Nazca, niet alleen lijnen!

Nazca, niet alleen lijnen! Wie de naam Nazca hoort, denkt vaak alleen aan de enorm grote figuren, die alleen vanuit de lucht te zien zijn. De wereldberoemde lijnen zijn uitgekerfd in de droge woestijnkorst. Zeker de moeite waard maar rondom Nazca is nog veel meer te zien, zelfs iets zo enorm indrukwekkend dat U het nooit meer zult vergeten.

Cementario de Chauchilla

Natuurlijk gaat iedereen naar Nazca om de lijnen te zien maar dat is zeker niet te vergelijken met hetgeen U te zien krijgt in de woestijn iets ten zuiden van de plaats Nazca. De naam zegt het al, het gaat om een kerkhof, maar niet zo maar een. Het draait om een kerkhof dat stamt uit de periode dat de Nazca’s in deze omgeving leefden en dat is nog voor de Incaperiode. Van 200 voor Christus tot ongeveer 750 na Christus was dit hun gebied en in die periode hebben ze hun doden begraven op hun eigen rituele wijze.

De doden werden in de zogenaamde foetushouding begraven, zittend met opgetrokken knieën. De lichamen werden in mooie kleurige, vaak ook borduurde, doeken gewikkeld. Daarna werd de kleding ingesmeerd met hars en werden de lichamen gedroogd. Na enige tijd werden ze in de graven gezet, samen met geschenken, variërend van aardewerk, etenswaren tot kostbaarheden en sieraden. Vooral die laatste hebben er voor gezorgd dat grafrovers interesse hadden in deze graven, die door hen werden ontdekt in de twintiger jaren. Toen ook nog bleek dat toeristen bereid waren hoge bedragen te betalen voor de zo buit gemaakte artikelen, met name de goed bewaarde kleurige kleden, was het hek helemaal van de dam en werden nagenoeg alle graven geschonden. Dat ging op een grove wijze, de graven werden open gebroken en de mummies werden er uit gehaald. Ze werden van de kleding ontdaan en de beenderen en schedels rolden letterlijk over de grond.

Aardewerk, stukken kleding en haar alsmede gebroken schedels lagen overal verspreid. In 1997 werd het gebied te laat maar eindelijk beschermd, zowel tegen de grafrovers als toeristen die daar begonnen rond te struinen. Men begon de graven te herstellen en de mummies terug te plaatsen. Door de enorme schade die was aangericht, kon men de mummies uiteraard niet in de authentieke staat en plek terug zetten. Men heeft naar eer en geweten en met respect een aantal graven opnieuw ingericht. Het geeft echter een beeld hoe het er ooit heeft uitgezien.

Nu is de begraafplaats voor toeristen te bezichtigen. Om er te komen moet je vanuit Nazca over de Pan American Highway zuidwaarts rijden. Na ongeveer 27 kilometer staat er aan de linkerkant van de weg een bord dat naar de graven wijst. Je slaat er links af en begint aan een ongeveer 5 kilometer lange rit door woestijnzand, goed te doen, zelfs met een gewone personenauto. Je bereikt een prachtig stuk natuur en in de “middle of nowhere” duikt er een klein houten hokje op, de kassa waar je 5 Soles betaalt. Je volgt een pad dat je langs alle graven leidt en waar je ook kijkt, om je heen liggen nog steeds de botten en stukken kleding verspreid. Kijk ook eens om U heen want U bevindt zich in een bijzonder mooi stuk woestijn.

De aquaducten van Cantalloc

Je kan je afvragen hoe de mensen in een zo’n droog gebied dan hebben kunnen overleven. De Nazca’s hadden een goed werkend aquaductensysteem gebouwd om zichzelf van water te voorzien. Zelfs nu nog wordt er dankbaar gebruik gemaakt van deze eeuwenoude systemen. Op diverse plaatsen is te zien hoe grote watertanks door dit systeem gevuld worden. Water stroomde ondergronds en bovengronds en werd door het aanleggen van “S” bochten afgeremd. Luchtgaten zorgden er voor dat de kwaliteit van het ondergrondse water goed bleef. Kortom, een erg interessant systeem dat de moeite van het bekijken waard is.

De aquaducten liggen ten oosten van Nazca en zijn te bereiken over de zogenaamde “carretera Interoceanica” weg nummer 26A. Ook langs die weg krijgt U net buiten de stad een bord dat naar de aquaducten leidt, althans het gedeelte dat te bezichtigen valt.

De Nazca lijnen

Het verhaal over de aquaducten maakt het toch noodzakelijk iets over de nazcalijnen te vertellen want één van de vele theorieën is dat de lijnen wijzen naar ondergrondse waterkanalen. De lijnen zijn wereldwijd bekend en iedereen weet dat de door de lijnen uitgebeelde figuren ( soms wel honderden meters groot ) enkel en alleen vanuit de lucht herkenbaar zijn. Maar wat U ook moet weten is dat dergelijke lijnen zijn aangetroffen over een oppervlakte van maar liefst 3900 vierkante kilometer. Er is door diverse personen een onderzoek gedaan en iedereen kwam met een andere theorie en die wil ik niet nog eens uitdiepen. Feiten zijn wel dat de lijnen zijn gemaakt in de periode van 200 voor Christus tot 700 na Christus en dat is exact dezelfde periode als die van de Nazca indianen. Ook is bewezen dat zij de middelen hadden om in een ballon boven het aardoppervlak te hangen. Desondanks kwamen er theorieën dat de figuren het werk waren van buitenaardse wezens. Geloof wat U wilt maar leuk om er even overheen te vliegen is het zeker. De vluchten duren ongeveer 30 minuten en in die tijd vliegt U over de meest bekende figuren.

Ofschoon overal staat dat U dit zeker van te voren moet boeken, kunt U het beste naar het vliegveld gaan, althans als de weersomstandigheden dat toelaten. Bij mist, te veel wind of andere slechte omstandigheden wordt er uiteraard niet gevlogen. U kunt het vliegveld met de auto gewoon oprijden en U zult zien dat U direct wordt afgevangen door mensen die daar hun diensten aanbieden. Zij spreken U aan en U kunt nagenoeg altijd een vlucht krijgen. Men vliegt in vliegtuigjes waar, naast de piloot en copiloot plaats is voor 4 personen dus vaak moet U even wachten op twee andere personen tenzij U bereid bent om voor het hele vliegtuig te betalen. Bij het inchecken dient U nog eens 20 soles aan luchthavenbelasting te betalen per persoon en U te legitimeren met Uw paspoort. Echter, in ons geval werd wel een oogje dichtgeknepen toen bleek dat we slechts kopieën van onze paspoorten bij ons hadden. Beter is dus Uw paspoort op zak te hebben. De vlucht is zeker spectaculair maar ben gewaarschuwd, de piloot maakt enorm scherpe bochten zodat iedereen, zowel links als rechts in het vliegtuig, aan zijn trekken komt. Mocht U daar gevoelig voor zijn dan is het niet ondenkbaar dat U gebruik gaat maken van het papieren zakje onder Uw stoel. De prijzen van de verschillende maatschappijen variëren maar U bent altijd goedkoper uit dan een pakket te nemen waarbij U bij Uw hotel wordt opgepikt. Prijs per vlucht ( 2010 ) gemiddeld 60 US$ pp

Overigens is er, als U Nazca nadert vanaf Lima, langs de Pan American Highway een uitkijktoren neergezet. De toren staat aan de voet van maar liefst drie verschillende figuren, te weten: “de handen, de boom en alcatraz.” Voor slechts 2 soles kan je de toren beklimmen maar een echt fraai uitzicht heeft men zeker niet. Het figuur “Alcatraz” is vanaf die hoogte zeker niet te herkennen en alleen als je voorbereid bent en weet hoe de andere figuren er uit zien, herken je ze. Leuk bedacht maar je komt alleen maar tot de ontdekking dat je toch een vliegtuigje nodig hebt. Dan is het iets verderop langs de Panamerican gelegen kleine museum van en over “Maria Reiche” misschien interessanter want zij heeft haar hele leven gewijd aan onderzoek naar de Nazca lijnen en ligt daar zelfs begraven. (Pan American Sur km 420)

Tja, de veiligheid dan want in het jaar 2010 zijn er maar liefst twee vliegtuigjes neergestort boven de lijnen. In beide gevallen heeft niemand de crash overleefd. Natuurlijk wordt er nu gezegd dat het gevaarlijk is dit te doen, ik las zelfs ergens dat een vlucht over de Nazcalijnen te vergelijken is met een spelletje Russisch roulette. De keus is aan U en we gaan er toch van uit dat de piloot en zijn copiloot niet levensmoe zijn en net als wij levend willen terugkomen. Als je dan het aantal vluchten per dag bekijkt dan mag niet gesteld worden dat het bij voorbaat gevaarlijk is. Nou, laat ik het dan zo zeggen, wij hebben ons leven gewaagd maar wij vonden het de moeite meer dan waard.

Tips

Als U over een huurauto beschikt dan zijn er nog meer interessante plekken te bekijken en wij hebben gekozen voor het nationale park “Pampa Galeras” omdat de uitstekend aangelegde weg er naar toe door een geweldig mooi stuk natuur gaat. Ongelooflijk mooi zelfs en de moeite waard. In het park ziet u ook vele vicunas, één van de vier verschillende hier voorkomende lamasoorten. Terug moeten rijden naar Nazca over dezelfde weg is geen straf. Deze mooie weg is de al eerder genoemde weg nummer 26A.

Cahuachi

Voor andere interessante plaatsen heb je wel een 4WD auto nodig want de lange onverharde wegen zijn niet altijd even gemakkelijk begaanbaar. Zo’n bestemming is Cahuachi, een door de Nazca’s gebruikt centrum voor diverse ceremonies, tevens begraafplaats voor duizenden personen. Ook hier zijn de graven geschonden maar het is de moeite om er een kijkje te nemen. Het complex is ongeveer 24 vierkante kilometer groot en bevat diverse piramides en platformen. Ook zijn hier vele lijnen aangetroffen die aansluiten op andere aangetroffen Nazcalijnen en veronderstelt wordt dat vanuit deze voor de Nazca’s heilige plek een begin is gemaakt met het maken daarvan. Er wordt nog steeds door archeologen gewerkt in dit gebied. Opvallend zijn er ook de houten palen (boomstammen) die zijn aangetroffen, vermoedelijk gebruikt voor het mummificeren van lichamen die daar dan werden gedroogd in de felle zon. Cahuachi is te bereiken door over de Pan American Sur Nazca uit te rijden naar het zuiden. Ongeveer 2,5 km buiten de stad komt er aan de rechterkant een bord dat de weg wijst naar Cahuachi. Daar begint een dustroad naar het nog ongeveer 40 kilometer verder gelegen voormalige heiligdom. Een tour hier naar toe vanuit Nazca is mogelijk. U moet dan minstens met twee personen zijn en per persoon rekent men (2010) 30 US$

Overigens hoeft U voor de andere bovengenoemde bezienswaardigheden niet per se zelf over een auto te beschikken natuurlijk, alle excursies zijn bij ieder reisbureautje te boeken. In Nazca zijn bijzonder veel reisbureaus met vele interessante trips. U wordt dan aan Uw hotel afgehaald, rondgeleid en weer terug gebracht. Tip is misschien wel dat U uitstapjes naar de woestijn beter vroeg of laat kunt doen in verband met de hitte.

Mocht U nu zelf een rondreis samenstellen, trek dan zeker een extra dag uit voor Nazca en de omgeving, het is echt de moeite waard. Het zal U niet verwonderen dat U in Nazca een overvloed aan hotelkamers heeft van backpackerhotels tot luxere accommodatie. Via internet gemakkelijk te vinden en te boeken. De stad zelf is niet bijzonder interessant.
© 2010 - 2023 Peter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op reis in Peru - de Nazca lijnenAls je door Peru reist, dan is dit natuurverschijnsel en historisch werelderfgoed iets wat je gezien moet hebben. We heb…
Nazca-lijnen, een van de grootste mysteries aller tijdenIn de kale bodem van een geisoleerde streek in Peru, namelijk in de Nazca-woestijn, zijn imposante patronen gegrift. Waa…
Het Nazca-volk en de geogliefen in de PampaDe lijnen van Nazca bevinden zich in de Pampa, een woestijnvlakte in het westen van Peru. Het staat vrijwel vast dat het…
Nazca-lijnen - Werelderfgoed geogliefen in PeruNazca-lijnen - Werelderfgoed geogliefen in PeruDe Nazca-lijnen in Peru zijn tekeningen in de aarde, geogliefen, in de kuststreek van Peru. De lijnen van stenen en aard…
Machu Picchu praktischMachu Picchu praktischIk noem mijn artikel bewust Machu picchu praktisch omdat in vele artikelen alles over dit wereldwonder al verteld is. Ma…
Peter (50 artikelen)
Gepubliceerd: 15-12-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.