Santiago de Compostela met kathedraal bezoeken op één dag

Santiago de Compostela met kathedraal bezoeken op één dag Zoals zoveel mensen hadden ook wij de wens om ééns in ons leven een bezoek te brengen aan Santiago de Compostela. Weliswaar niet als pelgrim maar om een indruk re krijgen van dit wereldberoemde pelgrimsoord. Dit bedevaartsoord is gelegen in Spanje in de streek Galicië. Op deze plaats ontmoet men de pelgrims die lopend tenminste 100 km. hebben afgelegd. Ook kan men zich pelgrim noemen als men 200 km. op de fiets heeft afgelegd en de benodigde stempels heeft verkregen. Wij bezochten de stad vanuit Vigo waar we één dag met een cruise schip lagen.

Reis naar Santiago de Compostela in één dag

Santiago de Compostela is goed te bezoeken op één dag mits men al in de buurt verblijft. Zo is het heel goed mogelijk de stad te bezoeken als men een cruise heeft geboekt die als haven Vigo aan doet.

Vigo

Wie met een cruise schip aankomt in Vigo kan één dag Santiago de Compostela bezoeken. Het is wel raadzaam om tevoren goed te kijken naar de vertrektijden van bussen en treinen om weer op tijd terug te zijn in Vigo. Wij stapten om half acht 's morgens van boord en gingen per bus naar het busstation van Vigo. Daar vertrok de bus naar Santiago om half negen. Wij kozen voor de bus om ook nog iets te zien van de mooie omgeving van Galicië. De tocht duurt anderhalf uur. De bus rijdt door leuke kleine plaatsjes en de uitzichten op de bergen zijn erg mooi. Aangekomen op het busstation was het nog even zoeken naar stadsbus die vlak bij het oude centrum stopt. Maar vriendelijke mede- passagiers gaven de nodige informatie en liepen zelfs met ons mee naar de Praza de Obradoiro . Dit is het grote plein waar de kathedraal staat, omgeven door prachtige gebouwen.

Geschiedenis van Santiago de Compostela

Santiago betekent eigenlijk Sint Jacobus. De legende leert ons dat het graf van Jacobus zich hier bevindt. Deze apostel werd in Palestina onthoofd en vervolgens in een boot gevaren naar Galicië. Een kluizenaar ontdekte de beenderen en zorgde voor een graf. Op deze plaats ontstond rond elf honderd een kathedraal boven het graf. In de middeleeuwen werd Santiago wel het Jeruzalem van het Westen genoemd. Pelgrims uit alle landen bezochten Santiago. De naam Sant `Jago betekent in het Spaans Heilige Jacobus. De pelgrims in vroeger tijden waren gekleed in:
  • Wijde Cape
  • Breedgerande hoed
  • Reisstaf
  • Kalebas als drinkfles
  • Lederen schoudertas.

Botafumeiro

Langs de pelgrimsroute die ruim 740 km. over Spaans grondgebied loopt verrezen kloosters en herbergen. Later werd dit ook een belangrijke handelsroute. Op 25 juli viert men de naamdag van de heilige Jacobus. Op deze dag maar ook op andere hoogtijdagen wordt het enorme wierookvat wat in het Spaans het botafumeiro wordt genoemd, door 8 monniken gekleed in een rode pij door de kathedraal gezwaaid. Wij waren geheel verwonderd bij het zien van de grootsheid en de rijkdom van de kathedraal.

Kathedraal van Santiago de Compostela

De kathedraal van Santiago de Compostela werd gebouwd in de elfde eeuw op de overblijfselen van een nog oudere kerk. De inrichting is oorspronkelijk Romaans. De klokkentoren is 72 meter hoog. De kerk is versierd met vele afbeeldingen.De ingang van de kathedraal is het Obradoiro. Daarna komt men in het Portica de Gloria. Dit dateert vanuit de late middeleeuwen eeuw en is geheel in Barokstijl. In de kerk kan men afdalen naar de crypte waar het graf van Jacobus zich zou bevinden. Men loopt mee met de stroom pelgrims en bezoekers en komt daarna boven bij het altaar. Dagelijks wordt er rond twaalf uur een mis opgedragen in de Kathedraal voor de pelgrims.

De pelgrims

Veel pelgrims die de de weg lopen naar Santiago beginnen aan de Franse grens. Pelgrims zijn te herkennen aan de schelp die men duidelijk zichtbaar op de rug draagt. Deze schelp wordt gekweekt langs de kust van Galicië. en is een delicatesse die in Spanje vieira wordt genoemd. Men noemt de route de Camino de Santiago. Wie vaker door het westelijk gedeelte van Noord Spanje gereden heeft met de auto zal zeker de pelgrims wel eens tegen gekomen zijn onderweg. Zij overnachten in herbergen. Sommigen lopen "slechts" de noodzakelijke 100 km. maar er zijn ook pelgrims die bijvoorbeeld vanuit Nederland de hele weg te voet afleggen. Voor mensen is het vaak een opdracht die ze willen vervullen of men gaat ter bedevaart om te bidden. Als de pelgrims in Santiago aankomen dan melden zij zich bij een meldpunt midden in de stad. Zij ontvangen daarna hun oorkonde.

De stad Santiago de Compostela

De stad telt ongeveer 100.000 inwoners en is ruim opgezet. Naast pelgrimsstad is het ook een universiteitsstad. Er zijn diverse kloosters zoals het klooster van de Franciscanen en van de zusters van Santa Clara. Diverse kerken in verschillende bouwstijlen dateren uit de Middeleeuwen. Rondom de kathedraal zijn diverse leuke kleine straten. Hier verkoopt men ook de bekende Tarta de Santiago. Dit is een amandeltaart die gedecoreerd wordt met het kruis van de orde van de H. Jacobus. Hier is ook de plaatselijke VVV gevestigd. We hebben hier op een terras gezeten, Spaanse koffie gedronken en gekeken naar de pelgrims die met volle bepakking aankomen op zoek naar de plaats waar ze zich kunnen melden. Daarna zijn we in een toeristentreintje gestapt wat door het historische centrum rijdt en waarbij informatie verstrekt wordt over de bezienswaardigheden. De stad heeft ook diverse musea zoals het museum van de pelgrims.


Reyes Católicos

Bijzondere aandacht verdient het Reyes Católicos. Dit prachtige gebouwd werd gesticht aan het einde van de vijftiende eeuw door het Koningspaar Ferdinand en Isabella. In dit hospitaal werden vroeger de pelgrims verzorgd en gevoed. Thans is het een Parador . Dit is een chique hotel zoals er in Spanje nog velen te vinden zijn. Belangrijk om te weten is dat hier nog iedere dag de eerste tien bedevaartgangers gratis onderdak en eten en drinken krijgen gedurende drie dagen. Het treinstation in Santiago de Compostela is niet ver verwijderd van het oude centrum. Daarom zijn we aan het einde van de dag per trein teruggegaan naar Vigo. Vanaf het station in Vigo naar de haven is het ongeveer 20 minuten lopen. In de buurt van de haven hebben we nog even genoten van een heerlijk glas wijn met tapas. We hebben dan wel niet zelf de Camino de Santiago gelopen maar we kunnen terugkijken op een schitterende dag in Santiago de Compostela.
© 2013 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Santiago de Compostella: bedevaart met schelp als symboolSantiago de Compostella: bedevaart met schelp als symboolBedevaarten hebben van oudsher meestal een religieus karakter. Religieuze pelgrims hebben dikwijls als doel om relikwieë…
Via de la Plata: pelgrimsroute van Sevilla naar SantiagoVia de la Plata: pelgrimsroute van Sevilla naar SantiagoDe Via de la Plata (ook wel de Zilverroute genoemd) is een van de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. Hij is min…
Santiago de Compostela: Heiligdom van Apostel JakobusSantiago de Compostela: Heiligdom van Apostel JakobusDe ontdekking van het stoffelijk overschot van een van Christus discipelen leidde tot de stichting van een Heilige stad.…

Elba, een Italiaanse parel!Elba, een Italiaanse parel!Elba is een bijzondere vakantiebestemming. Veel Nederlanders gaan naar Italië en vaak ook naar Toscane. Hierbij ‘vergete…
Bronnen en referenties
  • Informatie VVV
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 22-07-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.