Monaco, het op één na kleinste landje ter wereld

Monaco, het op één na kleinste landje ter wereld Monaco wordt al gauw geassocieerd met het casino van Monte Carlo en de Grand Prix. Maar er zijn veel meer leuke dingen te zien. Vooral Monaco Ville is erg sfeervol met smalle oude straatjes en middeleeuwse panden. In deze wijk is ook het prinselijk paleis gelegen en zijn een paar leuke musea te vinden.

Wassenbeeldenmuseum

Zo kun je bijvoorbeeld naar het wassenbeeldenmuseum. Het wassenbeelden museum ligt ietwat verscholen in een klein straatje in Monaco Ville: de Rue Basse. Hier kun je de geschiedenis van de Grimaldi familie volgen vanaf eind dertiende eeuw tot ver in de twintigste eeuw. De wasfiguren zijn op ware grootte en de meeste dragen authentieke kleding uit de betreffende tijd. Het begint bij François Grimaldi, die in 1297 vermomd als monnik de rots van Monaco veroverde. En het eindigt met de familie Grimaldi in de twintigste eeuw. Het museum is klein; je bent hier in een half uur wel uitgekeken. Maar het is zeker de moeite waard om te bezoeken en het kost maar een paar euro entree.

Oceanografisch museum

Ook het Oceanografisch museum is een echte aanrader. Het museum is gevestigd in een imposant pand op een rots aan de zee. Prins Albert I, destijds zeeonderzoeker, heeft dit museum in 1910 opgezet en ingericht met zijn verzameling zeedieren. Er zijn tientallen aquaria met de prachtigste vissen, zeesterren, zeepaardjes, kreeften, kwallen, koraal en inktvissen. Daarnaast zijn er veel skeletten van zeedieren te bewonderen, waaronder het skelet van een walvis van 20 meter lang. Ook is het voormalige scheepslaboratorium van Albert I hier te zien. Daarnaast zijn er tijdelijke tentoonstellingen over oceanografisch onderzoek. Jacques Cousteau is directeur geweest van het Oceanografisch Museum, dat inmiddels deel uitmaakt van het Oceanografisch Instituut in Parijs waar wetenschappelijk onderzoek naar het leven in de zeeën wordt gedaan.

Prinselijk Paleis

Het plein voor het prinselijk paleis is altijd gezellig. Er zijn verschillende terrasjes en vanaf dit plein heb je een prachtig uitzicht over de haven met alle enorme jachten en op Monte Carlo. Als je er rond het middaguur bent, kun je de wisseling van de wacht meemaken. Iets wat altijd met veel ophef gepaard gaat. Het duurt maar kort, maar is toch wel leuk om te zien. s Zomers dragen de wachters witte uniformen en s winters zijn ze in het zwart. Het paleis zelf is ook gedeeltelijk opengesteld voor publiek.

Kathedraal

Vlakbij het paleis is de kathedraal gelegen. De kathedraal is in 1875 gebouwd op de fundamenten van een 13e eeuwse kerk. De kathedraal is gebouwd met witte stenen uit La Turbie in neoromaanse-Byzantijnse stijl. In de kathedraal liggen veel van de vorsten van Monaco begraven. Ook prinses Gracia en prins Rainier. Vooral deze graven worden druk bezocht. De kathedraal is vrij toegankelijk voor publiek.

Parken

Monaco heeft een aantal parken die zeker de moeite waard zijn om te bekijken. Opvallend is zo netjes als ze worden gehouden. De Jardin Exotique is één van de parken gelegen in de wijk Moneghetti. In dit park dat al sinds 1933 bestaat zie je allerlei soorten cactussen. Er zitten heel bijzondere soorten tussen, zoals de cactussen uit Zuid-Amerika en Mexico van 100 jaar oud. Bij het park zijn ook nog grotten te bekijken en een museum voor prehistorische antropologie. Andere parken die ook de moeite waard zijn de Japanse tuin in Monte Carlo en het Fontvieille Park met de Prinses Gracia Rozentuinen, waar een paar duizend rozen staan. Ook het park naast het Océanographisch Museum is de moeite waard.

Je kunt in Monaco verblijven in één van de, toch wel redelijk prijzige, hotels. Maar vanuit de Franse of Italiaanse Rivièra is het ook goed als dagtocht te doen. Dat kan met de auto of als een georganiseerde busexcursie. Parkeren in Monaco is wel behoorlijk prijzig en er is erg veel verkeer. Dus de kans op een file is erg groot. Monaco ligt aan de spoorlijn Marseille Ventimiglia. Dus zowel vanuit Frankrijk als vanuit Italië ook prima per trein bereikbaar. Je komt aan op een luxe uitgevoerd ondergronds station en vanaf hier is Monaco goed lopend te doen aangezien het hele staatje maar twee vierkante kilometer groot is. Overigens zijn er ook prima busverbindingen naar alle bezienswaardigheden.
© 2012 - 2024 Miesa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prinses Charlène van MonacoCharlène Lynette Wittstock (geboren op 25 januari 1978) gaat sinds haar huwelijk met Prins Albert II van Monaco door het…
Prins Albert II van MonacoPrins Albert II van Monaco (geboren op 14 maart 1958) is de huidige regerend vorst van het koninkrijkje Monaco dat ligt…

Barcelona, stad van diversiteitBarcelona, stad van diversiteitPersoonlijk vind ik Barcelona een geweldige stad. En dat komt vooral door de diversiteit die Barcelona te bieden heeft.…
Mijn Venetiaanse highlightsMijn Venetiaanse highlightsVenetië is een stad die enorm tot de verbeelding spreekt. Erg mooi en sfeervol. Heel uniek met alle kanalen en gondels.…
Miesa (22 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.