De 80 van de Langstraat

De 80 van de Langstraat Ieder jaar word rond de omgeving van Waalwijk 'De 80 van de Langstraat' georganiseerd. Dit evenement houdt in dat men 80 kilometer moet lopen via een aangegeven route. Het is net zoiets als de Vierdaagse, echter loop je bij 'De 80 van de Langstraat' in één keer 80 kilometer in plaats van 4 dagen lang 40 kilometer. In dit artikel staat meer informatie over De 80 van de Langstraat.

Wat is De 80 van de Langstraat?

De 80 van de Langstraat is een wandeltocht waarbij men 80 kilometer aan een stuk doorloopt binnen een tijd van 20 uur. Dit jaarlijkse evenement wordt gehouden rondom de omgeving van Waalwijk, en trekt vele bezoekers en wandelaars naar deze omgeving. Het evenement vindt ieder jaar plaats in het tweede weekend van september.

Plaatsen die men tijdens de tocht passeert

De wandelaars komen door verschillende dorpen gelopen namelijk:

  • Kaatsheuvel
  • Waalwijk
  • Drunen
  • Elshout
  • Haarsteeg
  • Sprang-Capelle
  • Waspik
  • Dongen
  • De Moer

Sfeer bij De 80 van de Langstraat

Aan de wandeling zelf doen elk jaar ongeveer 3000 mensen mee. Je kunt je inschrijven vanaf 1 juni, het inschrijfbedrag is 21 euro. Naast de 3000 mensen die meedoen aan de wandeling, zijn er altijd wel 10 000 bezoekers die het gezellig maken. Aangezien de cafés in de buurt ook allemaal open zijn ,of groepen mensen tenten langs de routes neerzetten en deze mensen vaak veel respect hebben voor de mensen die wandelen, maakt dit de sfeer onder elkaar erg gezellig. Deze gezelligheid motiveert de wandelaar om verder te lopen en uiteindelijk de finish te halen.

Organisatie van De 80 van de Langstraat

Er zijn vele sponsors die de 80 van de langstraat mogelijk maken. Ook zijn er veel posten waar men iets kan eten, drinken, even kan rusten of zijn of haar blaren door kan laten prikken. Wel is het vervelend dat er bij prikposten voor blaren een lange wacht rij staat, maar iedereen wil natuurlijk wel goed behandeld worden in plaats van alleen maar snel.

Hoe lang loopt men gemiddeld over deze 80 kilometer?

Gemiddeld loopt een mens 5 kilometer per uur, als men dus 80 kilometer door 5 deelt, zou men er 16 uur over doen. Echter loop je in het begin fanatieker dan wanneer je er al 40 kilometer hebt opzitten. Over het algemeen is iedereen op tijd binnen, anders is men van te voren al afgehaakt, wat ook veel voorkomt. Volgens de norm zou je dus 4 uur over hebben als reserve. Er zijn mensen bij die de tocht twee keer achter elkaar lopen en dus in 20 uur 160 kilometer lopen, dit zijn wel de echte snelwandelaars die veel trainen.

Meedoen aan De 80 van de Langstraat

Meedoen kan, je kunt je inschrijven vanaf 1 juni en dit kost 21 euro. Je loopt vooral in de nacht en in de avond. Zorg wel van te voren dat je schoenen goed zijn ingelopen, dat je goed getraind hebt en dat je opgewacht wordt door je vrienden of familie, dit maakt het spektakel iets om nooit meer te vergeten. Er zijn slaapplaatsen te regelen voor als men wat verder weg woont.

EHBO en prikposten

Tijdens een wandeltocht van 80 kilometer worden er ook veel blaren gekweekt op de voeten. Er zitten langs de wegen daarom ook veel prikposten om de blaren te laten behandelen. Ook voor overige zaken kun je hier terecht. Wel zijn de rijen vaak erg groot en hebben sommige mensen er meer baat bij om door te lopen in plaats van hun schoen uit te trekken om hun voet te laten behandelen.

Ervaringen

Veel mensen zeggen dat je door deze wandeltocht wordt gesleept, er is geen opgeven mogelijk. Door de hoeveelheid mensen langs de weg die enthousiast zijn en aanmoedigen blijf je maar doorgaan. Wel is er een stuk dat erg eenzaam en saai is. Dit stuk is aan het einde en hier moet men dus even doorheen bijten. Hoewel veel mensen nog enkele dagen last hebben nadat ze de tocht hebben gelopen is dit wel een gevoel en ervaring die je nooit zult vergeten.
© 2012 - 2023 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Over leerlooienHet bewerken van de huid van dieren om er leer van te maken heet leerlooien. Het gelooide leer kan gebruikt worden voor…
Hardlopen voor gevorderdenHardlopen voor gevorderdenAls hardlopen je hobby is (geworden), wil je wellicht een langere afstand kunnen hardlopen of juist dezelfde afstand ste…
Het Pieterpad, een wandelroute van noord naar zuidHet Pieterpad is de bekendste wandelroute van Nederland. Ook bij niet-wandelaars gaat er ergens een lampje branden bij h…
Wandelen binnen ZwolleWandelen binnen ZwolleWoon je in Zwolle en omgeving en houd je van wandelen? Dan hier wat wandelroutes op een rij. Per route is het aantal kil…

Pasen, waar gaan we naar toe met de kinderen?Pasen, waar gaan we naar toe met de kinderen?De kinderen zijn vrij. Het is lente. Tijd om er op uit te gaan en samen wat te gaan doen. Liefst buiten natuurlijk, wann…
Polderdorpen van Antwerpen: wat hebben ze met tulpen?Polderdorpen van Antwerpen: wat hebben ze met tulpen?Tulpen uit Antwerpen. Tja, dat zullen ze in Amsterdam niet graag horen! Toch is het historisch juist. Zo'n 450 jaar gele…
Bronnen en referenties
  • www.de80vandelangstraat.nl
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 07-03-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.