Bern, Camping Eichholz, Zwitserland, mooie stadscamping!

Camping Eichholz in Bern, Zwitserland, is een van de beide stadscampings in de Zwitserse hoofdstad. Het unieke van Eichholz is de ligging, pal aan de rivier De Aare, die zich dwars door de stad heen slingert en het feit dat je langs de rivier, te voet, in 20 minuten in hartje Bern staat. Geen caravans, alleen maar tenten en campers. De bezoekers komen uit alle windstreken van Europa, jongeren, ouderen, gezinnen en groepen vormen er samen een wonderbaarlijk, kosmopolitisch gezelschap.

Camping Eichholz, Wabern, Bern.

Eichholz is één van de twee stadscampings die Bern rijk is. Ten noorden ligt camping Kappelenbrücke, zo'n 7 km van het centrum van de Zwitserse hoofdstad. Camping Eichholz ligt 2 km van het stadshart, ten zuiden van Bern, in de buitenwijk Wabern, dat op zich al een klein dorp is. Het ligt heel idyllisch, pal aan de azuurblauwe rivier De Aare en is geopend van 20 april tot en met 30 september.

Er is geen campingwinkel, wel een restaurant met terras en een uitgebreide menukaart. Aan de buffetbar kan men 's ochtends allerlei soorten brood kopen en een beperkt assortiment levensmiddelen. Voor de dagelijkse boodschappen bezoeken de kampeerders de COOP, op 1,5 km van de camping gelegen midden in Wabern.

Het adres:

Camping Eichholz
Strandweg 49
3084 Wabern
Telefoon: 0041 (0)31 961 26 02
Fax: 0041 (0)31 961 35 26

Opzet van de camping

Camping Eichholz is in grote lijnen opgedeeld in twee enorme grasvelden, puur voor de plaatsing van tenten. Caravans zie je niet op deze camping. Er zijn ook geen vaste plekken of seizoensplaatsen. Je meldt je aan bij de rustieke receptie en krijgt vervolgens een bordje met een nummer mee dat je aan de scheerlijn van de tent moest bevestigen. Vervolgens een plekje uitzoeken, waar je maar wilt. Alle tenten staan kriskras door elkaar. Er zijn maar enkele verdwaalde stroomkasten op de tentenvelden. Geen caravans dus, maar er is wel één lange laan, met half verharde plaatsen, waar eigenaars van campers één of meer nachten genieten van een tussenstop.

Sanitair

Eichholz beschikt over een hagelnieuw fris sanitairgebouw, de enige op de camping, met een aparte afdeling voor dames en heren. Voor de warme douches moet betaald worden, voor warm (afwas-) water niet. De douchehokjes zijn royaal, voorzien van goeie douches en een royaal omkleedgedeelte. In dit gebouw is ook een ruimte met wasmachines en drogers.

Op de kopse kant van dit gebouw is een overkapping met een openluchtkeuken. Er staan een aantal vrij te gebruiken kooktoestellen en tafels en stoelen om te ontbijten, of de gekookte maaltijd te nuttigen.

Overnachten in cabines op camping Eichholz

Op de camping staat een gebouw dat opgedeeld is in 10 eenheden, vier- of vijfpersoons, die te huur zijn voor één of meerdere nachten. De meeste bezoekers gebruiken deze als tussenstop, een zeer goedkope hotelkamer.

De te huren ruimte bestaat uit één kamer met vier of vijf bedden, een tafel en een aantal stoelen. Er is verlichting en stroom aanwezig. Onder de luifel van het gebouw kun je beschut tegen regen of zon buiten zitten.

Geen traditionele camping

Eichholz trekt een wonderlijke mix van bezoekers. Veel mensen die op doorreis zijn, zowel ouderen, gezinnen als jongeren, maar ook groepen die zich hier verzamelen, met een eigen kooktent. We troffen er traditionele gezinnen met kinderen op fietsvakantie, maar ook een groep jongeren, geschaard rond de waterpijp! De bezoekers kwamen uit alle hoeken van Europa, niet verwonderlijk gezien de centrale ligging van Bern in West-Europa. Ondanks de kosmopolitische
campingbevolking
handhaven de beheerders strak de orde en rust. Het centraal op de camping gelegen restaurant met terras sluit om 22.00 uur, om 23.00 wordt iedereen die daar nog in de omgeving vertoefd gemaand zachter te praten.

Gurten en het Gurtenfestival, 14 t/m 17 juli 2011

Pal aan de wijk Wabern ligt de Gurten, een bergheuvel. Deze is vanuit Wabern met de Gurtenbaan, een soort van tram snel te bereiken. Voor wandelaars en mountainbikers zijn er routes uitgezet zowel naar boven als beneden. Boven op Gurten is een luxe hotel/restaurant, genaamd Gurten Kulm. Op de top is een openlucht speelweide met diverse kinderattracties en een uitzichttoren. (vrije toegang)

Er is een grote weide, waar ieder jaar een het grootste openlucht popfestival van Zwitserland plaats vindt, het Gurtenfestival. De 27ste editie vindt plaats van 14 t/m 17 juli 2011. In 2010 waren er o.a. optredens van The Kooks, Gossip, Amy McDonald, Florence & The Machine, Milow en Skunk Anansie.

Openluchtzwembaden

In de directe nabijheid van Eichholze bevinden zicht twee openlucht zwembaden.
  • Freibad Ka-We-De(Jubiläumsstrasse 101 - 3005 Bern) Onderdeel van een uitgebreide sportaccommodatie,
  • voorzien van een wedstrijdbad met golfslag en een zeer groot waterbassin, dat op de grond staat met veel sport- en spelattributen voor kinderen en jongeren. Tevens is er een grote ligweide. Ka-We-De ligt aan de overkant van de Aare op een kilometer van Eichholz. Volg het pad naast de rivier en neem de eerste brug.
  • Gratis zwembadencomplexmet uitgebreide ligweide, douches en omkleedgelegenheid pal aan de Aare, met uitzicht op het Zwitserse parlementsgebouw. Tevens uitstapgelegenheid voor zwemmers in de Aare. Loop pad richting Bern, net voor aankomst bevindt het zich aan de linkerkant.

De Aare

De Aare, een zijrivier van de Rijn, is de grote attractie van Eichholz. Op mooie dagen in de zomer laten zich honderden mensen, sommige lui bewegend, anderen relaxed op hun rug drijvend, met hoge snelheid zo'n 10 km/h door de stroom meenemen. De temperatuur van het water kan dan oplopen tot 21 graden.

Maar ook midden in de winter, als het water van de rivier nauwelijks boven de 3 graden komt, zijn er mensen die dagelijks de Aare in gaan. Weer of geen weer, koud of niet. De rivier stroomt pal langs de camping en slingert zich even verderop met een U-bocht dwars door het centrum van Bern. Naast de camping is een grote gemeentelijke weide met een strandje, een inham van de Aare. Vanaf hier springen veel mensen in de rivier. Men laat zich meevoeren tot net voor het centrum. Daar ligt een groot, gratis zwembadencomplex (in de openlucht) waar men zich kan omkleden en douchen. Bij mooi weer loopt iedereen overigens in badkleding terug over het verharde pad dat evenwijdig met de Aare loopt. De temperatuur van het blauwe water is iets wat iedereen in Bern schijnbaar bezig houdt: overal wordt deze op grote digitale schermen vermeld. Tevens is middels een Sms-bericht de actuele temperatuur op te vragen.

Centrum Bern, Unesco Werelderfgoed

Vanaf Eichholz is het centrum van Bern te voet binnen 20 minuten te bereiken. Op een schiereiland in de Aare ligt de oude binnenstad, opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco Behalve dit feit behoort Bern tot de tien steden ter wereld met de hoogste levenskwaliteit. En je merkt het als je door het centrum wandelt het is er overal gemoedelijk en veilig. Het centrum is zo compact dat, als je de straat uitkijkt altijd wel een glimp op kunt vangen van de bergen of de omringende bossen.

Einstein in Bern

Het Einsteinhaus is gelegen aan de Kramgasse, op nr. 49. De bovenverdieping waar Einstein van 1902 tot 1905 woonde is voor publiek opengesteld. Dit is de plaats waar hij o.a. zijn wereldberoemde relativiteitstheorie ontwikkelde. Het is er niet groot, maar het blijft indrukwekkend om te vertoeven op plekken waar ooit bijzondere dingen gebeurd zijn.

Vanaf het voorplein van het Zwitserse parlementsgebouw heb je, bij helder weer een magnifiek uitzicht op de besneeuwde alpen. De gebouwen zijn, op afspraak, te bezichtigen. Let op alle "kelderwinkeltjes" als je door de hoofdstraten slingert. Via luiken die openstaan kun je middels veelal steile trappetjes een wereld aan bijzondere winkeltjes ontdekken zoals bijvoorbeeld de Lolipopwinkel, een snoepparadijs. Ook de liefhebbers van kunstobjecten, boetiekjes met niet alledaagse kleding en buitenlandse toko's kunnen er hun hart ophalen.

Bärengraben, het trotse symbool van de hoofdstad

Al honderden jaren worden twee beren in een berenkuil in de stad gehuisvest. "Bern" is en verbastering van "Bären". Sinds 2009 hebben de beide dieren een nieuwe, meer natuurlijke huisvestiging gekregen in het talud van de Aare. In hun voormalige verblijfplaats, de berenkuil, is nu een overzichtstentoonstelling te bezichtigen.

Lees verder

© 2010 - 2023 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beren in Bern en trotse BernersBeren in Bern en trotse BernersDe stad Bern heeft heel duidelijk met beren te maken. Het eigenlijke woord voor beren in het Duits is Bären. De naam Ber…
Leuk vakantiewerk op een campingLeuk vakantiewerk op een campingOp zoek naar vakantiewerk? Vakantiewerk op een camping kan een leuke uitdaging zijn. Er zijn verschillende banen op camp…
Zwitserland, Bern de hoofdstadDe bruisende stad Bern is beroemd om zijn beren. De legende van de stichting van de stad heeft ook te maken met een beer…
Zwitserland; het kanton Bern, de stad BielIn het kanton Bern is de gelijknamige stad niet alleen de hoofdstad, maar ook de grootste. De daaropvolgende stad is Bie…

Kamperen zonder creperenKamperen zonder creperenKamperen hoeft lang niet altijd primitief te zijn. Zeker niet als u kiest voor kampeervakanties in kant en klare accommo…
Natuurkamperen met kinderenNatuurkamperen met kinderenHoe kamperen in de natuur ontspannend kan zijn voor u en leuk voor de kinderen. Door het makkelijk (en goedkoop) te houd…
Bronnen en referenties
  • www.campingeichholz.ch
Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 09-04-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.