Kamperen: de kampeertent
Wanneer je gaat kamperen dien je in de meeste gevallen je eigen kampeertent mee te nemen. Maar wanneer je een tentenhandelaar bezoekt kom je al snel tot de conclusie dat er een enorme keus is in soort kampeertenten, het model, het materiaal en ga zo maar door. Welke keuze je maakt is afhankelijk van het gebruiksdoel van de tent, het gewenste gebruiksgemak en de inhoud van je portomonnee.
Tentsoorten
Zeker de beginnende kampeerder loopt het risico met een ongeschikte tent thuis te komen wanneer hij of zij op goed geluk een tent koopt in de tentenzaak. Tentenontwerpers en tentenfabrikanten houden tegenwoordig rekening met de voorkeuren en behoeften van de kampeerder. Zo zijn er tenten voor mensen die drie dagen op een festivalcamping staan, er zijn tenten voor mensen die een trektocht door de hoge bergen maken en tenten voor gezinnen die drie weken op de camping in Frankrijk willen staan. Voor al deze verschillende soorten kampeerders bestaat een groot en divers aanbod aan modellen, types, kwaliteiten en prijzen.
Modellen
Wanneer je een rondje maakt over een gemiddelde camping kom je een grote variëteit aan tenten tegen. Al lijkt het soms onvoorstelbaar, in principe zijn al deze tenten terug te brengen tot drie modellen. Er bestaan tevens combinaties van twee soorten tent.
Bungalowtent
De bungalowtent is het soort dat je het meest tegenkomt, vooral op gezinscampings. De bungalowtent is een tent met tenminste vier poten die door nokstokken met elkaar verbonden zijn, vrij rechte zijwanden hebben en naar twee zijden een licht hellend vlak hebben. Afhankelijk van het type heeft de bungalowtent één of meerdere slaapcompartimenten. De bungalowtent heeft van de drie tentmodellen de grootste oppervlakte en de tent heeft meestal over tenminste een stahoogte.
Het frame van de bungalowtent is meestal vrij groot en zwaar. Vooral de oudere types zijn zwaar en relatief lastig om op te bouwen. Het model is uitermate geschikt voor gezinnen met (kleine) kinderen welke langere tijd op dezelfde plek kamperen.
Noktent
De noktent is het tentmodel met de langste geschiedenis. De noktent is wat minder luxe in die zin dat er minder oppervlakte op stahoogte is, de meeste noktenten hebben poten met een lengte van 1,30 tot 1,50 meter. De zitruimte van de noktent is beperkt en meestal pas bruikbaar wanneer de slaapmatten aan de kant gezet zijn.
Boogtent
De boogtent wordt ook wel koepeltent genoemd wanneer de bogen elkaar bij het hoogste punt kruisen en de tent een bolle vorm heeft. De tunneltent is een variant op de boogtent, de tunneltent heeft meerdere bogen achter elkaar en is langwerpig van vorm. De boogtent werd in eerste instantie voornamelijk verkocht als trekkerstentje, maar de moderne boogtenten zijn ook bij gezinnen erg populair.
Boogtenten zijn erg buigzaam en licht, maar sterk als staal. Samen met een lichtgewicht tentdoek zijn er type boogtenten die als pakket niet meer dan twee kilo wegen en die de grootte van een opgerolde handdoek hebben. Dit maakt de boogtent geliefd bij trekkers.
Tentmaterialen
De kleur, vorm en omvang van tenten zijn de meest opvallende kenmerken, maar de kwaliteit van de tent wordt met name bepaald door minder opvallende eigenschappen, zoals het doek, de stokken en de haringen.
Doeksoorten
Een tentdoek moet waterdicht zijn, maar tegelijkertijd ook ademen zodat de bewoner niet het idee heeft opgesloten te zitten in een plastic zak. Het doek moet zorgen voor een plezierig leefklimaat en tegelijkertijd duurzaam zijn zodat men niet jaarlijks een nieuw tentdoek aan hoeft te schaffen.
Katoen
Katoen is een natuurlijk materiaal dat met zijn ademende en vochtregulerende werking zorgt voor een aangenaam leefklimaat in de tent. Bij een katoenen tentdoek is het heel gebruikelijk dat het doek bij de eerste fikse regenbuien wat fijne stuifregen doorlaat. Wanneer het doek echter verzadigd is en de katoenvezels opgezwollen zijn trekt het doek waterdicht. Katoen heeft een relatief lange droogtijd en is neemt veel gewicht in wanneer het nat is, en is daarnaast schimmelgevoelig.
Nylon
Nylon is de merknaam waaronder polyamide bekend staat. Nylon is sterk, licht en slijtvast, maar niet bestaan tegen de UV-stralen van het zonlicht. De kwaliteit van een onbeschermd nylon tentdoek kan daardoor vrij snel achteruit gaan. Nylon is daarentegen snel droog en makkelijk afwasbaar. Ideaal voor de kampeerder die voor dag en dauw zijn tent reeds ingepakt heeft.
Polyester
Polyester kent de nadelen van nylon niet. Nylon is een lichtgewicht doek dat zowel populair is voor zowel trekkerstenten als gezinstenten. Polyester is echter een vrij duur materiaal en daarnaast ook behoorlijk zwaar. Polyester is net als nylon een synthetisch materiaal en kent daarom nadelen als beperkte ventilatie.
Polyvinylalcohol
Polyvinylalcohol, afgekort PVA, is een syntethisch doek dat eigenschappen heeft die te vergelijken zijn met katoen. PVA kan wat vocht opnemen, kan enigszins ademen en is goed bestand tegen UV-straling. Soms wordt PVA vermengd met polyester om het nog sterker te maken. PVA is een duurzaam tentdoekmateriaal waar je echter ook een hoge prijs voor betaalt.
Gore-tex
Gore-tex is een duur materiaal en wordt daarom nauwelijks als tentdoek geleverd. Het materiaal wordt echter veelvuldig toegepast in buitensportkleding. Gore-tex bestaat uit een aantal lagen dun weefsel, waartussen de stof teflon verwerkt is. Gore-tex zorgt voor een relatief aangenaam leefklimaat in de tent door het relatief goede condensatievermogen, is laag in gewicht, maar is een zeer prijzig materiaal.
Litetex
Litetex is een materiaal dat ontstaan is uit de wens van fabrikanten om hét ideale tentdoek te creëren. Litetex is een combinatie van 65% polyester en 35% katoen. Litetex heeft daarnaast een coating aan de buitenzijde waardoor het hoog scoort op waterdichtheid. De niet-gecoacte binnenzijde kan (transpiratie)vocht opnemen. Litetex heeft een zeer beperkte schimmelvorming maar is relatief zwaar in gewicht.
Tentstokken
Wie zich geen zorgen hoeft te maken over een kilo meer of minder zal zich niet zo bezighouden met het gewicht van de tentstokken. Wanneer je echter zo min mogelijk gewicht met je mee wilt dragen kan het een aanrader zijn op zoek te gaan naar de meest lichte tentstokken. Tegenwoordig kiezen veel fabrikanten standaard voor aluminium boven staal, waardoor alle moderne tentstokken vrij licht in gewicht zijn.
Met geanodiseerd aluminium wordt aluminium bedoeld dat nog een nabehandeling heeft ondergaan. Buigzaam aluminium lijkt op glasfiber, onbuigzaam aluminium lijkt op staal. Het onbuigzame aluminium wordt met name toegepast bij de nok- en bungalowtenten. Buigzaam aluminium wordt vaker gebruikt bij de koepelvormige tenten.
Stalen tentstokken zijn de sterkste tentstokken, maar deze zijn meteen ook zwaarder en gevoeliger voor vocht. Wanneer de tentstokken niet van roestvrij staal zijn, begint de roest al na één vakantie zijn vernietigende werking te hebben. Er zijn daarom verschillende anti-roestbehandelingen om de levensduur van de stalen tentstokken te verhogen: het staal kan voorzien worden van een dunne zinklaag, of er wordt een zogenaamde laklaag van een zinkfosfaat-mengsel en een grijze epoxy-polyester coating over de tentstokken heen gegoten.
Scheerlijnen
Zelfs scheerlijnen zijn in verschillende materialen verkrijgbaar. In principe zijn katoenen scheerlijnen wat minder duurzaam dan nylon scheerlijnen. Nylon scheerlijnen zijn echter gevoeliger voor vochtinwerking.
Haringen en grondpennen
Er bestaan verrassend veel soorten haringen en grondpennen, elk geschikt voor een ander soort grondsoort. Het is echter niet nodig om van alle soorten haringen mee te nemen, zodat er altijd een geschikte soort tussen zit. Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen vijf soorten ondergrond: zacht en hard, zeer zacht zand en zeer harde rotsbodem en tot slot de versteende bodem.
Grondpennen
Grondpennen zijn gemaakt om grondzeilen, slikranden en binnententen vast te zetten. Grondpennen dienen altijd helemaal in de grond geslagen te worden, zodat wind geen vrij spel heeft onder het materiaal. Grondpennen worden vaak in plaats van haringen gebruikt bij lichtgewicht tenten. Grondpennen zijn gemaakt van staal of aluminium en zijn heel geschikt voor zowel harde als zachte bodem. Afhankelijk van het gebruiksdoel zijn de pennen leverbaar met een haak of een gesloten oog.
Haringen
Een haring hoeft in tegenstelling tot een grondpen niet volledig in de grond geslagen te worden. De haringen zorgen net als de grondpennen voor stevigheid en stabiliteit. Met behulp van een haring kan je de tent glad spannen zodat de tent niet weg kan waaien.
Grondzeil
In de kleinere nok- en boogtenten is het grondzeil dikwijls al meegeleverd in de tent zelf. Bij de grotere tenten dien je zelf de keuze voor een bepaald grondzeil te maken. Het is belangrijk dat het grondzeil tegen een stootje kan en bescherming biedt tegen stenen, scherpe randen en schoenen en dergelijke.
De meeste grondzeilen zijn gemaakt van nylon, polyester of polyethyleen. Belangrijker dan het materiaal is echter de coating van het grondzeil. De coating garandeert de waterdichtheid van het grondzeil.