Bali: eiland van goden, geuren en schoonheidsbehandelingen

Nergens ter wereld ruikt het zoals op Bali. Op het Godeneiland Bali dat bij Indonesië hoort, zijn de heel specifieke geuren van de enorme hoeveelheid planten en bloemen die er groeien opvallend. De meest voorkomende is die van de Frangipani, een bloem die voorkomt in verschillende kleuren, maar waarvan de witte variant overal te zien is. De Frangipani van Bali laat zijn zoete verlokking uitgaan naar iedereen die het maar toelaat. ’s Ochtends geeft de Frangipani haar meest intense geur af. De heilige bloem groeit overal en wordt bovendien gebruikt in offerboeketjes. In elk hotel worden ze na de schoonmaakbeurt op bed en in de badkamer achtergelaten en ze worden gebruikt om religieuze standbeelden mee te versieren. Daarnaast dragen vrouwen van het eiland ze altijd in hun haar en de Balinese mannen steken ze achter hun oor of in hun haarband.

Ook hangt er op het eiland een soort voortdurende wierookwolk, waarmee de Hindoe bevolking 5 keer per dag probeert de kwade geesten goed te stemmen. Vanaf de ochtend tot de late avond zorgt iedere Hindoe er 5 keer voor dat rond zijn woning en in zijn huis voortdurend geofferd wordt. Met een plateau met offerbakjes die of zelf worden gemaakt of gekocht op bijvoorbeeld de markt, gaat de Hindoe gelovige rond terwijl hij gebeden uitspreekt. De zoete bloemen, de wierook, en de rijst moeten er voor zorgen dat kwade geesten de balans niet verstoren. Hindoes geloven dat als dit wel gebeurt er onheil en ziekte te betreuren valt.

De Balinees gelooft bovendien heilig in het gebruik van etherische oliën. In branders, maar ook op het lichaam. Iedere olie heeft daarbij zijn specifieke werking. Bovendien bevindt zich op bijna elke hoek van de straat wel een Spa waar mensen zich kunnen laten masseren om ongemakken te verdrijven en om geestelijk en lichamelijk welzijn te bevorderen. Zelfs op het strand worden massages gegeven door dames en heren die daarvoor niet lijken te zijn opgeleid, maar de kunst van het laten ontspannen dan toch machtig blijken te zijn. En allemaal schijnen ze te weten wat de invloed van geur op de geest is en welke oliën iemand op dat moment nodig heeft om zich beter te voelen. Op elke markt en in elke winkel zijn bovendien etherische oliën te koop. Vanzelfsprekend bevindt zich het extract van de Frangipanibloem in al die flesjes, maar ook jasmijn, oleander, kokos, kaneel en andere zijn in olievorm te koop.

Frangipani

 • De Frangipani boom kan wel tot 10 meter hoog worden. Boeddhisten zien de boom als een symbool van onsterfelijkheid.
 • De boom is overigens wel giftig. Het witte sap dat uit de takken komt is erg toxisch, maar dat is ook het geval bij de takken van de Oleander.
 • Het hout van de Jepun Bali (Frangipaniboom) wordt ondanks dat door houtsnijders gebruikt om beelden van te maken.
 • Het is ook een populaire boom om bij tempels te planten. De ingang naar Pura Uluwatu, een bijna duizend jaar oude rotstempel en één van Bali’s hoofdtempels, bijvoorbeeld heeft een hele rij van deze bomen.

Schoonheidssalons

 • In Balinese Spa’s wordt een veelvoud aan behandelingen aangeboden. Deze kunnen variëren van een gezichtbehandeling tot een complete lichaamsbehandeling met peeling, baden met geneeskrachtige algenmengsels, massage en het voeden van de huid met bijvoorbeeld een crème of lotion. Ook is er altijd de keuze uit diverse soorten massages.
 • De Balinese massage is eeuwen oud en de technieken ervan worden door ouders overgedragen aan hun kinderen. Om die reden kan bijna iedereen op het eiland dus ook masseren. In de officiële Spa’s zijn de schoonheidsspecialisten overigens ook goed opgeleid.
 • Bij een Balinese massage wordt gebruik gemaakt van een aantal technieken waarbij het rollen van de huid, het kneden van de huid, acupressuur en reflexologie worden ingezet. Deze vorm van massage werkt tot diep in het weefsel en verlicht gespannen spieren en gewrichtspijn. Tevens wordt de bloedcirculatie gestimuleerd en dat helpt stressverlagend. Tevens wordt de lichamelijke balans erdoor hersteld.
 • De essentiële oliën die tijdens de massage worden gebruikt, dringen door de huid de bloedbaan in en doen op die manier hun werk. Maar ook de geur is van groot belang. Etherische oliën zijn holistisch in de zin dat ze een krachtige, positieve werking op lichaam, geest en gemoedstoestand kunnen hebben. In goede Spa’s mag de klant daarom altijd eerst een keuze maken uit de aanwezige oliën. De geur die als lekkerst wordt ervaren, heeft ook de meest positieve invloed op geest en lichaam.

Hindoeïsme op Bali
Het Hindoeïsme op Bali is anders dan in andere delen van de wereld erg beïnvloed door het animisme. Dit is het geloof in een bezielde natuur, aan demonen en magische krachten. Geesten moeten worden bezworen om negatieve natuurkrachten in toom te houden en de mensen de invloed van positieve krachten te kunnen laten ondergaan.

Het Hindoeïsme in zijn meest pure vorm heeft drie hoofdgoden. Brahma, de schepper, Vishu de instandhouder en Shiva de vernietiger. Overigens komen zij ook in andere gedaanten voor. De Balinezen leven volgens het Hindoe-dharma geloof en staan daarom in voortdurend contact met de goden. Woonplaats van deze goden, zo vermoeden de Balinezen zijn de bergen. De zee is daarentegen de verblijfplaats van de demonen. In de tempels brengen de Balinezen de goden offeranden. De hoofdtempel van het eiland is Pura Besakih en ligt op de vulkaan Gunung Agung.
© 2008 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Balinese gamelan: het grootste instrument ter wereld?Balinese gamelan: het grootste instrument ter wereld?Veel mensen zijn op Bali geweest en hebben daar de gamelanmuziek gehoord. Maar het eiland kent diverse typen gamelan, me…
Bali: Pura Tanah LotBali: Pura Tanah LotVoor een geweldige zonsondergang is een bezoek aan Pura Tanah Lot een echte aarader. Deze Balinese tempel ligt aan de we…
Het hindoeïsme, een wereldgodsdienstHet hindoeïsme, een wereldgodsdienstHet hindoeïsme is een van de grootste godsdiensten ter wereld. In Nederland zijn ook veel hindoes. Wat geloven hindoes e…
Goden in het HindoeïsmeGoden in het HindoeïsmeHindoes zitten over de gehele wereld, maar de meeste hindoes vinden we terug in India. Het enige land waar de meerderhei…

„Kom binnen en wees welkom’’ - Ontmoeting met Tamils,,Please come in. Please join us.’ Honderden vrouwen, mannen en kinderen met een rode of witte stip op hun voorhoofd sc…
De dood en haar riten in Sri LankaIn Sri Lanka gaan mensen heel anders met de dood om. Er worden allerlei rituelen gevolgd. De dood in Sri Lanka is bovend…
Bronnen en referenties
 • Marco Polo - Bali & Lombok
 • Lonely Planet Bali
 • Vriendenvan Balinatuur
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.