Machu Picchu praktisch

Machu Picchu praktisch Ik noem mijn artikel bewust Machu picchu praktisch omdat in vele artikelen alles over dit wereldwonder al verteld is. Machu Picchu is de Eiffeltoren van Parijs, het Empire state building van New York, een must dus. Als U naar Peru reist, gaat U zeer zeker naar deze verlaten Incastad. Maar hoe pakt U het aan, wordt het trein of trail?

De trein

Of U nu te voet wilt gaan (Incatrail) of vanuit Aguas Caliente met een shuttlebusje, aan de trein ontkomt U niet want Machu Picchu ligt verborgen in het Andesgebergte en wel zo ver van de bewoonde wereld dat het onmogelijk is om er met een auto te komen. Hoe dan ook zult U dus een treinkaartje moeten bemachtigen.

Er rijden verschillende maatschappijen op het spoor dat ligt tussen Cuzco en Aguas Caliente, het eindstation voor Machu Picchu maar de bekendste is Perurail. U kunt op verschillende plaatsen in de trein stappen, afhankelijk van hoe U Uw reis samenstelt natuurlijk. Het dichtst bij Cuzco gelegen station heet Poroy en ligt ongeveer 20 minuten buiten de stad. De andere bekende vertrekplaatsen liggen in de zogenaamde Sacred Valley, een ongelooflijk mooie vallei waar de Urubambarivier wild stroomt tussen de met sneeuw bedekte bergtoppen. De tweede vertrekplaats (nieuw sinds 2010) is de plaats Urubamba terwijl de meeste mensen toch nog steeds vertrekken vanaf de derde en laatstmogelijke plaats Ollantaytambo. Reden daarvoor is dat de treinreis vanaf Ollantaytambo nog maar anderhalf uur in beslag neemt en het voor touroperators aantrekkelijk is, immers bieden zij de georganiseerd reizende toerist een dagtrip naar Machu Picchu aan. Zeker niet aan te bevelen want U vertrekt dan vanuit uw hotel bijzonder vroeg met een bus naar Ollantaytambo. Na de treinrit gaat U direct de busjes in naar boven, krijgt een snelle rondleiding om vervolgens de trein terug niet te missen.

Nee, dan is het veel aantrekkelijker zelf Uw uitje samen te stellen en huur desnoods een autootje vanuit Cuzco. Rijd vervolgens door de prachtige vallei op Uw gemakje naar Ollantaytambo en geniet daar van dit rustig en fraai gelegen stadje. Zowel Urubamba als Ollantaytambo zijn steden met voldoende hotels en zijn zeker de moeite van een bezoek waard. Zelf zijn we dol op Ollantaytambo omdat het ver in de vallei ligt, een prachtige ruïne heeft en vooral ’s avonds gezellig en knus is. Het treinstation is er op loopafstand.
De hele dag rijden treinen op en neer naar Aguas Caliente en U heeft zelfs de keus uit verschillende treinen zoals de backpackerstrain, de luxere Vistadome en de nostalgische meest luxe trein Hiram Bingham. Het is vanzelfsprekend dat de prijzen verschillen en U moet zelf beslissen waar Uw voorkeur naar uitgaat. De backpackerstrein is een trein met normale wagons. De Vistadrome heeft wagons met ruimere ramen, zelfs in het dak dus het uitzicht is dan iets beter terwijl aan boord een lunch of ontbijt wordt geserveerd. De trein Hirham Bingham hoort thuis in de “categorie Oriënt Express” en is prachtig maar gewoon duur.

U kunt gokken op een plekje en gewoon aan het loket van het gekozen station een kaartje kopen. In het hoogseizoen (de maanden juni, juli, augustus en september) is het wellicht raadzaam om Uw tickets van te voren aan te schaffen en dat kan gemakkelijk via internet en de site van Perurail. De tickets kunt U na betaling uitprinten en bij gebruik van het ticket moet U zich legitimeren met Uw paspoort. U krijgt een wagon en vaste plek toegewezen. Mocht U in de gelegenheid zijn om echt ruim van te voren een treinkaartje te boeken dan is het te overwegen om op de heenreis te kiezen voor de Vistadome trein. U heeft dan grote kans dat U een plek krijgt in Coche 1, Seats 1 en 2. Wat is daar dan zo bijzonder aan, nou, de wagon is zo samengesteld dat U als het ware op de plek van de machinist zit. Uw uitzicht op de rails en route is dan werkelijk super de luxe en nog adembenemender dan de route sowieso al is.

Trein of trail

Mocht U gekozen hebben om te voet naar Machu Picchu te gaan dan moet U de trein verlaten op het station dat gelegen is bij kilometerpunt 88. Daar begint de 4 dagen durende, 41 kilometer lange trektocht naar Machu Picchu. Om teleurstelling te voorkomen is het raadzaam de kaartjes hiervoor te reserveren omdat er per dag maar een beperkt aantal personen (500) op de trail wordt toegestaan. Het is een prachtige tocht langs vele ruïnes maar onderschat het niet. Onregelmatige paden, klimmend en dalend, de grote hoogte, vele traptreden en de weersomstandigheden zullen veel van U vergen. Overnachten doet U op een keiharde ondergrond waar een matrasje amper tegen bestand is. Een unieke ervaring, dat wel maar ben zeker dat U het redt want als U strandt, kan het Uw vakantieplezier aardig omver gooien. Zelf gedragen moeten worden door een drager, we hebben het gezien maar het is gênant. Een goede conditie is heel belangrijk. Bij zonsopgang op dag vier staat U onder de zonnepoort (Intipunku) en kijkt U neer op het dieper onder U gelegen Machu Picchu, zeker na vier dagen wandelen, een onvergetelijk uitzicht.

Machu Picchu vanuit Aguas Caliente

Op de allereerste plaats moet U weten dat het niet langer mogelijk is om toegangskaartjes voor Machu Picchu aan de ingang te kopen. Thans is het zo geregeld dat U de kaarten moet kopen bij het Machu Picchu Cultural Center in het centrum van Aguas Caliente. De kaarten kosten (2010) 126 Soles (ongeveer 35 Euro) en men accepteert daar alleen cashgeld en enkel en alleen soles. Het liefst hebben ze het geld gepast want wisselgeld is er niet veel. Kunnen ze niet teruggeven dan laten ze U zonder blikken of blozen achteraan sluiten dus als U kaarten gaat kopen, zorg dat U het gepast heeft. Vergeet dit dus niet want na de lange tocht naar boven zou het heel erg vervelend zijn om er daar achter te komen dat de kassa beneden in het dorp staat. U kunt al vanaf 05.15 uur terecht in het ticketoffice. Vergeet ook zeker niet Uw paspoort mee te nemen want U wordt alleen in Machu Picchu toegelaten op vertoon van het toegangskaartje en Uw legitimatiebewijs. Een toegangskaart is geldig voor één dag dus mocht U bijvoorbeeld een middag en de dag erop nog een ochtend willen gaan kijken dan dient U in het bezit te zijn van twee kaarten.

Nu gaan we naar boven.

Uiteraard kunt U altijd te voet gaan maar om de enorme hoeveelheden toeristen naar boven te brengen rijdt een vloot van shuttlebusjes de hele dag op en neer via een weg met vele vele haarspeldbochten. De rit duurt 20 minuten maar is wel prachtig want je realiseert je op de weg naar boven al dat het niet vreemd is dat deze stad nooit door de Spanjaarden gevonden is. Voor de rit naar boven dient U ook weer een kaartje te kopen. Het vertrekpunt van de busjes ligt ook midden in Aguas Caliente en aan de kassa daar kost het 7 Amerikaanse Dollar voor een enkele reis en 14 US$ voor een retourkaartje. De busjes vertrekken vanaf 05.20 uur om de 10 minuten of zodra ze vol zijn. Het laatste busje terug vertrekt om 17.30 uur. Een optie is om vanaf Machu Picchu terug te lopen, een tocht van ongeveer 1 uur tenminste als U de alternatieve aangegeven route loopt en niet de weg volgt die de busjes rijden. U wandelt steil naar beneden door een mooi bos.
De openingstijd van Machu Picchu zelf is van 06.00 - 18.00 uur.

Zoals gezegd dient U zich aan de ingang te legitimeren met Uw paspoort. Tevens moet U weten dat er geen grote tassen mee naar binnen genomen mogen worden. Normale kleine rugzakken is geen probleem. Mocht U toevallig toch een te grote tas bij U dragen dan kunt U die daar achter laten in lockers, uiteraard tegen een klein bedrag.

Aan de ingang bieden diverse gidsen hun diensten aan. Zij hebben dezelfde tarieven en het is aan U of U dat wilt doen. Mocht U er voor kiezen dan is het goedkoper om een gids te kiezen met een aantal anderen en de kosten te delen. Het tweede voordeel is dat de gids alleen in het Engels uitlegt.

Huayna Picchu

Huayna Picchu is de steile hoge berg direct achter de stad gelegen. Deze berg biedt een nog adembenemender uitzicht, niet alleen op Machu Picchu maar ook op de omgeving. Het is mogelijk ook deze te beklimmen en dat kost niets extra’s maar per dag mogen maar 400 personen naar de top. Er wordt vertrokken in twee groepen van 200 personen, de eerste om 07.00 uur en de tweede om 10.00 uur, als de eerste groep weer terug is. De klimpartij duurt ongeveer een uur tot aan de top maar is bijzonder steil en zeker niet geschikt voor mensen met knikkende knieën. Zelfs de mensen zonder hoogtevrees zullen het zwaar hebben als het geregend heeft want de gladheid maakt deze tocht zeker niet ongevaarlijk. Mocht U het willen proberen dan dient U er voor te zorgen dat U bij de eerste 400 mensen bent die zich aan de voet van die berg melden dus dat betekent dat U het eerste busje naar boven moet nemen.

Tips

Overnachten in en vertrekken vanaf Ollantaytambo is handig en gezellig en U kunt daar dan nog de ruïnes bekijken, die zeker ook de moeite waard zijn. Daarnaast is vanaf Ollantaytambo of op weg daar naartoe een wel heel bijzonder uitstapje te doen. De zoutwinning van Maras en het Incalaboratorium van Moray zijn adembenemend mooi en zullen zeker indruk op U maken.

Het drukst is het bij de Machu Picchu ruïnes tussen 10.30 uur – 15.30 uur en het is derhalve aantrekkelijker om tenminste één nacht te overnachten in Aguas Caliente. U kunt dan op Uw gemak ’s morgens met de trein aankomen, ’s middags wat later een kijkje nemen alvast en de dag erna nog eens teruggaan en de wat verder gelegen dingen bekijken om later op de dag de trein terug te nemen. Aguas Caliente heeft vele hotelbedden in alle prijsklassen en meer dan voldoende restaurants. Voor de vermoeide spieren zijn de heetwaterbronnen aantrekkelijk.

Een mogelijkheid is om vanaf Machu Picchu te wandelen naar de ruïnes van Huiñay Huayna. In feite is het vanaf de andere richting gezien de laatste wandeldag van het Incatrail. De Incatraillopers overnachten de laatste nacht in Huiñay Huayna en vertrekken vandaar bijzonder vroeg naar het nog maar anderhalf uur verder gelegen Machu Picchu om vanaf de Zonnepoort te kunnen genieten van de zonsopkomst aldaar. Omdat het maar anderhalf uur lopen is, kunt U dus gemakkelijk op en neer lopen naar de tegen een erg steile bergwand gelegen ruïnes. Niet alleen de ruïne maar ook de tocht er naar toe is zeer de moeite waard. Schrik niet als U, eindelijk bij de ruïne aangekomen, geconfronteerd wordt met een gesloten hek. U loopt over een stuk Incatrail dat beschermd wordt voor de betalende Incatrail lopers, maar met een paar vriendelijke woorden en een fooitje laat de bewaker van die poort U oogluikend even Uw gang gaan bij de ruïne.

Zeker ook even de moeite waard is de zogenaamde Incabrug. Vanaf Machu Picchu is het een half uur lopen naar deze tegen een loodrechte granieten wand gelegen “brug”. Indrukwekkend gelegen is het een vanuit het westen mogelijke toegangsweg naar deze stad. Deze kon echter geblokkeerd worden door een paar boomstammen te verwijderen waardoor een onneembare barrière ontstond.
De laatste tip is alleen voor de liefhebber van stempels in het paspoort. Bij het verlaten van Machu Picchu kunt U het kantoortje binnen lopen en gratis een stempel in Uw paspoort krijgen. Een leuk souvenir.
© 2010 - 2023 Peter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
New7wonder 4, Machu Picchu in PeruNew7wonder 4, Machu Picchu in PeruRond 1530 werden de Inca´s verslagen door de Spanjaarden en omdat de Incastad Machu Picchu zo verborgen lag, hebben zij…
De zeven moderne wereldwonderen: Machu PicchuDe zeven moderne wereldwonderen: Machu PicchuOmdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over is, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met d…
Het rijk van de Inca’sHet rijk van de Inca’sIn de 13e eeuw leefde er in Zuid-Amerika een volk dat steeds machtiger werd. Het rijk groeide en andere volkeren werden…
Vanuit Cusco met de bus naar Copacabana (Bolivia)De meest populaire toeristische stad in Peru is Cusco. Vanuit Cusco is ook het Titicaca meer te bezoeken, dit kan door e…

Nazca, niet alleen lijnen!Nazca, niet alleen lijnen!Wie de naam Nazca hoort, denkt vaak alleen aan de enorm grote figuren, die alleen vanuit de lucht te zien zijn. De werel…
Hotel Mansinam, hotel in Manokwari, PapuaAls je in Manokwari bent wat ligt in de Indonesische provincie West-Papua dan is het een goed idee om hotel Mansinam te…
Peter (50 artikelen)
Gepubliceerd: 08-12-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.