Autotocht door het Parque Natural de Sierra Maria Los Vélez

Autotocht door het Parque Natural de Sierra Maria Los Vélez Veel mensen die hun vakantie in Spanje doorbrengen willen een of meerdere dagen de kust verlaten om een bezoek te brengen aan een natuurgebied in het binnenland van Spanje. Een leuke tocht die men vanuit de Costa Blanca of de regio Alméria kan maken is naar het Parque Natural de Sierra Maria los Vélez. Men kan genieten van mooie natuur, schilderachtige dorpen en er zijn leuke wandelingen te maken. Er zijn 8 wandelingen uitgezet variërend van een half uur tot acht uur.

Parque Natural de Sierra Maria los Vélez

Het Parque Natural de Sierra Maria los Vélez is gelegen in het uiterste noorden van de provincie Alméria en aan de grens van Andalusië. Het is een gebied waar het nog rustig is en geen massa toerisme. In 2013 bezochten ongeveer 14000 toeristen dit park. Over het algemeen heeft deze omgeving vooral het karakter van een woestijn maar het natuurpark mogen we zien als een oase. In 1987 werd dit gebied tot nationaal park verklaard. Het heeft een grootte van 22.500 hectares. Hier vinden we uitzonderlijk mooie valleien en diepe kloven gelegen tussen hoge bergen waarvan de toppen méér dan 2000 meter hoog zijn. In de winter zijn deze met sneeuw bedekt. Er zijn grote en kleine wandel- en fietstochten te maken. Het is wel een behoorlijk afgelegen gebied en dus is het noodzakelijk om als men de bergen in gaat goed te zorgen voor voldoende water en proviand. In het park zijn diverse plaatsen waar men kan picknicken zoals Las Sabinas in Chirivel, in Maria Collado de las Arenas en Puerto del Peral in Veléz Blanco.

Vogelparadijs

De bossen bestaan voornamelijk uit pijnbomen, maar er groeien ook kurkeiken. Kruiden groeien hier volop zoals de rozemarijn en tijm. In dit ongerepte natuurgebied komen méér dan 100 verschillende soorten vogels voor zoals de adelaar, de havik, de valk en de uil. Ook de vos, eekhoorns en de bunzing kunnen hier tevoorschijn komen. Niet alleen op natuurgebied is deze omgeving interessant maar vooral ook archeologisch is de streek van belang.

Vélez Rubio

Vélez Rubio is eigenlijk een groot dorp dat vooral de laatste jaren veel toeristen trekt. Bij het binnenrijden van het dorp zien we de toegangspoort die ons vertelt dat we ons in de regio Lorca bevinden. Het dorp heeft mooie oude statige woningen en leuke pleintjes. Zo zien we hier een erg mooie kathedraal Nuestra Señora de La Encarnación. De kerk is een nationaal monument. Een klooster van de Franciscanen wat dateert uit de zeventiende eeuw bevindt zich aan de rand van het dorp. De gevel van het gemeentehuis is in Barokstijl en domineert het gezellige plein. In het antieke Hospital Real is een etnografisch museum gevestigd.

Vélez- Blanco

Heel interessant is Vélez- Blanco. Het dorp is van Romeinse oorsprong maar kende een grote bloeitijd in de tijd van de Moren. Als men de plaats binnen komt dan zien we direct aan de rechterzijde het diepe dal liggen. In Vélez-Blanco vinden we een van de mooiste renaissance kastelen van Spanje El Castillo de los Fajardo. Dit kasteel werd gebouwd door Italiaanse bouwmeesters in de zestiende eeuw. In 1904 is de patio verkocht aan het Metropolitain Museum in New York, nota bene voor een bedragje van 80.000 peseta's. Het dorp Vélez-Blanco heeft nog steeds een historisch karakter met veel nauwe straatjes. Je ziet mensen buiten water halen aan de openbare weg. De warme bakker bakt het brood naast zijn molen. Ook de parochiekerk kan men bezoeken. Deze dateert uit de zeventiende eeuw en heeft een mudéjarplafond. Deze bouwstijl is afkomstig uit de periode tussen de veertiende en de zestiende eeuw en verenigt de Gotische en islamitische stijl. In Spanje en dan vooral in Andalusië zien we veel kerken en kathedralen waar we de mudéjarstijl kunnen bewonderen.

Almacén de Trigo

Dit is het bezoekerscentrum waar veel informatie te krijgen is, vooral ook over diverse wandeltochten in de omgeving. Tevens is hier een klein maar heel interessant museum gevestigd. Een video show toont de omgeving. Men kan informatie krijgen in het Spaans en in het Engels over de toegangstijden van de grotten, wandel- en fietsroutes en teven worden hier de plaatselijke producten verkocht. Archeologische vondsten gaan terug tot in het stenen tijdperk. Later kwamen hier de Romeinen, de moslims en na de val van het koninkrijk van Granada kwamen mensen vanuit het noorden en oosten van Spanje. Al deze mensen brachten hun eigen cultuur mee en ook hun technische kennis. Deze geschiedenis wordt in het museum in logische volgorde getoond. In het museum zien we ook een graanmolen die het proces toont van hoe men vroeger graan maalde met behulp van een waterrad.

Almacén de TrigoAlmacén de Trigo

Cueva de Los Letreros

Het is duidelijk dat deze omgeving al heel lang door mensen bewoond werd. In de Cueva de los Letreros zijn nog muurtekeningen gevonden die al 7500 jaar oud zijn. Men kan deze grotten bezoeken met een gids. De openingstijden zijn zomer en winter verschillend en op te vragen bij het toeristencentrum in Vélez- Banco. Er zijn overigens diverse historische grotten in de omgeving waar vroeger de mensen in woonden zoals de Cueva Ambrosio en de Cueva del Gabar.

Maria

Maria kan gezien worden als een klein bergdorp. Het is het startpunt voor diverse wandel- en fietsroutes in de omgeving. Zo kan men van hieruit naar het klooster Virgen de la Cabeza. Hier wordt ieder jaar in de maand april een grote Roméria gehouden. Ook vinden we in deze omgeving de botanische tuin Umbria de la Virgin waar we inzicht krijgen in de grote diversiteit aan planten en struiken die hier groeien. Er zijn goede uitzichtpunten van waaruit men een schitterend zicht heeft op de omliggende bergen.

Chirivel

In de omgeving van Chirivel staat een boom met de mooie naam Sierra Maria Centaurea waarvan men schat dat deze méér dan duizend jaar oud is. De boom is een nationaal monument. Ook zijn in deze omgeving aparte vlinders te bewonderen. Chirivel is het centrum van waaruit men het alpinisme in de Sierra kan beoefenen. Ook groeien in deze streek veel amandelbomen die in het vroege voorjaar een prachtige bloesem geven.

de Maimónde Maimón

Mogelijkheden om te overnachten

Het is goed mogelijk om te overnachten in deze omgeving. Zowel in Vélez- Rubio als in Vélez- Blanco zijn diverse hotels en pensions. Steeds vaker kan men ook terecht in gastvrije cortijo's en finca's. Tevens zijn er in dit gebied verschillende campings waar o.a. houten huisjes te huur zijn. Zoals overal in Spanje vinden we in de dorpen veel bars en restaurants. De restaurants bieden naast het gebruikelijke Menú del dia ook de plaatselijke producten aan.

Lees verder

© 2014 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Peterselie-eiland - Isla de Perejil in Straat van GibraltarPeterselie-eiland - Isla de Perejil in Straat van GibraltarPeterselie-eiland, Isla de Perejil, is een rotseilandje in de Straat van Gibraltar waar zowel Spanje als Marokko aanspra…
Maria Mena en het album ViktoriaIn 2011 bracht de Noorse zangeres Maria Mena haar zesde album uit: Viktoria. Met dit album rekent Maria voorgoed af met…
De Axarquia - Een schitterende streek in Zuid-SpanjeDe Axarquía is een streek in het zuiden van Spanje gelegen tussen Rincon de la Victoria tot net iets voorbij Nerja, in d…
Alcaucin - Spaans dorp gelegen in de Axarquia bergenAlcaucin is een dorp gelegen aan de voet van de berg La Maroma, nabij de indrukwekkende kloof van Zafarraya en in de ver…

Miltenberg aan de Main is een vakwerkstadje met een kasteelMiltenberg aan de Main is een vakwerkstadje met een kasteelOp onze korte najaarsvakantie bezoeken we op een zonnige dag het vakwerkstadje Miltenberg aan de Main. We hebben er al v…
Argentinië; Uspallata en omgevingIn het uiterste westen van Argentinië op tachtig kilometer afstand van Mendoza ligt het kleine plaatsje Uspallata. Het i…
Bronnen en referenties
  • Parque natural de Sierra Maria- Los Vélez wikipedia la enciclopedia libre
  • http://www.losvelezturismo.org/es/index.html
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 02-06-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.