Paardenmarkt in Vianen: een familiedag en leuk uitje!

Paardenmarkt in Vianen: een familiedag en leuk uitje! Elk jaar wordt op de woensdag voor de tweede donderdag in oktober de jaarlijkse Paardenmarkt in Vianen georganiseerd. Deze dag, van oorsprong bedoeld voor de paardenhandel, is uitgegroeid tot een echte familiedag met een braderie, paardenkeuringen, ringsteken, Oudhollandse spelletjes en een kermis. Sinds een paar jaar wordt er ook een paardenshow gegeven. De ene keer is dit met ridders, de andere keer met cowboys. Kortom, een leuk uitje voor het hele gezin! In 2016 vindt de paardenmarkt plaats op woensdag 12 oktober.

Historie van de paardenmarkt

Al meer dan 740 jaar wordt er een paardenmarkt georganiseerd in het pittoreske centrum van Vianen. Vroeger werden er op de paardenmarkt middels handjeklap nog paarden verhandeld. Inmiddels is er geen handel meer, maar de paarden zijn wel gebleven.
Op een gedeelte van de Voorstraat, de winkelstraat van dit plaatsje bij Utrecht, wordt een laag zand gestort om de paarden zo prettig mogelijk te laten lopen.

Deze dag is van oudsher een dag om elkaar te ontmoeten. Lekker rondstruinen over de warenmarkt, kijken bij de vele activiteiten en natuurlijk ook een rondje over de kermis.

De specifieke paardenactiviteiten op deze dag

Paardenkeuringen in verschillende categorieën

Maximaal 120 paarden mogen meedoen aan de keuring. Ook zijn er maximaal 10 rubrieken, van de veulens tot rijpaarden en trekpaarden. De winnaar van de dag krijgt de Gert van Peettrofee. Dit is een wisselprijs. Daarnaast krijgt de dagwinnaar ook de zilveren sporen uitgereikt.

Ringsteken

Op de Voorstraat wordt ’s middags een stellage voor het ringsteken in gebruik genomen. Bij ringsteken is het de bedoeling dat men, minimaal in draftempo, de ring van een paar cm doorsnee om een stok weet te krijgen. Bij het ringsteken zijn twee categorieën:
  1. Onder het zadel
  2. Met aanspanning

Iedereen mag 5 keer steken. Daarna gaan de beste door tot er een winnaar is.

Een spectaculaire paardenshow

Er wordt sinds een aantal jaar een paardenshow betrokken bij de paardenmarkt. Twee keer per dag (middag en avond) wordt een optreden verzorgd door een showgroep. Je kunt hierbij denken aan een ridderspektakel of een westernshow met cowboys.Elk jaar is er een ander thema van de showgroep.

Wat is er nog meer te doen tijdens de Paardenmarkt in Vianen?

Lampionnenoptocht

De avond voor de paardenmarkt mogen kinderen met lampionnen een optocht lopen door het centrum van Vianen. De bewoners hebben voor deze gelegenheid zoveel mogelijk de lampen uitgedaan en kaarsjes in het raam geplaatst. Dit alles zorgt voor een zeer bijzonder sfeervol plaatje! Kijk voor de starttijd op de website van de paardenmarkt.

Grote braderie

De hele dag is er een braderie waar verschillende producten worden verkocht. Daarnaast is er deze dag een standwerkersconcours. De standwerker die zijn product het beste weet te verkopen wint de dagprijs.

Kermis

Op het evenementen terrein staat elk jaar een kermis. De kermis gaat de avond voor de paardenmarkt open, nadat de lampionnentocht daar geëindigd is. De zaterdag na de paardenmarkt is de laatste dag van de kermis.

Oud-hollandse volksspelen als mastklimmen en koekslaan.

’s Avonds worden er op de Voorstraat volksspelen georganiseerd. Mensen kunnen zich hiervoor opgeven en vaak is er een leuke, kleine, prijs te winnen.

Lichtornamenten in de gracht

In de stadgracht rondom het centrum van Vianen worden twee weken voor de start van de paardenmarkt lampjes aangedaan. Een prachtige slinger van lichtjes verfraaid het aangezicht van het oude stadscentrum.

Kinderplein

Op het Valkenplein, grenzend aan de Voorstraat, wordt een kinderplein gemaakt. Hier wordt een kinderboerderij opgezet en kunnen kinderen ponyrijden en allerlei spelletjes doen.

Vuurwerk

De paardenmarktweek wordt traditioneel afgesloten met vuurwerk op de hoek van de Zomerdijk in Vianen.

De tradities tijdens de paardenmarkt

De paardenmarkt in Vianen is een dag van tradities. Veel oud-Vianezen benutten deze dag om terug te gaan naar hun roots, oude vrienden te weerzien of een dag met de familie door te brengen.

Erwtensoep, oliebollen en paling

Op deze dag wordt er traditioneel erwtensoep en oliebollen gegeten. Daarnaast halen veel families ook versgerookte paling in huis.
De kroegen doen deze dag ook goede zaken. De hele dag staat het op de stoep voor de kroegen vol met mensen. Jong en oud, het is een echte ontmoetingsplaats voor de Vianezen.

Wat maakt de paardenmarkt in Vianen tot een leuk uitje?

Dat de paardenmarkt een leuke dag is voor de mensen die in Vianen wonen, staat als een paal boven water. Echter, de paardenmarkt is ook een leuk uitje voor mensen van buitenaf. De redenen hiervoor zijn:

  • Een leuke grote braderie waar je goede koopjes kunt vinden voor bijvoorbeeld planten met pot, kleding, tassen en snuisterijen.
  • Paardenliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de keuring, het ringsteken en de paardenshow.
  • Ook als je geen paardenliefhebber bent zijn het ringsteken en de paardenshow erg leuk om te bekijken.
  • Voor kinderen is er heel veel te zien en te beleven, waaronder een kermis!
  • Van je kinderen kun je bij Fotostudio Marks op deze dag mooie portretfoto’s laten maken tegen gereduceerd tarief.
  • Vianen heeft een leuk pittoreske centrum waar met de paardenmarkt een gezellige sfeer van uit gaat.

De paardenmarkt in Vianen wordt elk jaar op de woensdag voor de tweede donderdag in oktober georganiseerd. Het is voor Vianezen en oud-Vianezen een echte familiedag waarop traditioneel erwtensoep en oliebollen worden gegeten. Ook voor mensen buiten Vianen is het een leuk uitje. De paardenkeuringen, het ringsteken en de paardenshows staan op deze dag centraal. Op de grote braderie vindt bijna iedereen wel iets van zijn gading, van bloemen tot kleding en kinderspeelgoed. Op zoek naar een leuk uitje in oktober? Kom in 2016 op 12 oktober naar de paardenmarkt in Vianen!
© 2011 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van vestingstad VianenDe geschiedenis van vestingstad VianenVanuit het Kasteel Op de Bol is in de 13e eeuw de nederzetting Vianen gesticht. In de 14e eeuw ontwikkelde het plaatsje…
Paardenspellen, online en automatischPaardenspellen, online en automatischSinds een aantal jaar zijn de automatische paardenspellen als paddenstoelen uit de grond geschoten. Het begon allemaal m…
Amelie van Nieuwenaer (1539 - 1602)Amelie van Nieuwenaer (1539 - 1602)Amelie van Nieuwenaer is vooral bekend als de steun en toeverlaat van haar beroemde echtgenoot Hendrik Brederode. Zijn b…
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…

Eindejaar in Dublin, Belfast, Sandycove en NewgrangeEindejaar in Dublin, Belfast, Sandycove en NewgrangeIerland is hét land van de tradities, eeuwenoude gewoonten en feesten die gekoesterd worden opdat ze bewaard blijven voo…
Gondelvaart: een uitbundig volksfeestGondelvaart: een uitbundig volksfeestElk jaar kijken er weer duizenden mensen naar uit: Gondelvaart. Dit feest is nog altijd zeer populair onder inwoners van…
Bronnen en referenties
  • www.paardenmarktvianen.nl
  • www.hetkontakt.nl
Cato (83 artikelen)
Laatste update: 01-02-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.