De beste rockfestivals in de wereld

Overal schieten de muziekfestivals als paddestoelen uit de grond. Elk zichzelf respecterende gemeente of organisatie heeft wel zijn eigen festival. Door deze wildgroei, is het nog moeilijk om de betere festivals van de mindere te onderscheiden. Ik zet hier daarom de beste en grootste rockfestivals ter wereld even op een rij.

Pinkpop

Landgraaf, Nederland, pinksterweekend

Dit is het oudste festival ter wereld. Het is doorheen de jaren echter vrij bescheiden gebleven. Het telt jaarlijks een 90000 tal bezoekers over 3 dagen met een 40 tal groepen. Dit festival is een echt campingfestival, een zeer hoog percentage van de bezoekers blijft dan ook ter plaatse overnachten. Pinkpop heeft ook altijd veel aandacht blijven besteden aan muziekgroepen uit eigen land.

Bannaroo

Tennessee, USA, juni

Het befaamde Rolling Stone Magazine heeft het in 2008 tot festival van het jaar uitgeroepen. Net buiten Nashville gelegen, promoot het festival vooral opkomende rock, hip-hop en elektronische groepen. Je kan er echter ook terecht voor stand -up comedy en er is zelfs een tent waar je kan dansen met een koptelefoon op je hoofd om geluidsoverlast in de late uurtjes te voorkomen. Het festival duurt vier dagen en telt ongeveer 80000 bezoekers.

Glastonbury

Somerset, UK, eind juni

Dit 4 dagen durend festival bestaat reeds van in 1970 en was lang het grootste grasfestival in de wereld en tevens het belangrijkste festival in Engeland als je de grootste rockgroepen wou zien. Maar niet enkel de groten der aarde zijn hier geweest. Elk jaar komen er 700 groepen optreden in tal van muzikale en andere artistieke stijlen op ongeveer 80 podia en het festival telt ongeveer 180000 bezoekers. Het is wel een erg modderig festival en berucht om zijn vele regenbuien. Een gedeelte van de opbrengst van het festival gaat steeds naar een goed doel.

Rock Al Parque

Bogota, Colombia, eind juni, gratis

Dit drie daags festival bestaat sinds 1995 en is het grootste festival in Zuid-Amerika. Jaarlijks komen er 320000 bezoekers langs. Er komen grote internationale rockgroepen, maar ook een tal van Zuid-Amerikaanse groepen optreden. Het festival is gratis maar ook erg politiek getint.

Roskilde

Denmark, begin juli

Bestaat reeds sinds 1971 en is uitgegroeid tot het belangrijkste muziekfestival in Noord Europa. Naast het hoofdpodium is er ook een poium in een tent voor maar liefst 17000 toeschouwers. Meteen de grootste tent van Europa. Daarnaast zijn er nog eens een 6 tal podia. Jaarlijks telt het 4 daags festival een 80000 bezoekers voor een 180 groepen. Het festival brengt dagelijks een eigen krant uit. Er is tevens een eigen radiostation en de befaamde naked run. Dit is een wedloop waarbij de eerste die naakt de finish haalt een gratis ticket voor het jaar erna ontvangt. Dit festival is ook gekend voor zijn camping die reeds verschillende dagen op voorhand toegankelijk is.

Rock Werchter

België, begin juli

Dit is één van de vijf grootste festivals ter wereld en bestaat reeds sinds 1974. Dit festival ontving reeds vier maal de Arthur award als het beste festival ter wereld. De pluspunten van het festival zijn vooral de prijs/kwaliteit, de veiligheid en de afwerking. Jaarlijks komen er de grootste 80 groepen, die je er kan bekijken en beluisteren in de beste omstandigheden. Het festival telt een 115000 jaarlijkse bezoekers en duurt 4 dagen en telt slechts 2 podia.

Fuji Rock

Naeba, Japan, eind juli

Het grootste muziekfestival in Japan werd voor het eerst georganiseerd in 1997. Het wordt als het mooiste festival ter wereld beschouwd, door de unieke locatie in de bossen en hoog in de bergen. Tevens zou het veruit het properste festival zijn en je dient er letterlijk door bossen en over riviertjes te wandelen om er van het ene podium naar het andere te geraken. Er komen ongeveer 100000 bezoekers op af en duurt 3 dagen over 5 podia. Naast de grootste intenationale rockgroepen komen er ook tal van Japanse goepen optreden.

Lollapalooza

Chicago, USA, begin augustus

Dit festival vond voor de eerste maal plaats in 1991 en was gedurende de jaren´90 een gekend grunge-festival. Het werd opgericht door de grungeformatie Jane´s Addiction. Eind jaren ´90 verdween het festival voor enkele jaren. Sinds 2005 is het echter terug en komen tal van muziekstijlen op het festival aan bod en telt het nu jaarlijks 200000 bezoekers in het Grant Park van Chicago.

Sziget

Boedapest, Hongarije, half augustus

Dit festival bestaat sinds 1993 en is sindsdien gigantisch gegroeid tot misschien wel het grootste festival ter wereld. Het vind plaats op Old Buda Island, duurt een ganse week en telt een 1000 tal groepen en ruim 300000 bezoekers. De laatste jaren zijn er uit de buurt meer en meer klachten van overdreven geluidsoverlast, hetgeen de organisatie verplicht om reeds om 11 uur de laatste optredens te laten eindigen. Het is veruit het belangrijkste festival in Zuid Europa.
© 2009 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anouk  Update en Close up (recensie cd en dvd)recensieAnouk Update en Close up (recensie cd en dvd)Anouk Teeuwe heeft een aantal albums uitgebracht dat geen studioalbums zijn. In 2004 komt ze met twee releases tegelijke…
Wat is rock'n roll en waar komt het vandaan?Wat is rock'n roll? En waar komt rock'n roll vandaan? rock'n roll is een afsplitsing van de blues. De rock'n roll ontket…
Glastonbury: Het legendarische AvalonGlastonbury: Het legendarische AvalonDe legenden rond een van Engelands heiligste plaatsen trekken een groot aantal bezoekers en pelgrims aan. Werd koning Ar…
Wat vieren we met Pinksteren?Met Pinksteren wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht. Hiermee wordt dan ook het begin van de christelijke k…

Oktoberfest: bier.. en meerOktoberfest: bier.. en meerLaten we eerlijk zijn, het Oktoberfest in Munchen is het bekendst vanwege de liters bier die vloeien. Maar dat is geen h…
Midzomer en midwinter: het feest van de zonnewendeMidzomer en midwinter: het feest van de zonnewendeAl in de prehistorie konden mensen de dag van midzomer en midwinter bepalen. Zij hadden geen klokken en kalenders nodig,…
Kristofvdh (68 artikelen)
Gepubliceerd: 27-07-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.