Historische en folkloristische geitestoet in Wilrijk
Voor de zevende maal gaat op zondag 20 september 2015 de Geitestoet uit in Wilrijk. Deze stoet die om de vijf jaar wordt georganiseerd, viert in 2015 zijn vijftigste verjaardag. En dit valt dan ook nog eens samen met 1250 jaar Wilrijk! Tijd voor een groot feest dus! Door middel van 1500 gekostumeerde deelnemers, 10 choreografische groepen en 12 originele praalwagens wordt de geschiedenis van het "geitendorp" in woord en beeld gebracht. Een must voor elke geschiedenis- en folklorefanaat!
20 september 2015: 7de geitestoet in Wilrijk
Deze stoet, die in de top drie van de stoeten van België staat, bestaat uit verschillende onderdelen die chronologisch de geschiedenis van Wilrijk uitbeelden en uit een losstaande onderdeel dat andere onderwerpen uitbeeldt. De stoet gaat slechts om de vijf jaar uit. De eerste stoet ging uit in 1965. Deze stoet ging tweemaal uit. Daarna was het wachten tot 1990 alvorens de stoet nog eens uitging, maar van dan af trok hij geregeld om de vijf jaar door de straten van Wilrijk.
De Geitestoet
Van het ontstaan van Wilrijk tot de bouw van de fortengordel
Naar alle waarschijnlijkheid gaat de benamming Wilrijk terug op een oude Keltische nederzetting die ontstond rond 600 voor Christus. In het Latijn heette het dorp "Villariacum" (= Romeinse villa). Het eerste deel van de stoet begint dan ook met het ontstaan van dit dorp ten zuiden van Antwerpen en zijn Romeinse periode. Daarna gaat het naar de Middeleeuwen. Kleurrijke narren en potsenmakers dansen en dollen door de straten. De Renaissance toont de pracht en praal van de burgerij aan de ene kant en de miserie van het gewone volk aan de andere kant. In die tijd bezweken ook vele mensen aan de pest. Daarna volgen de legers van Napoleon. De Groote Oorlog wordt uitgebeeld door mensen die met stootkarren vluchten met heel hun hebben en houden. Het laatste tafereel van dit deel handelt over de bouw van de fortengordel die er voor moest zorgen dat België zijn onafhankelijkheid kon behouden.
17de en 18de eeuw
Op de Wilrijkse heide woonden veeboeren en landbouwers. Langzamerhand kwamen ook ambachtslui zich hier vestigen, maar toch bleef het dorp voornamelijk agrarisch van karakter. Dit deel gaat over het leven en het werk van de Wilrijkse bevolking, over hun hobby's en hun ontspanning. Ook van de gilden en plaatselijke verenigingen wordt een sfeerbeeld opgehangen. Mensen verplaatsten zich met de paardentram en met vreemdsoortige fietsen. 's Zondags vond men een groot deel van de bevolking in cafe "Dikke Mee" . De mannen speelden kaart en de vrouwen en kinderen wandelden in het park.
Van 1895 tot nu
In dit deel wordt op ludieke manier uitgelegd hoe de Wilrijkenaars aan hun bijnaam "Geitekoppen" zijn gekomen na de verkiezingsstrijd in 1895. In dit deel zijn de hoofdrolspelers dan ook bokken en geiten, in alle kleuren, formaten en geuren! De twee Wereldoorlogen worden in beeld gebracht met echte tankwagens.
Folklore en gezegden
In dit deel wordt er een aantal spreekwoorden en gezegdes met geiten en bokken nieuw leven ingeblazen. Wat dacht je van de oude bok die nog een groen blaadje lust? Ook de 2PK, in de volksmond "het geitje" genoemd, mag niet ontbreken in deze stoet.
Lange Wapper
Wie kent hem niet, de lange kwelduivel uit Antwerpen. U vindt hem naast de Schelde, aan het Steen. En toch is het een vergissing. Lange Wapper is helemaal niet Antwerps van oorsprong. De legende vertelt immers dat hij geboren werd in Wilrijk, bij pachter Peer-Jan, op het gehucht de Nachtegaal, uit een reusachtige rode kool. Pas veel later ging hij naar de Brouwersvliet en zo komt het dat hij wordt beschouwd als Sinjoor. Samen met ander "groot volk" mag hij de stoet afsluiten, als sympathieke reus, beschermer van zwakken, dronkaards en publieke vrouwen.
Randanimatie
- De ambachtelijke geitenmarkt start om 13 uur op de Bist
- De Geitestoet start om 15.30
- Om 21 uur worden de feestelijkheden afgesloten met een schitterend vuurwerk.
- Postkaarten: aan de infobalie van het districtshuis is een reeks van 6 postkaarten te koop met afbeeldingen van de affiches van de Geitestoet. Dit collectorsitem kost 5 euro.
- Geitestoetwijn en Cava: speciaal voor de geitestoet wordt wijn en cava uitgebracht. De wijn kan gekocht worden in sommige Delhaizewinkels. De Cava kan alleen gekocht worden op de markt de dag zelf.
- Reclamestoet: rijdt tweemaal het parcours af voor de geitestoet. Voor de grote en kleine kinderen worden er snoep en andere hebbedingetjes uitgestrooid.
- Programmabrochure: een programmabrochure voor 3 euro zal die dag te koop worden aangeboden
- Diverse optredens
Waar, hoe, wanneer
- U vindt Wilrijk in België, ten zuiden van Antwerpen
- De stoet gaat door op zondag 20 september 2015, voor de zevende keer
- De stoet vertrekt om 15.30, randanimatie vindt plaats van 13 uur tot middernacht
- De regisseur is Etienne Mommerency, de mederegisseur Linda Janssens
- Samen lopen er 1.500 gekostumeerde deelnemers mee, 10 choreografische groepen en 12 originele praalwagens
- De toegang is gratis.
- In de Sint-Bavostraat is een tribune waar plaatsen kunnen worden gekocht voor 13 euro.
- Langs het parcours worden op sommige plaatsen ook stoelen gezet, die men kan huren voor 2 euro.
- Het parcours vertrekt aan het Heldenplein, gaat dan naar de Lode Brionstraat, linksaf naar de Doornstraat, op het einde naar rechts door de Sint-Bavostraat. Daarna links naar de Kerkhofstraat, terug links naar de Jules Moretuslei nog eens links naar de Koningin Elisabetstraat , om te eindigen op de Kleine Steenweg.
Deze stoet gaat maar om de vijf jaar uit, dus profiteer er van en mis hem niet!