Het Vorstendom Liechtenstein

Het Vorstendom Liechtenstein Een van de kleine landjes in Europa is het Vorstendom Liechtenstein. Liechtenstein is gelegen tussen de Alpenlanden Zwitserland en Oostenrijk. Het Vorstendom Liechtenstein is misschien maar klein, maar het is een welvarend land waar de toerist zich uitstekend kan vermaken. Wat kunnen we nog meer over Liechtenstein te weten komen?

Locatie

In het midden van Europa, midden in de Alpen, tussen Zwitserland en Oostenrijk ligt het Vorstendom Liechtenstein. Het land is niet groot, slechts zo'n 160,47 km² en daarom met recht een dwergstaat genoemd. Het behoort tot de kleinste landen op aarde, en neemt in die lijst de vijfde plaats in. Binnen Europa zijn Monaco, San Marino en Vaticaanstad nog wat kleiner.

Vlag van Liechtenstein / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Vlag van Liechtenstein / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Geschiedenis

Liechtenstein is in 1719 ontstaan. In dat jaar werden door keizer Karel VI twee gebieden samengevoegd, de heerlijkheid Schellenberg en het graafschap Vaduz. Beide gebieden waren in de jaren daaraan voorafgaand in bezit gekomen van de Boheemse vorst Johan Adam Andreas van Liechtenstein. Vanaf 1719 regeerde de familie Liechtenstein dus beide gebieden onder een nieuwe naam: het Vorstendom Liechtenstein. Het vorstendom kreeg in de jaren hierop volgend meer rechten, zoals vanaf 1723 een zetel en een stem in de Rijksdag, maar was dus nog wel gebonden aan het Heilige Roomse Rijk, geregeerd door de Oostenrijkse keizer.

Onafhankelijk

In 1806 kwam er een einde aan de afhankelijkheid van het Heilige Roomse Rijk. In dat jaar werd door Liechtenstein de Rijnbondakte mede ondertekend. Hierdoor kwam Liechtenstein los van het Heilige Roomse Rijk, en werd een soevereine staat. In 1815 werd op het congres van Wenen de balans opgemaakt van de Franse overheersing onder Napoleon. Liechtenstein werd verplicht lid te worden van de Duitse Bond en zou lid blijven tot deze bond weer werd opgeheven in 1866.
Landschap in Liechtenstein / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Landschap in Liechtenstein / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Samenwerking

Het kleine Liechtenstein ging tot de eerste wereldoorlog nauwe banden aan met buurland Oostenrijk, daarna met Zwitserland. Net als Zwitserland is Liechtenstein geen lid van de Europese unie, wel is het lid van de Europese Economische Ruimte (EER). Binnen de EER wordt vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal geregeld. Sinds 19 december 2011 heeft Liechtenstein zich aangesloten bij het verdrag van Schengen, wat ook vrij verkeer van personen en diensten binnen de Schengen-zone regelt. Dat betekent ook dat grenscontroles bij binnengrenzen meestal achterwege blijven.

Bestuur

Liechtenstein is een constitutionele monarchie, met aan het hoofd de vorst. Het parlement bestaat uit 25 gekozen vertegenwoordigers. De huidige vorst is sinds 1989 Hans Adam II, die echter op 15 augustus 2004 zijn bevoegdheden heeft overgedragen aan zijn zoon, prins Alois. Hans Adam II is echter niet afgetreden, dus is in naam nog steeds de vorst van Liechtenstein. Bijzonder is, dat de macht van de vorst in Liechtenstein erg groot is. Hij kan kabinet en parlement naar huis sturen en kan een veto uitspreken over genomen besluiten. Eind juni 2012 werd een referendum gehouden onder de bevolking met de stelling dat er een voorkeur bestond voor het afschaffen van deze vorstelijke rechten. De bevolking heeft dit echter afgewezen en dus blijft alles gewoon bij het oude: de vorst blijft de baas.

Bevolking

In Liechtenstein wonen ongeveer 35.000 mensen, waarvan de meesten in de hoofdstad Vaduz. Naast Vaduz zijn er nog tien gemeenten: Balzers, Eschen, Gamprin, Mauren, Planken, Ruggell, Schaan, Schellenberg, Triesen en Triesenberg.

Grauspitz / Bron: Dingoa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Grauspitz / Bron: Dingoa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Land

Het vorstendom Liechtenstein is een mooi en welvarend land. Door slim om te gaan met belastingen kon Liechtenstein uitgroeien tot een soort van belastingparadijs. Daarnaast oefent het land door de prachtige berglandschappen een grote aantrekkingskracht uit op toeristen. In de zomer een prachtig land voor vergezichten en wandelingen, in de winter een paradijsje voor de wintersporter. Het oostelijk deel van Liechtenstein is het hoogste deel, met als hoogste top de Grauspitz met een hoogte van 2599 meter.

Middelen van bestaan

Hoewel het land maar klein is, heeft Liechtenstein zich kunnen ontwikkelen tot een sterk en welvarend land met een hoge levensstandaard. Doordat de belastingen voor bedrijven zo laag zijn en je er gemakkelijk een bedrijf vestigt hebben erg veel bedrijven zich in Liechtenstein gevestigd. En dat is meteen weer goed voor de overheidsfinanciën.

Toerisme

Liechtenstein is een klein maar welvarend land met een prachtig landschap, geschikt voor zomer- en wintervakanties. Sporen van het verleden zijn nog zichtbaar in diverse kastelen. Een bezoek aan Liechtenstein is dan ook zeker de moeite waard. Als je van plan bent hier naartoe te gaan, in Liechtenstein wordt de Zwitserse Frank als betaalmiddel gebruikt.
© 2012 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Liechtenstein belastingparadijs af?Liechtenstein belastingparadijs af?Het ministaatje Liechtenstein behoorde eens tot een van de meest populaire belastingparadijzen in Europa. Maar het vorst…
WK voetbal 1954In 1954 werd alweer het 5e WK voetbal georganiseerd, en dit jaar met als gastland Zwitserland. En wederom waren er enige…
Oostenrijk als vakantielandOostenrijk als vakantielandOostenrijk is als bestemming altijd één van de populaire vakantielanden geweest. Zowel in de zomer alsook in de winter i…
Bankgeheim in het buitenlandBankgeheim in het buitenlandHet bankgeheim is ontstaan in Zwitserland. Het stamt uit 1934. Mensen maken er vooral gebruik van om geld dat zij verdui…

Stedentrip naar hoofdstad BerlijnTegenwoordig zijn stedentrips erg in trek bij mensen die van cultuur houden of er gewoon even tussenuit willen. Bekende…
Canarische eilanden: Het vakantie eiland TenerifeBen je nog op zoek naar de ideale vakantieplek? Tenerife is dankzij de vele zonuren, prachtige natuur en het levendige n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek Domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Wikipedia: Liechtenstein
  • Wikipedia: Geschiedenis van Liechtenstein
  • Nu.nl: Prins Liechtenstein houdt vetorecht
  • Foto Grauspitz: Dingoa (Wikimedia Commons)
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 2: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 3: Dingoa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 04-08-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.