Wildkamperen in Scandinavië: overnachten in de vrije natuur

Wildkamperen in Scandinavië: overnachten in de vrije natuur Scandinavië; een prachtige bestemming voor wie houdt van rust, ruimte en natuur. Voor wie daarbij ook het avontuur niet schuwt, zijn Scandinavische landen bij uitstek geschikt om te gaan wildkamperen. Op veel plekken in Noorwegen, Zweden en Finland is dit toegestaan.

Allemansrecht

Noorwegen, Zweden en Finland zijn dunbevolkte landen. Omdat er maar zo weinig mensen wonen, is er dus veel ruimte. Voor rustzoekers is het heerlijk om midden in de rimboe een tentje op te zetten. Op veel plekken in Scandinavië is vrij kamperen toegestaan. Iedereen heeft het recht om gebruik te maken van wat de natuur te bieden heeft. Men noemt dit het allemansrecht. Dit betekent dat je mag bivakkeren, zwemmen, bessen en paddenstoelen voor jezelf mag plukken en een kampvuurtje mag maken (tenzij ergens duidelijk staat aangeven dat dit verboden is.) Dit recht heb je overigens niet in beschermde natuurgebieden, maar dit wordt in de regel duidelijk aangegeven.

Houd je aan de regels

Voorwaarde is dat je niemand tot last bent, dus geen lawaai maakt of anderszins storend aanwezig bent. Verder spreekt het voor zich dat je respectvol met de natuur omgaat en dat je alles netjes achterlaat als je weer vertrekt. Als je een mooie plek hebt gevonden waarvan je vermoedt dat dit privéterrein is, kun je eventueel de eigenaar om toestemming vragen. Wie deze regels naleeft, kan rustig zijn kampementje opslaan.

Water

Als je een mooi plekje kunt vinden in de nabijheid van water, bijvoorbeeld aan de rand van een meer of langs een rivier, is dat niet alleen prachtig vanwege het mooie uitzicht als je ’s ochtends je tentje openritst. Ook is het heel praktisch, omdat je je lekker op kunt frissen door een duik te nemen. Je bent gelijk wakker; want zelfs in de zomer kunnen de Scandinavische wateren nog behoorlijk koud zijn.
Het water is ook handig om in de buurt te hebben om je kleding mee te wassen. Denk erom dat je daarbij biologische wasmiddelen gebruikt, zodat je het natuurlijke evenwicht niet te veel verstoort.
Voor afwassen kun je het water ook gebruiken. Dit werkt het beste als je het water eerst kookt. Gebruik ook hier weer biologisch afwasmiddel.

Zorg dat je voldoende drinkwater bij je hebt. Hoewel je ook drinkwater uit de rivieren of beken kunt gebruiken, is het toch prettig te weten dat het water dat je bij je hebt, ongekookt of ongefilterd gedronken kan worden. Maak een voorraadje als je op een camping bent. Als je geluk hebt, vind je onderweg ook andere (gratis) mogelijkheden om je watertank bij te vullen. Bij veel populaire zwemwateren vind je vaak toiletgebouwtjes. Soms is daar een buitenkraan te vinden. Ook kun je proberen bij benzinepompen of begraafplaatsen schoon drinkwater te vinden.

‘Sanitaire voorzieningen’

Als je het lange tijd ontberen van een douche of toilet niet vervelend vindt, kun je het met voldoende watervoorraad prima uithouden zonder camping. Je behoefte kun je ook gewoon in de natuur doen. Soms zelfs nog prettiger dan op een (vaak best vies) campingtoilet. Laat geen sporen na, graaf bijvoorbeeld vooraf een kuiltje of bedek de plek na afloop met takken of bladeren. De natuur ruimt de boel dan na verloop van tijd wel weer op..

Vissen

Houd je van vissen? Dan is het helemaal ideaal om aan het water te staan. Er zwemt in de rivieren flink wat (zalm)forel rond, in de meren vind je snoek en baars en aan de kust heb je kans een makreel of kabeljauw aan de haak te slaan. Kijk wel van tevoren hoe het zit met visvergunningen. Vaak kom je onderweg wel een adres tegen waar je een visakte kunt kopen. Dit wordt met bordjes met een afbeelding van een vis aangegeven.

Kampvuur

Helemaal back to basic is het als je je eigen gevangen visjes klaarmaakt op een rooster op je kampvuur. Wat lokaal gekochte groenten erbij en klaar is je maaltijd.
Zo’n kampvuur is trouwens ook handig om stekende insecten op een afstand te houden, die hebben namelijk een hekel aan rook. Niet overal is het echter toegestaan om kampvuur te maken, let daar goed op. Zorg ervoor dat je het vuur goed dooft als je gaat slapen of als je de plek verlaat, vooral in bosrijke gebieden en in periodes van droogte is dit van belang.

Voordelen van wildkamperen:

  • Je hebt vrije keuze in waar je gaat staan.
  • Je vindt vaak de mooiste stukjes ongerepte natuur als je even zoekt.
  • Het is een en al rust om je heen, je hebt geen hinder van andere campinggasten.
  • Het is gratis.

Nadelen

  • Je hebt geen faciliteiten als douches, toiletten en (af) wasruimtes bij de hand waar je gebruik van kunt maken.
  • Je bent volledig op jezelf aangewezen, maar dat kan natuurlijk ook als voordeel worden gezien..
  • Soms sta je op een plek, die iemands eigendom is. Je kunt de pech hebben dat je wordt weggestuurd door de eigenaar.
  • Het kan minder veilig zijn. Omdat je vaak geïsoleerd bent van de buitenwereld, ben je een gemakkelijker doelwit voor berovingen. Weet waar je zit, mocht er iets gebeuren, moeten hulpverleners je kunnen vinden. Dit geldt ook als je gewond raakt. Wel moet je bereik hebben met je mobiele telefoon en dat is niet overal het geval.

© 2011 - 2024 Paulina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paalkamperen: met een tentje in het bosZomaar ergens in het bos uw tent opzetten? In Nederland is wildkamperen niet toegestaan, maar voor wie graag wil overnac…
Goedkoop op vakantie door lage verblijfskostenGoedkoop op vakantie door lage verblijfskostenVakantieplannen worden volop gemaakt. Wat ga je dit jaar doen? Kies je voor zon en strand? Ga je naar de bergen? Of wil…
Vrij kamperen op paalkampeerplaats Campanula (Zeewolde)Campanula is een vrijkampeerplaats (beter bekend onder de 'oude' aanduiding paalkampeerplaats) gelegen in het Horsterwol…
Zwaakse Weel: wandelen, vissen en kamperenZwaakse Weel: wandelen, vissen en kamperenDe Zwaakse Weel is een groot natuurgebied in de buurt van Kwadendamme. Deze oude kreekrest is een aantrekkelijke plek om…
Camper, caravan, vouwwagen of tent?Camper, caravan, vouwwagen of tent?Kamperen is een voor veel mensen een manier om te ontspannen. Anderen zien het als een primitieve uitdaging en vinden he…
Paulina (49 artikelen)
Laatste update: 07-12-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.