Met de kinderen op vakantie: hoe doen andere ouders dat?

Met de kinderen op vakantie: hoe doen andere ouders dat? Met de kinderen op vakantie. Hoe pakken andere ouders dat aan? Wat zijn populaire bestemmingen? Wat mogen de kinderen wel of niet? En wat neem je allemaal mee? Dankzij onderzoek van D-Reizen kunnen nieuwsgierige, onzekere of toch een beetje twijfelende ouders meekijken over de schouders van andere ouders met vakantieplannen. Hoe pakken andere ouders het aan om met de kinderen op vakantie te gaan? Waar gaan ze naartoe? En wat staan ze hun kinderen toe en wat niet? Over zulke vragen gaat het onderzoek dat D-Reizen liet verrichten onder toekomstige vakantiegangers. Even daargelaten dat de insteek van het onderzoek een beetje traditioneel is (gezin = moeder, dat is toch wel een wat ouderwetse link), zijn de resultaten wel erg interessant en soms zelfs opmerkelijk. Om te beginnen: waarom gaan we op vakantie? Om even weg te zijn van de dagelijkse rompslomp, en als gezin even wat meer tijd met elkaar door te kunnen brengen. Hier komt al meteen het eerste opmerkelijke punt: dat de ondervraagde moeders zelf tot rust kunnen komen, is een veel minder belangrijk punt van aandacht! Of dat komt omdat het meeste werk ook in de vakantie vaak op mams neerkomt óf omdat moeders zichzelf geneigd zijn weg te cijferen, vertelt het verhaal niet...

Gaan of niet gaan?

Economisch zijn de tijden niet riant. Maar toch gaat de meerderheid van de moeders het jaar van het onderzoek lekker op zomervakantie. Meer dan twee op de tien moeders waren vroeg, en boekten de zomervakantie al een half jaar tevoren. En waar willen we dan naaartoe? Tikje vreemd, een van de geijkte landen die je verwacht, namelijk Spanje, ontbreekt in het lijstje. België, Frankrijk en Duitsland worden onder vrouwen met kinderen tot meest populaire bestemming bestempeld. Opmerkelijk is ook, hoe mensen hun vakantie boeken. Nu al is online boeken veruit de meest gebruikte manier voor kiezen én beslissen.

Inspraak bij de kinderen

Hoe ouder de kinderen des te meer inspraak in het kiezen van de bestemming. Er is maar 37% van de ondervraagden met tieners van 12 tot 18 jaar in huis, die de vakantie kiest buiten inbreng van de kinderen om. Als de kinderen in een gezin nog klein zijn, vinden moeders het belangrijkste punt aan de vakantiebestemming dat de omgeving kindvriendelijk is. Of er meer jonge kinderen zijn, of zelfs het punt of er kinderopvang aanwezig is, benoemen de ondervraagden als beduidend minder belangrijk. Maar als de kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud zijn, verandert er wel iets, namelijk dat helpende handen wél welkom zijn. Dus vindt de meerderheid van de moeders met kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar het ofwel belangrijk, of wel gewenst dat er een animatieteam te vinden is op de vakantiebestemming.

Als de kinderen maar blij zijn...

Je hoort het vaak van ouders die tevreden terugkomen van vakantie: het was heerlijk, want de kinderen hebben zich goed vermaakt. En wat dragen ouders daar zelf aan bij? De meeste ondervraagde moeders zorgen dat hun kinderen voldoende vrijheid hebben op vakantie. Drie op de tien moeders geven hun tieners de kans om activiteiten uit te kiezen. En als moeder dan een keer aan zichzelf denkt, hoe komt ze dan naar haar eigen idee aan haar rust toe? De omstandigheden scheppen waaronder je weinig hoeft te doen, of.... je tieners alleen op pad laten gaan. Toch is dat laatste geen veel voorkomende optie. Maar één op de tien moeders vertrekt weleens op vakantie zonder 'haar' tieners. Overigens vindt een kwart van de ondervraagde moeders het minder belangrijk om zelf tot rust te komen, dan dat de meereizende tieners blij zijn.

Wat zullen we gaan doen?

Het antwoord op de vraag 'wat doen gezinnen het liefst op vakantie' is dan weer niet zo verrassend. In en rond het zwembad bivakkeren is de favoriete manier om lekker samen te ontspannen. Toch moet je het culturele en gezondheidsbewuste gehalte niet uitvlakken. Naast de logische nummer twee in populariteit, namelijk naar het strand gaan, zijn ook activiteiten als musea bezoeken en sporten gewild. Er blijken maar weinig ouders te zijn die (vrijwel) niets aan activiteiten ontplooien, als ze met de kinderen op vakantie zijn. Of de kinderen blij worden van een museumpje pakken, is een vraag die - wijselijk? - niet gesteld is.

Treinen, vliegtuigen en auto's

Moeders met kinderen gaan veruit het liefste met de auto op vakantie. Vliegen komt op enige afstand op de tweede plaats. En wat doen de kinderen onderweg? Kinderen tussen de 4 en 12 jaar zijn vooral druk met het spelen van computerspelletjes (41%). En één op de vijf kinderen kijkt DVDís onderweg.

Met de kinderen op vakantie: opmerkelijke feiten en cijfers

 • Van de moeders met kleine kinderen (0 tot 4 jaar) is 13% nog niet met de kinderen op vakantie geweest.
 • 22% moeders van babyís en kleine kinderen stelt de Benelux als grens. 23% gaat overal heen met de kinderen.
 • Wanneer de kinderen 4 tot 12 jaar zijn, neemt nog maar 61% van de ouders een beslissing zonder met de kinderen te overleggen.
 • Vakantiehuisjes en campings zijn de populairste accommodaties voor gezinnen met kinderen om de vakantie door te brengen.
 • Verre bestemmingen zijn relatief populair bij moeders uit de drie grote steden.
 • Spanje en Turkije zijn niet de populairste bestemmingen voor moeders met kinderen, maar zijn volgens moeders wel de meest kindvriendelijke bestemmingen.
 • Moeders van babyís en kleine kinderen willen het liefst binnen Europa reizen met hun kinderen.
 • 22% geeft aan niets extraís te doen om de tieners blij te houden op vakantie.

Schat, vergeet de *** niet!

Tja, dat luiers en kinderwagens een must zijn als moeders van kleine kinderen op vakantie gaan, is geen verrassing. Een oppas, of ander gezelschap dan het gezin? Niet echt populair. Slechts een enkeling neemt oppas, opa, oma en/of vrienden mee. Wie met tieners op vakantie gaat, kan het idee dat je ver van alle communicatiemiddelen kunt zijn wel vergeten. Mobiele telefoons en spelcomputers zijn favoriete reisgenoten voor tieners op vakantie. Nota bene een kwart laat zich op vakantie zelfs van de laptop niet scheiden. En er is maar 5% die al die apparatuur gewoon thuis laat. En wat doe je dan als moeder? De helft van de ondervraagde moeders stelt bewust grenzen aan het mobiele telefoongebruik van hun tieners op vakantie. Zo mogen drie op de tien tieners alleen op bepaalde tijden bellen. Eén op de zes moeders trekt echt een strakke lijn en verbiedt tieners om de mobiel uberhaupt mee te nemen op vakantie. Opvallend is dat dat laatste vooral geldt voor moeders uit de drie grote steden.

O nee, ze heeft een vakantieliefde

Het zit er dik in dat je als ouder geconfronteerd wordt met een vakantieliefde van je tiener. Wat doe je dan? 9% van de moeders geeft aan daarmee geen enkel probleem te hebben. Laat die tiener maar schuiven op het amoureuze pad. Of dat komt door schade en schande, ofwel de ontdekking dat je tiener anders lekker stiekem haar of zijn gang gaat, vertelt het onderzoek niet. Dan nog laat de overgrote meerderheid ofwel driekwart van de ouders de tortelduifjes wel vrij met elkaar omgaan, als dochter- of zoonlief maar wél op een afgesproken tijd thuis is. 14% trekt de teugels strakker aan en laat de geliefden alleen onder het eigen toezicht samenzijn. Er is maar 2% die de tiener haar of zijn vakantieliefde verbiedt (of tenminste, dat probeert..)

Onmogelijke koters?

Leuk is, dat het onderzoek het algemene idee van de tiener als stoorzender op vakantie doorkruist. Ruim de helft van de ondervraagde moeders zegt (vrijwel) nooit ruzie te hebben met de tiener(s) tijdens de vakantie. Is er wel 'mot'? Dan gaat het vaak over de keuze van de activiteiten. Maar ook de vraag of de tiener zelfstandig op pad mag, hoe laat zij of hij thuis dient te komen én of uitslapen erin zit, zijn veelgenoemde onderwerpen van vakantieruzie met tieners.

Het onderzoek: wie en wat?

Het in dit artikel toegelichte onderzoek is in opdracht van D-reizen uitgevoerd door onderzoeksbureau ISIZ en Stadspeil. Er namen 1.051 respondenten deel. Dit waren Nederlandse vrouwen van 18 jaar en ouder met een of meer kinderen in de leeftijd van respectievelijk 0 tot 4 jaar, 4 tot 12 jaar en 12 tot 18 jaar.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tiener alleen op vakantieTiener alleen op vakantieOp een gegeven moment stelt je tiener de vraag of hij of zij alleen of met zijn of haar vrienden op vakantie mag. Wat do…
Vakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierVakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierEen vakantie kunt u zo duur maken als u zelf wenst. Twee weken op vakantie in het hoogseizoen is echter kostbaar. Sommig…
Met kinderen op vakantie als alleenstaande ouder?Met kinderen op vakantie als alleenstaande ouder?Wat zijn de mogelijkheden voor op vakantie gaan als je als alleenstaande ouder bent, ook wel eenoudergezin genoemd. Uit…
Geen lening afsluiten voor een vakantieGeen lening afsluiten voor een vakantieIn de zomer een paar weekjes naar de zon, of in de winter op wintersport, kunt u echt aan toe zijn. Het kost u veel geld…

Excursiereis Pamukkale met CorendonWie niet houdt van de hele dag alleen maar aan het strand liggen en ook wel iets wil zien van een land, hoeft daarvoor n…
Auschwitz - Birkenau en Krakau Polen, reisverslag KrakowIn november 2010 reisden we af naar Polen voor een vierdaags bezoek en verblijf in Krakau. Zoals voor zovelen die afreiz…
Bronnen en referenties
 • Persinformatie D-Reizen
 • Onderzoeksbureau ISIZ en Stadspeil
 • Persbericht Linden & Barbosa
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 19-04-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.