Kamperen met kleine kinderen

Kamperen met kleine kinderen, kan dat wel? Met inachtneming van een aantal punten gaat dat prima, en zal men een leuke vakantie voor groot en klein beleven.

Kamperen met kinderen

Wie kamperen zegt, ziet al snel overvolle campings in binnen en buitenland, waar alle tenten, vouwwagens en caravans, hutje mutje op (te) kleine veldjes staan, waar de jeugd rumoerig is tot laat in de nacht, en waar kleine kinderen heel de nacht krijsen omdat zij hun slaap niet kunnen vatten. Maar met een aantal belangrijke punten, zal het kamperen met kleine kinderen, zelfs baby's, u uitstekend gaan bevallen.

Waar moet ik op letten voordat ik ga boeken?

Alvorens te boeken op een camping naar uw keuze, moet u uzelf de volgende vragen stellen:
  • Waar wil ik heen?
  • Wat voor faciliteiten heb ik nodig?
  • Wil ik op een grote, middelgrote of kleine camping staan?
  • Wat zijn de recensies?

U zult merken, dat internet uitermate geschikt is om de meeste bovenstaande vragen te kunnen beantwoorden, beter zelfs dan de reisgidsen die u bij elk reisbureau kunt ophalen. Neemt niet weg, dat de reisgidsen een uitstekende aanvulling zijn, zeker om een eerste indruk van de camping te verkrijgen. Op internet kunt u echter veel gedetailleerder zoeken naar de specifieke camping die aan al uw wensen voldoet, en alle voors en tegens tegen elkaar afwegen. Op het internet kunt u met verschillende vergelijkings- en beoordelingssites heel eenvoudig inzien, wat u van een bewuste camping kunt verwachten. Neem bijvoorbeeld www.zoover.nl, type de gewenste accommodatie in het zoekveld, en u ziet in één oogopslag alle gewenste zaken zoals beoordeling, weer, foto's, video's, en desgewenst ook de goedkoopste aanbieder.

Kleine kinderen, kan dat echt?

Het is voor kleine kinderen vaak de meest leuke vakantie die er bestaat, zo zal het contact met andere kinderen, en leeftijdsgenootjes, binnen enkele momenten geregeld zijn, vriendjes en vriendinnetjes zullen op elk moment bij uw (voor)tent staan, om maar te komen vragen of uw kindje mee komt spelen. Zelf leert de ervaring dat indien gekozen wordt voor een camping in het buitenland, de taalbarrière geen enkel probleem vormt, met handen en voeten maken de allerkleinsten al snel duidelijk wat ze willen.
Natuurlijk zult u, zoals de wensenlijst al aangeeft, uw eigen voorkeuren hebben, maar de ervaring leert dat in de eerste jaren van uw kinds leven, het best een niet al te grote camping uitgekozen kan worden. De grotere campings zijn vaak erg rumoerig, er wordt vaak tot midden in de nacht gefeest, en lenen zich meer voor de wat oudere jeugd. De voorkeur gaat in dit geval uit, naar een kleine tot middelgrote camping, waarbij specifiek wordt gesteld, dat groepen alleen reizende jongeren niet worden toegelaten. Deze informatie kunt u meestal bij elke site, of in elke brochure wel terugvinden, indien er niets over vermeld staat, kunt u natuurlijk altijd rustig contact opnemen met de bewuste camping, zij zullen u graag te woord staan, om uw vragen te beantwoorden.

Sanitair op de camping

Let daarnaast ook specifiek op het sanitair, is dit verouderd en/of vies, of wordt er regelmatig schoongemaakt? Er kan van alles in de brochure of op de site staan, maar u zult begrijpen, wanneer u een camping uitzoekt, waar 1500 staanplaatsen zijn, en maar 2 of 3 toiletgebouwen, dat dit ruim te weinig is, en dat u vooral smerig sanitair aan zult treffen. Voor sommigen geen enkel probleem, maar kleine kinderen, die van alles oprapen, of met de handjes aan de smerige toiletpotten zitten, staan hiermee dus al snel aan ziektekiemen bloot, met alle gevolgen van dien.

Welke plaats is het meest geschikt?

Alvorens te boeken, zult u ongetwijfeld op de plattegrond van de camping hebben gekeken naar een meest geschikte locatie om uw kampeermiddel weg te zetten. Met kleine kinderen gaat de voorkeur uit, dicht in de buurt van een speeltoestel te staan, maar zeker niet te dichtbij het zwembad. Veel campings hebben zogenaamde kindvriendelijke velden, welke vaak autovrij zijn, en waar één of meerdere speeltoestellen in het midden van het veld staan. Vaak zijn deze velden uitermate geschikt, om zowel kind, als ouder uitermate te vermaken. U zult zich afvragen waarom u als ouder vermaakt zult worden, en dat is juist heel simpel: Doordat u op een kindvriendelijk veld staat, kunt u ervan uit gaan, dat u ook met dezelfde leeftijdsgroep mensen op het veld staat. Iedereen heeft tenslotte kinderen, de aanspraak en soms ook een speciale klik met andere mensen zal hoog zijn. De sociale controle geeft u een veilig gevoel, (indien u even niet oplet en uw kind bezeert zich zullen er zeker andere ouders zijn, die uw kind even gaan troosten) en als u eens de behoefte heeft om uit te slapen, is het gemakkelijk uw kind naar de speeltuin te sturen, doordat iedereen op elkaar let. Vele hechte vriendschappen zijn zo tot stand gekomen.

Slecht weer, en dan?

Met de huidige klimaatsverandering, en het niet al te zekere weer hier in Nederland, kan het zomaar voorkomen, dat het een aantal dagen achtereen regent of slecht weer is. Let er dan ook op, dat de camping van uw keuze, ook zeker wat binnenactiviteiten organiseert. Tegenwoordig heeft zo'n beetje elke camping wel een animatieteam, maar toch handig om te weten of dat ook daadwerkelijk zo is. Niets is zo vervelend, dan uw kind dagen achtereen te moeten vermaken in de kleine voortent, uw kind zal snel verveeld zijn, en geen zin hebben om steeds kleurboeken vol te moeten krassen. Een binnenzwembad zou een welkome aanvulling op uw vakantie kunnen zijn, zeker bij slecht weer, maar let er dan wel op dat dit bij de boekingsprijs is inbegrepen, want achteraf bijbetalen om het zwembad te mogen betreden, kan al snel, aardig in de papieren lopen. Ook bij mooi weer, is een animatieteam erg leuk, zij organiseren voor elke leeftijd leuke activiteiten, en vaak betekent dit ook, even een uurtje rust voor papa en mama.

Welk kampeermiddel?

Op deze vraag geld geen uniform antwoord, het ene gezin zal zweren bij de "luxe" van een caravan met flinke voortent en luifel, de ander zal zeker de vouwwagen of tent kiezen. Het kampeermiddel staat niet ter discussie, zolang het maar waterdicht en gezellig is, maakt het voor uw kinderen echt niet uit waar zij in slapen. De meeste tijd zal toch worden doorgebracht buiten in de speeltuin, en als het dan éénmaal tijd is om te gaan slapen, zijn ze vaak zo vermoeid dat dit geen enkel probleem is.

Kamperen met kinderen, ja of nee?

Het antwoord is simpel: Ja, het is een leuke, gezellige, en soms primitieve, maar saamhorige manier van vakantie vieren, waarbij zowel de kinderen als de ouders optimaal kunnen genieten van natuur en rust. En tenslotte is het zo: Als de kinderen genieten, genieten de ouders ook.

Hieronder volgen enkele suggesties voor zeer kindvriendelijke campings in Nederland:

  • De bronzen emmer. Meppen, Drenthe.
  • De lijstert. Roggel, Limburg.
  • Camping de Paal. Bergeijk , Noord Brabant.
  • De Papillon. Denekamp, Overijssel
© 2012 - 2024 Mickel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Camper, caravan, vouwwagen of tent?Camper, caravan, vouwwagen of tent?Kamperen is een voor veel mensen een manier om te ontspannen. Anderen zien het als een primitieve uitdaging en vinden he…
Voor het eerst kamperenWat staat je allemaal te wachten als je voor het eerst gaat kamperen? En, wat heb je eigenlijk allemaal nodig tijdens he…
SVR, Stichting Vrije Recreatie, kamperen bij de boerDe Stichting Vrije Recreatie is een organisatie zonder winstoogmerk die het kampeerders mogelijk maakt om op de boerderi…
Kamperen zonder creperenKamperen zonder creperenKamperen hoeft lang niet altijd primitief te zijn. Zeker niet als u kiest voor kampeervakanties in kant en klare accommo…

Camperplaats Le Crotoy, PicardieCamperplaats Le Crotoy, PicardieIn Le Crotoy heb je twee camperplaatsen. De ene bevindt zich in het dorp en de andere ligt mooi gelegen in de duinen. Ve…
Christelijke camping/conferentie/vakantie? De Betteld ZelhemChristelijke camping/conferentie/vakantie? De Betteld ZelhemChristelijke camping en vakantiepark De Betteld in Zelhem biedt alle gebruikelijke faciliteiten, zoals een zwembad en di…
Mickel (1 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.