Jungletochten in Peru

Jungletochten in Peru Peru is een bijzonder afwisselend land en naast de vele culturele schatten is ook de natuur adembenemend. Zeer de moeite waard is het om het amazonewoud met een bezoek te vereren. Het kan vanuit verschillende plaatsen, het zij in het noorden van Peru dan wel in het zuidoosten vanuit Cuzco. Dat laatste hebben wij gedaan en graag geven we enkele tips.

Het Amazonegebied

Zestig procent van Peru is bedekt met de wouden van het Amazonegebied, dat zich uitstrekt over 9 verschillende landen. Deze wouden zijn in erg veel opzichten van levensbelang voor mens en milieu maar worden tegelijkertijd bedreigd door onder andere illegale houtkap, ontginning van olie en het platbranden voor landbouw. Steeds meer gebieden worden nu beschermd en er ontstaan steeds weer nieuwe natuurreservaten.

Peru is het land bij uitstek om de tropische regenwouden te bezoeken want doordat het Andesgebergte de bovenstroom van de Amazone beschermt, is er hier sprake van vele grote gebieden met werkelijk nog ongerepte natuur. Ook de diversiteit aan dieren en planten is overweldigend en U hebt een grote kans vele dieren te zien. De op één na langste rivier van de wereld, de Amazone, ontspringt in Peru en stroomt na 6868 kilometer uit in de Atlantische oceaan. Een meerdaags bezoek aan deze prachtige dicht begroeide gebieden is onvergetelijk.

Hoe kom ik er ?

Noordelijk Amazonegebied

De grootste junglestad van Peru is zonder meer Iquitos, dat, geheel omsloten door jungle, in het noorden van Peru ligt. Dit is een uitgangspunt voor vele tours. Iquitos is niet te bereiken via de weg en als je een jungletour in dit noordelijke deel van het Amazonegebied wilt doen, moet je een keuze maken tussen het vliegtuig of boten, waarmee je via de rivieren je doel bereikt. Ieder reisbureau van Iquitos biedt excursies aan met één of meerdere overnachtingen in één van de vele junglelodges. Niet alleen reisbureaus proberen U een tour te verkopen, ook vele mensen, die U op het vliegveld al aanklampen. Ook in de stad zelf, bieden vele mensen op straat reisjes aan. Zij zijn gestuurd door de vele reisbureautjes en krijgen commissie dus het is altijd betrouwbaarder maar zeker goedkoper om op eigen houtje in een reisbureau een keus te maken. De keus aan diverse lodges of tentenkampen, zelfs cruises is enorm zowel ter plaatse als via internet.

Als U toch in Iquitos bent, kunt U een bezoekje brengen aan het IJzeren huis ( casa de Fierro ) ontworpen door niemand minder dan Gustav Eiffel….. jawel, de man van de Eiffeltoren. Het huis was een ontwerp voor de wereldtentoonstelling van 1898 maar werd door een rijke rubberbaron van Parijs overgebracht naar Iquitos, waar het op een hoek van Plaza des Armas werd gebouwd. Op de eerste etage kunt U een drankje nemen en genieten van het plein.

Zuidelijk Amazonegebied
Het zuidelijke deel van het Amazonegebied wordt nagenoeg altijd bezocht vanuit Cuzco. Net als in Iquitos worden natuurlijk ook in Cuzco diverse excursies naar het junglegebied georganiseerd. De twee grootste reservaten zijn het Tambopata National Reserve en het Manu National Park maar daarnaast zijn er nog vele kleinere reservaten, bijna allemaal voorzien van verschillende lodges of tentenkampen. In dit junglegebied liggen twee vliegvelden. Het betreft het Internationale vliegveld Padre Aldamiz bij de plaats Puerto Maldonado en een in de jungle uitgekapte strip bij Boca Manu. Afhankelijk van Uw keuze kunt U vanuit Cuzco een vlucht nemen naar Uw bestemming. In beide gevallen betreft het slechts een korte vlucht van ongeveer een half uur. Het veldje van Boca Manu is het meest spectaculair want een houten hutje, bedekt met rieten dak, doet daar dienst als terminal. De koffers ( NB slechts 10 kg pp ) worden (net als U) gewogen op een personenweegschaaltje en vervolgens in een kruiwagen gelegd, in afwachting van het korte ritje naar het toestel, uiteraard een klein vliegtuigje.

Door soms binnenstromende koude fronten wil het wel eens te mistig zijn en in dat geval kan er niet gevlogen worden van en naar dit veld. In dat geval moet U op eigen kosten een nacht bijboeken als U in de jungle zit. Meestal kan er de dag erna wel weer gevlogen worden. Een hele leuke variant die in dit zuidelijke deel wordt aangeboden is het aanreizen over land, uiteraard een langer durende aangelegenheid, maar zeer zeker de moeite meer dan waard.
Daarover later meer.

Wat is de beste reistijd voor de jungle?

Ofschoon het in een tropisch regenwoud altijd kan regenen, is er toch sprake van een droog en een nat seizoen. Ook zijn er kleine verschillen tussen de jungle in het noorden en die in het zuiden maar in grote lijnen is de natte periode van november tot en met april en de droge periode van mei tot en met oktober. De temperaturen in het noorden liggen gemiddeld rond de 32 graden Celsius terwijl er per jaar 3000 mm regen valt. In het zuiden liggen de gemiddelde temperaturen rond de 24 graden Celsius ( uitlopers van 30 graden overdag tot 10 graden ’s nachts ) en valt er ongeveer 5000 mm regen per jaar. De temperaturen in het zuiden worden sterk beïnvloed door de zogenaamde “friajes”, koude fronten van de oceaan, die de temperaturen kunnen doen dalen tot ongeveer 15 graden Celsius. De diverse lodges kunnen het gehele jaar door bezocht worden maar de droge periode is toch de beste tijd omdat je je dan veel gemakkelijker door de jungle kunt bewegen. Het is tevens de periode waarin ook Peru zelf het best bezocht kan worden dus de periode mei tot en met oktober is het aantrekkelijkst.

Wat moet ik meenemen?

Heel belangrijk is een 100 procent waterdichte poncho of jas want het risico van een stortbui blijft aanwezig. De insecten kunnen je gek maken en vooral de kleine vliegjes zijn een verschrikking en de malariamuggen een serieuze bedreiging dus zorg voor goed afsluitende kleding, lange mouwen en lange broeken van katoen. Insectenspray moet minstens 20 procent DEET bevatten en kies voor de juiste malariatabletten.

Wat de gezondheid betreft is het raadzaam om voor Uw vertrek te informeren naar de noodzakelijke vaccinaties. Het is aan U te kiezen of U wel of geen vaccinaties neemt. Men beweert dat het verplicht is een injectie te nemen voor de gele koorts. Dat is echter alleen zo als U uit een besmet gebied komt dus als U aanreist vanuit Nederland is een vaccinatie tegen gele koorts niet verplicht. Men zegt ook vaker dat hier strenge controles op zijn, nou, zelfs dat is niet waar. Mocht U medicijnen gebruiken dan is het handig een medisch paspoort mee te nemen omdat sommige geneesmiddelen in Peru onder de narcoticawet zouden kunnen vallen.

Droge voeten zijn belangrijk op Uw wandelingen dus extra sokken zijn geen overbodige luxe. De zon kan heel fel zijn, zeker als U het water op gaat en een hoed of pet, alsmede zonnebrandcrème en een goede zonnebril zult U ook nodig hebben.

Voor Uw plezier zijn een verrekijker en een camera met voldoende batterijen prettig. Wat oplaadbare batterijen betreft, de lodges in de jungle hebben maar beperkt elektriciteit en geven aan in welke uren U de batterijen even kunt opladen. U hebt dus zeker een extra set batterijen nodig. Een goede zaklamp is onontbeerlijk in de jungle want U moet het hier doen met kaarslicht en dat is leuk voor in Uw kamer maar als U op nachttour gaat door de jungle is een goede zaklamp een must.

Als U de jungle in trekt is het noodzakelijk dat U voldoende drank meeneemt. U kunt dat in de lodges kopen en afhankelijk van Uw voorkeur is het dus fijn om een veldfles bij je te hebben. Wij namen de plastic flesjes water zo mee, dat kan zeker ook.

Wat kan ik verwachten?

Zoals overal in natuurgebieden is en blijft het een kwestie van geluk om bepaalde dieren te zien. In grote lijnen is dat ook zo in de junglegebieden in Peru maar het gaat hier wel om reservaten met een ongelooflijk grote diversiteit aan dieren. Deze parken staan er wereldwijd om bekend de grootste hoeveelheid vogels, planten en dieren te beschermen. Ook zult U gegarandeerd meerdere apensoorten door de bomen zien struinen.

Heel erg bekend is de zogenaamde “klei lik”. Vele dieren en vogels eten zaden en omdat zaden eigenlijk niet gegeten dienen te worden maar zouden moeten zorgen voor de instandhouding van de plant, zijn ze vaak giftig. Om dat gif af te breken moeten de dieren iets verzinnen en in de klei cq modder zitten bepaalde mineralen die het gif afbreken. Vooral de kleilik van de vogels is onvergetelijk. In alle vroegte vertrek je met boten naar een plek langs een rivier. Je gaat naar een uitkijkplatform en hebt dan zicht op een lange hoge wand van klei langs de rivier. Beetje bij beetje beginnen zich daar vele kleinere papegaaitjes te verzamelen. Honderden vogels fladderen in de boomtoppen en luid kwetterend wordt er flink gecommuniceerd, totdat de eerste papegaaitjes zich tegen de kleiwand wagen. Snel volgen de anderen en de kleiwand kleurt groen van de vogels. Als deze hun portie mineralen binnen hebben, maken ze plaats voor nog meer spektakel. Grappig want het lijkt alsof zij het voorprogramma hebben gedaan voor de ara’s. Deze grote rood-blauwe vogels verzamelen zich ook eerst in de boomtoppen en naar de tijd verstrijkt gaan zij tegen de kleiwand zitten. Het is een ongelooflijk kleurenspektakel. Een aantal malen schrikken de grote vogels ergens van en dan zie je ze met >50 stuks tegelijk wegvliegen om daarna weer terug te keren.
Deze kleilik wordt het drukst door de vogels bezocht in de maanden augustus tot en met oktober.
Ook andere dieren hebben mineralen nodig en het grootste zoogdier van de Amazone, de tapir, is er daar één van. De tapir doet dit echter in de avonduren cq nachturen en om dat te bewonderen kan je vanaf een matras, overdekt met klamboe, liggend, wachten op zijn komst. Het dier is niet eens zo schuw en laat zich daarbij gemakkelijk fotograferen.

Tijdens diverse junglewandelingen wijst de natuurgids je op planten en dieren, die je zonder gids niet zou ontdekken. Het aantal dieren dat je ziet is heel verscheiden en te veel om op te noemen. Het is gewoon genieten van de spinnen, slangen, insecten, apen, vogels en vele planten. Er zijn plekken in de jungle waar je middels een wenteltrap naar de nok van een boom kunt gaan en deze wonderlijke wereld dus eens van boven af kunt bekijken.
Eén van de tochten is een boottochtje op een vlot dat gedragen wordt door een catamaran. Op het vlot staan diverse klapstoeltjes en na daarop plaats genomen te hebben, wordt je door twee personen over een groot meer gepeddeld, en dat in alle vroegte, stilte en bij opgaande zon. Er wordt uitgekeken naar de reuzenotter maar die schijnt uit dit gebied verdwenen te zijn. Kaaimannen daarentegen, evenals vele vogels en apen bieden een geweldige “show”.

Als U tijd heeft dan gaat U over land en water!

Veel toeristen vliegen in vanuit Cuzco als ze naar het Amazonegebied gaan maar U kunt ook over land en water vele lodges bereiken. Zoals gezegd kunt U het noordelijke junglegebied niet via de weg bereiken. Dat is in het zuidelijke junglegebied wel even anders en daar kunt U vanuit Cuzco met een weliswaar georganiseerde trip, maar altijd een klein internationaal gezelschap, wel degelijk over land (daarna met kano’s over rivieren) diep de jungle in. Uiteraard duurt zo’n tocht wel even iets langer dan de vlucht vanuit Cuzco naar één van de landingsstrips. U vertrekt vanuit het hoog gelegen Cuzco en daalt dan langzaam maar zeker af naar het junglegebied. U overnacht dan in twee verschillende lodges onderweg om Uw einddoel, het Manu wildlife center te bereiken. Het mooie daarvan is echter dat U kunt zien hoe de planten en verscheidenheid aan dieren veranderen naar gelang U van hoog naar laag reist, immers Cuzco ligt op ruim 3200 meter. Ook fascinerend om te zien is hoe diep in de jungle nog dorpjes te vinden zijn waar mensen leven.

De eerste dag wordt altijd een stop gemaakt in het in Peru bijzonder bekende plaatsje Paucartambo, drie uur over onverharde wegen rijden vanaf Cuzco. Deze plek is bekend omdat er elk jaar in de maand juli festiviteiten zijn ter ere van de Maagd van Carmen. Deze beginnen op 15 juli en vele gemaskerde mensen in prachtige kostuums gaan naar de kerk om de maagd op te halen en in een processie door de stad te dragen. De festiviteiten gaan dag en nacht door gedurende 4 dagen, waarna het plaatsje weer gaat rusten. U begint vervolgens aan de afdaling naar het immens grote groene woud diep beneden U en op ongeveer 1600 meter hoogte bevinden zich enkele lodges waaronder de Cock of the Rock Lodge.
De naam is die van een prachtig fel gekleurde vogel en elke ochtend en avond verzorgen de mannetjes op dezelfde plek een boeiende voorstelling want zij voeren dan hun paringsdans uit. Dus ook buiten de paringstijd kunt U daarvan genieten. De tweede dag rijdt U met de auto verder naar beneden om na enkele uren rijden Atalya te bereiken, een klein jungledorp waar U de auto achterlaat en met kano’s over de rivier verder reist. Tijdens zowel de autorit als boottocht ziet U vele dieren, voornamelijk vogels maar ook kaaimannen en apensoorten.

De vaart eindigt in een tweede Lodge waar U junglewandelingen kunt doen. De derde dag reist U de hele dag in een kano over de rivier. U maakt een pauze in Boca Manu, niet meer dan een paar hutjes en een vliegstrip, uitgehakt in de jungle. Vanaf die plek vliegen mensen van en naar Cuzco. Wel grappig om mee te maken want de tassen ( U mag maar 10 kilo meenemen ) worden op een weegschaaltje gewogen en dan in een kruiwagen gelegd om later naar het vliegtuigje gebracht te worden. Van daar is het nog een kleine twee uur varen en U bent in de lodge waar Uw jungletocht verder gaat. In de jungle liggen vele lodges, beheert door verschillende maatschappijen. Inkanatura is de grootste en zij bieden diverse jungletochten aan. U kunt Uw eigen jungletour uitzoeken. Ook Nederlandse reisbureaus en ontelbare bureaus via internet bieden tours en arrangementen voor dit gebied aan.

Tips

Hoe je het ook draait of keert, voor een tocht door de jungle hebben wij, bezoekers, een gids nodig. Wij hebben niet de getrainde ogen van natuurwetenschappers die er op getraind zijn te letten op de noodzakelijke details. Dat betekent dat je nooit alleen door een tropisch regenwoud zult trekken. In het hoogseizoen is het dan wel eens wat lastiger nog een plek te veroveren op juist die tour, die het interessantst lijkt. In dat geval is internet natuurlijk het hulpmiddel bij uitstek want je kunt ruim van te voren je jungletour plannen en boeken.

Neem cash geld mee naar de jungle om daar de rekeningen voor bijvoorbeeld de drankjes te kunnen betalen. U kunt bij de meeste lodges alleen contant betalen namelijk.

Wij wensen U een leuke jungletour aan en hopen dat U op erg veel dieren getrakteerd gaat worden.
© 2011 - 2024 Peter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK voetbal 1978In Argentinië werd het Wereld Kampioenschap van 1978 gehouden. Aan het speelschema werd niets meer veranderd en het toer…
WK voetbal 1970In 1970 heeft Mexico de eer om de 9e editie van het WK in hun land te mogen houden. Voor het eerst zijn er twee reserves…
Op reis in Peru - de Nazca lijnenAls je door Peru reist, dan is dit natuurverschijnsel en historisch werelderfgoed iets wat je gezien moet hebben. We heb…
New7wonder 4, Machu Picchu in PeruNew7wonder 4, Machu Picchu in PeruRond 1530 werden de Inca´s verslagen door de Spanjaarden en omdat de Incastad Machu Picchu zo verborgen lag, hebben zij…

Auschwitz - Birkenau en Krakau Polen, reisverslag KrakowIn november 2010 reisden we af naar Polen voor een vierdaags bezoek en verblijf in Krakau. Zoals voor zovelen die afreiz…
Van Lima naar de Paracas WoestijnVan Lima naar de Paracas WoestijnGeheel terecht heeft men van de woestijn nabij het plaatsje Paracas een nationaal park gemaakt, het zogenaamde Reserva N…
Peter (50 artikelen)
Gepubliceerd: 03-04-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.