blikken van boven biedt het uitzichtspunt Mirador de Graca. Dit is maar een paar stappen verwijderd van Săo Jorge.
In Portugal staan er tig varianten van soep op de tafel. Vooral geliefd is de ’caldo verde’, een aardappelkoolsoep. Een bezoek aan één van de vele bakkerijen (Pastelerias) is na Mirador de Graca een beloning. Begeef u tijdens middagtijd in een eenvoudig restaurant, waar meestal voor één euro een groentesoep is. Wie nog een paar euro erbij legt, krijgt Portugese huiskost, zoals gegrilde sardientjes of een eenpansgerecht met vlees. In de Pastelerias gaat het er ongedwongen aan toe, de meeste gasten zijn stamgasten. Portugal is ook om zijn desserts beroemd. Een bord met ‘fabrico próprio’ in de ramen van een bakkerij, houdt in dat de taarten en ander lekkers zelf geproduceerd zijn.

Voor tijdens de middag bieden de wijken Chiado en Bairro Alto een goede gelegenheid om te shoppen. Wie af en toe ook eens om zich heen kijkt, krijgt een goede indruk van de opbouw van de straat. Vooral rond om de Rua Garett zijn er vele mooie winkels.

Na het shoppen is het even rust. Dit kan bijvoorbeeld in het met kunst ingerichte Café Brasileira (nr. 120) in de Rua Garett. Bent u op zoek naar koffiespecialiteiten uit heel de wereld? Breng dan een bezoek aan Casa Pereira (nr. 38). Dit is een oud familiebedrijf. Of breng een bezoek aan A Carioca (Rua Misericórdia, nr. 9).

Eten op de late avond

De bewoners van Lissabon eten voor ons vrij laat op de avond. Wie tegen acht uur ’s avonds door de straten van de oude stad loopt, komt hoogstens andere toeristen tegen. Vanaf negen uur vullen de restaurants zich langzaam. Veel gastronomisch aanbod is er in de Rua do Diário de Notícias en Rua da Atalaia in Bairro Alto te vinden. Wie enigszins authentiek wil eten, moet op de gasten in het restaurant letten. Zitten hier naar verhouding veel mensen uit Lissabon, is dat een goed teken. Bijvoorbeeld in Vá-e-Volte (Rua do Diário de Notícas, nr. 100) of Flor da Branca (nr. 63-65).

Wie zich voor de traditionele muziek van Lissabon interesseert, kan een bezoek aan het Fado-Museum brengen (Largo do Chafariz do Dentro 1, dagelijks van 10.00-13.00 uur en 14.00-18.00 uur). Bij de naastgelegen winkels zijn ook cd’s te koop.

Als het in Lissabon nacht wordt…
Als de nacht net begint is Bairro Alto de perfecte wijk. Omdat vele bars relatief klein zijn, speelt een groot deel van het nachtleven in de straatjes af. Een geliefd drankje is een glas Ginjinha met ijs. Vroeger maakten kloosters dit zoetbittere kersenlikeur. Vandaag de dag staan de flessen in elke bar. In de oude stad zijn er bovendien veel tenten die de likeur, met 23% alcohol, ook zelf produceren. Daar drinkt men de Ginjinha uit kleine witte plastic bekertjes. Jongeren uit Lissabon mixen de likeur graag met bier.

Later op de avond trekken de mensen naar de oever van de Tejo. Daar is Lux (Avenida Infante D. Henrique Armazém B), één van de bekendste disco’s van de stad. Internationale DJ’s draaien hier. De inrichting is in de stijl van de jaren zestig en de acteur John Malkovich uit Amerika is één van de eigenaren.

Dag 2

Lissabon is op 7 heuvels gebouwd. Omdat de hoogteverschillen in de stad voor een deel aanzienlijk zijn, helpen liften, Elevadores, en trams bij een rondgang door de stad. Het begint bij Rossio, één van de mooiste pleinen van Lissabon. Wie dit plein niet meteen op de kaart vindt, zoekt het beste naar de officiële naam: Praca Dom Pedro IV. Met zijn golvende, zwartwitte bestrating, de historische straatlantaarns, het nationaaltheater Dona Maria II en de cafés trekt hij zowel de locale bevolking als de toeristen aan.

Een allesverwoestende aardbeving

Op het zuidelijke stuk van het plein gaat de lift Santa Justa naar boven. Daar ligt de ruïne van de kerk Igreja do Carmo. Deze kerk werd bij de grote aardbeving in 1755 grotendeels verwoest. Over de witte, gotische deurbogen ontbreekt de wade. Aansluitend voert de weg over de Rua Aurea naar het zuiden tot Praca do Comércio met geweldige stadspaleizen. Een paar honderd meter verder naar het oosten liggen stukken van vroegere havens. Vandaag de dag zijn daar in Doca Jardim do Tobaco cafés en restaurants. Op een terras met zicht op de Tejo is het tijd voor een middagpauze. Bij Jardim do Marisco is er grote keuze uit vis.

Wie in Lissabon niet met de oeroude tram heeft gereden, heeft iets gemist. Lijn 28 rijdt door krappe straatjes over de heuvel van de stad. Soms is de tram maar een paar centimeter van een huis verwijderd. In de buurt van Praça do Comercio kunt u op deze lijn opstappen. Aan het eindstation ligt de begraafplaats Cemitéterio dos Prazeres. Hier vindt u marmermonumenten en familiegraven. Symbolen op de graven verwijzen naar bekende persoonlijkheden van Lissabon of architectonische bijzonderheden.

De geur van vergane tijden

Op de terugweg loont het zich om op de hoogte van de Elevador da Bica uit te stappen en naar de westelijke havenwijk te lopen. Daar staat een vroegere markthal uit de 19e eeuw naast talrijke havenkroegen. Deze omgeving is ’s middags zeker de moeite waard, ’s nachts helaas wel gevaarlijk. De terugweg naar de tram over de Rua Marechal Saldanha komt langs het restaurant Toma-là-cà-dà. Dit restaurant staat bekend met een Portugese keuken dat goede prijzen voert.
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fado in Lissabon: erkend immaterieel erfgoed door UnescoFado: bij velen bekend door Cristina Branco is door de Unesco eindelijk erkend als immaterieel erfgoed van Portugal. De…
Stranden nabij LissabonLissabon biedt voor elk wat wils. Cultuur, lekker eten, een historische stad maar ook geweldige stranden nabij de hoofds…
Lissabon - CitytripLissabon - CitytripWe houden allemaal van vakantie; korte, lange en weekendjes weg, zelfs al zijn ze geen vrienden van onze bankrekeningen!…
Kaiserthermen in Trier, DuitslandKaiserthermen in Trier, DuitslandIn Trier, Duitsland zijn de Romeinse Kaiserthermen te bezichtigen. De overblijfselen van deze keizerlijke baden staan aa…
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 18-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.