Arrensleewedstrijd in Ballum op Ameland

Arrensleewedstrijd in Ballum op Ameland Als er genoeg sneeuw ligt, dan worden de arrensleeën uit de schuur gehaald, de bellen van de spijker getild en de paarden ingespannen. Ameland houdt van arren en er zijn genoeg sleden en paarden om dat enthousiast te kunnen doen. Bij voldoende sneeuw schrijft de arrensleecommissie een wedstrijd uit waar alle arrensleden van het eiland verzamelen. Lang niet elk jaar ligt er genoeg sneeuw om de wedstrijd te kunnen glijden en dat maakt dat de arrensleewedstrijd een bijzonder evenement op het eiland blijft.

Paarden laten de bellen rinkelen


Bron: NNBron: NN

Arrensleewedstrijd

Op Ameland werkten de boerenbedrijven voorheen met paard en wagen en in de winter met paard en arrenslee. Er zijn veel minder boeren dan een eeuw geleden, maar de paarden bleven: als rijpaard, reddingbootpaard en fokpaard. De arrensleden bleven ook en in de tweede helft van de twintigste eeuw en het begin van de eenentwintigste eeuw waren er diverse timmerlui en hobbyhoutbewerkers die voor zichzelf of in opdracht een slee maakten. Op het eiland glijden daardoor antieke en nieuwe sleeën. Als er voldoende sneeuw ligt, schrijft de arrensleecommissie een wedstrijd uit.

Arrensleeroute

De gemeente wijst bij sneeuwval het fietspad langs de Verbindingsweg Nes-Hollum aan als arrensleeroute. Daar wordt dan niet gestrooid zolang het college van burgemeester en wethouders dat verantwoord achten. Fietsen kan dan even niet, maar dat is toch al niet aan te bevelen bij winterse omstandigheden.

Sneeuw

Voor een wedstrijd is een goede laag sneeuw nodig. De hoeven van de paarden en de ijzers van de slee snijden door de sneeuw. Er moet een dikke laag liggen, zodat er niet tot op het gras geard wordt. In 2005 was het koud en had het gesneeuwd, maar de laag was te dun en er was een lichte dooi ingevallen. De arresleecommissie verhuisde toen ladingen sneeuw naar het wedstrijdterrein om de wedstrijd toch door te kunnen laten gaan.

De commissie bestond in 2005 en 2010 uit:
 • Piet van Tuinen;
 • Gerrit Willem Nagtegaal;
 • Douwe Molenaar.

Vliegveld Ballum

De wedstrijd vindt plaats op het vliegveld bij Ballum. Het jaar 2005 was een gedenkwaardig jaar. Dat jaar vonden er twee wedstrijden plaats, één in maart en de tweede in december. Twee winters na elkaar viel er genoeg sneeuw voor de strijd en toen de dooi inviel, werd er sneeuw verplaatst om de wedstrijd alsnog doorgang te kunnen laten vinden. De volgende wedstrijd was pas vijf jaar later. In 2010 lag er meer dan genoeg sneeuw om een spannende strijd te organiseren.

Afvalrace

De wedstrijd bestaat uit een afvalrace. De sleeën moeten over een baan van 200 meter getrokken worden. De tegenstanders rijden twee keer tegen elkaar. De winnaar gaat door naar de volgende ronde. Wanneer beide sleeën een keer winnen, volgt een beslissende kamprit.

Bron: Jan van OsBron: Jan van Os

Kampioensbeker van Ameland

De strijd gaat om de eer en om een zilveren kampioenswisselbeker. De wedstrijd van 2010 was een spannende voor Theo IJnsen. Hij won de twee wedstrijden in 2005 en als hij die van 2010 ook zou winnen, mocht hij de wisselbeker houden. De beker is een waardevolle trofee die door gemeente Ameland werd gesponsord. De namen van de winnaars staan er in gegraveerd. IJnsen wint hem in 2010 niet. Zijn paard gaat in galop en dat betekent dat de menner het paard moet inhouden. Galopperen is niet toegestaan, de paarden moeten draven.

Januari 2010

In januari 2010 winnen Pieter Lublink en Irma Lublink-Visser uit Hollum. Zij nemen de wisselbeker mee naar huis. In de finale winnen ze van Hans Kuperus en zijn slee. De volgende naam die in de zilveren beker wordt gegraveerd is die van Pieter Lublink. Lublink mag de wisselbeker echt de zijne noemen als hij de eerstvolgende twee wedstrijden wint of in totaal vijf wedstrijden eerste wordt.

Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland

Trofee

De trofee rouleert sinds 1953.
Op de buitenkant van de kelk staan de volgende namen:
 • J. Engels 11-2-'53
 • F.J. van Tuinen 4-2-‘54
 • F.J. van Tuinen 19-1-‘55
 • J.P. Faber 15-2-‘56
 • P. de Boer 8-1-‘63
 • J.D. Bakker 13-1-‘68
 • Jac. Wijnberg 6-1-‘79
 • Jac. Wijnberg 23-12-‘81
 • A.G. Barf 24-2-‘94
 • Theo IJnsen 6-3-2005
 • Theo IJnsen 29-12-2005
 • Pieter Lublink 9-1-2010

Bron: Jan van OsBron: Jan van Os

Nobel

De prijsuitreiking vindt traditiegetrouw plaats op de avond na de wedstrijd in café Nobel in Ballum. Daar wordt een slokje gedronken en een hapje gegeten en een bellentuig verloot onder de aanwezige deelnemers. In 2010 doen er 38 sleeën aan de arresleewedstrijd mee. De oudste slee is die van Douwe Bakker uit Hollum, met een grijnzende leeuw als sleebeeldje voorop. Voor de Amelander sleeliefhebbers is het sindsdien wachten op de juiste condities.

Bijna weer arrensleewedstrijd
Bijna was er op zaterdag 3 maart 2018 weer een arrensleewedstrijd. Eerder die week maakte de arrensleecommissie bekend dat er een wedstrijd zou worden gereden en dat deelnemers zich uiterlijk vrijdag 2 maart tot 20:00 uur konden aanmelden. De Waddeneilanden waren al een week in de greep van de Russische beer en de lake-effect snow had een laagje van tot wel 19 centimeter sneeuw gebracht. Maar toen kwam de harde wind die het vliegveld kaal woei, waardoor er voor de arren niet te sleeën viel. Op vrijdagmiddag werd de wedstrijd afgeblazen. Ameland zal moeten wachten tot een volgende winter.

Ameland

Legenda
A. Ameland
B. Vliegveld Ballum
C. Nobel

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vermaning in Ballum op Ameland - Doopsgezinde kerkVermaning in Ballum op Ameland - Doopsgezinde kerkHet dorp Ballum op Ameland heeft twee kerken, een hervormde en doopsgezinde, die ook wel Vermaning wordt genoemd. In 201…
Ballum – Dorp op Waddeneiland AmelandBallum – Dorp op Waddeneiland AmelandWaddeneiland Ameland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap…
Ambachtelijke Dag in Ballum - jubileumboekrecensieAmbachtelijke Dag in Ballum - jubileumboekBallum 25 jaar Ambachtelijke dag 1987 – 2011 een impressie in foto’s. De commissie Ambachtelijke Dag gaf in 2012 een boe…
Waddeneiland Ameland – Paarden EilandWaddeneiland Ameland – Paarden EilandOp Ameland zie je heel veel paarden. Ze worden hier en daar nog gebruikt voor het boerenwerk en de andere paarden zijn o…

Saint Patrick's Day of Paddy's Day in Ierland en eldersSaint Patrick's Day of Paddy's Day in Ierland en eldersIerland, het land van veertig tinten groen, heeft een feestdag waarbij het groen de hoofdkleur is. Saint Patrick's Day i…
Nieuwjaarsduik op Ameland - vroegste duik van NederlandNieuwjaarsduik op Ameland - vroegste duik van NederlandSinds 2005 organiseert het organisatiebureau Ameland Actief de Nieuwsjaarsduik op Ameland. Vanaf het badstrand bij Hollu…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
 • Persbureau Ameland
 • Gemeente Ameland
 • Afbeelding bron 1: NN
 • Afbeelding bron 2: Jan van Os
 • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 4: Jan van Os
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 05-03-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.