Goedkope vakantie in Graubünden

Goedkope vakantie in Graubünden Dat het Zwitserse kanton Graubünden, vakantiegebied nr 1. van Zwitserland met zijn indrukwekkende bergwereld, een paradijs is voor de wandelaar, fietser en skiër zal niemand verwonderen. Toch hoeft een vakantie in Graubünden niet duur te zijn. Hier zijn enkele tips voor goedkope activiteiten in Graubünden.

Wandelen in Graubünden

Korte en lange wandeltochten

In een wereld van vierduizend meterhoge bergen liggen schitterende dorpen en stadjes, fantastische uitvalsbasissen voor wandelingen, op maat van iedereen. Er zijn zowel korte als meerdaagse wandeltochten en het is zelfs mogelijk om een oude pelgrimsroute, de Jakobsweg, richting Santiago de Compostela te volgen. Deze doorkruist de mooiste natuur van het kanton met als vertrekplaats Mustair in Engadin en eindigend op de Oberalppas, even voorbij Disentis. Belangrijke plaatsen onderweg zijn Scuol, Davos en Chur. Er zijn in totaal 19 etappes. Het is ook mogelijk een volledig georganiseerde wandelreis in Graubünden te boeken, bijvoorbeeld langs oude smokkelwegen in het gebied van de Bernina of door Oberengadin.

Wandelen vanuit je sofa

Via www.webwandern.ch, wat zoveel betekent als webwandelen, kun je 10 verschillende wandeltochten op verschillende hoogtes en niveaus vanuit je sofa thuis ‘bewandelen.’ De toeristische dienst van Graubünden riep de website in het leven om hun reizigers voor hun vakantie reeds van de natuur te laten genieten en te laten zien wat ze mogen verwachten. Het gaat om wandelroutes tussen Tirano in het zuidwesten van het kanton en Thusis in het noordwesten. Zo reis je langs Preda, St. Moritz en de befaamde Bernina Pass. De wandelroutes lopen deels parallel langs het spoor van de Bernina Express van de Rhätische baan, een van de topattracties van het kanton. Het spreekt voor zich dat het webwandelen niet dezelfde ervaring geeft als in real life, de schone lucht en het pure landschap ervaar je pas echt als je er in eigen persoon doorheen wandelt.

Gratis fietsroutes

Wie uitkijkt naar een fietsvakantie hoeft zich niet per se laten afschrikken door de Alpen, zeker niet door de bergen van Graubünden. Heel wat bewegwijzerde fietsroutes lopen door de prachtige dalen waar het heerlijk is om te fietsen op vlakke paden, weg van het gemotoriseerd verkeer.

Graubünden wordt in alle richtingen doorkruist door lange afstandfietspaden. Een aanrader is de Rheinroute – voor elke recreatieve fietser een haalbare kaart – met als vertrekplaats Disentis, waar de bron van de Rijn ontspringt. Het fietspad doorkruist bos en dal, weg van het gemotoriseerd verkeer, en gaat via de cultuurstad Chur naar de Bündner Herrschaft waar je langs kasteelruïnes en door wijngaarden fietst. Deze route wordt als een georganiseerde achtdaagse vakantie aangeboden door Belgian Biking.

Ook als het bergop gaat zijn er verschillende mogelijkheden. Ofwel ga je de uitdaging aan en beklim je de schitterende Alpenpassen zoals de onbeschrijfelijk mooie Albulapas, ofwel zet je de fiets op de trein. In Graubünden kun je zeer makkelijk een fiets-treinvakantie organiseren want op de treinstellen van de Rhätische Bahn zijn er zelfs speciale plaatsen voor fietsen. Reizen met de trein in Graubünden is een ronduit fantastische belevenis en sommige treintrajecten zijn als Werelderfgoed erkend. Kortom, wordt het te lastig om te fietsen dan reis je een stuk met de trein waarna je de fietsreis verder zet.

Wie, bij wijze van spreken, met een duwtje in de rug door Graubünden wil fietsen kan gebruikmaken van een elektrische fiets. Deze elektrobikes kun je op verschillende plaatsen huren of de batterij omwisselen. Met een volle accu kun je tot 30 kilometer rijden en mits een kleine inspanning haal je zelfs een snelheid van 25 kilometer per uur. Goede startplaatsen, tevens verhuurplaatsen, zijn de vakantieoorden Savognin, Surselva, Flims en Lenzerheide

Goedkoop skiën in Graubünden

Savognin

Savognin overtuigt weer eens als familievriendelijke plaats. De vakantieplaats aan de Julierpas is dankzij zijn familievakantieprogramma’s en verdere aanbiedingen al jaren geleden onderscheiden met het kwaliteitskeurmerk „Families welkom“. NIEUW: deze winter skiën kinderen tot 10 jaar gratis– en als de ouders hun skiuitrusting ter plaatse huren, is de huur voor de kinderen ook kosteloos. En als de kinderen genoeg hebben van het skiën, zijn er in de regio allerlei avontuurlijke belevenissen – bijvoorbeeld de skateline, de eerste ijsweg van Zwitserland, rodelbanen of funsportapparaten.

Samnaun

Zomerdroom met bloemelementen – wat vreemd in de winter misschien. Het is dan ook geen gebruikelijk ensceneringsidee voor de winter, des te meer reden dit te bekijken. In het winterland „Musella“ wordt bij de kids de motivatie voor het skiën opgewekt. De bloemenpracht van Samnaun zal in de toekomst als een rode draad door het skigebied lopen. En ook hier is de skipas voor kinderen tot 8 jaar gratis.

Gratis kabelbanen in de zomer

Tevens een gemak is het alles-inclusief concept dat tijdens de zomer in vele regio’s van Graubünden wordt gehanteerd, wat zoveel betekent dat zodra je 1 nachtje in de regio overnacht, je gratis met de kabelbaan naar boven kan en zo dus gemakkelijk naar beneden kan wandelen of fietsen.

Goedkope accomodatie in Graubünden

Engadin St. Moritz – twee kinderen gratis in de kamer van de ouders

Engadin St. Moritz = duur? Dat kan, maar het hoeft niet. Bij de „Familie special“ overnachten twee kinderen gratis in de kamer van de ouders. U wilt een prijsvoorbeeld? In een 3*-hotel incl. 5 overnachtingen en 4 dagen skipas kost de vakantie CHF 1.361,- voor de hele familie. En de nabijgelegen vakantieplaats Maloja heeft het kwaliteitskeurmerk „Families welkom “. Maloja hoort samen met Zuoz tot de kleine en overzichtelijke gebieden waar kinderen vrij kunnen skiën.

Lenzerheide

Het vakantiegebied Lenzerheide bestaat uit verschillende dorpen waaronder het dorp Churwalden. Deze vakantieplaats aan de poort van het vakantiegebied Lenzerheide heeft direct toegang tot het skigebied met 35 skiliften. Churwalden biedt talrijke voordelige accommodaties zoals het „Basis Hostel Krone“ of „The Lodge“ evenals vakantieappartementen en een camping bij het dalstation van de rodelbaan. Hier kunnen de kids zich uitleven op de langste rodelbaan van de wereld.

Overnachten in het stro

Het wat meer avontuurlijke type kan kiezen voor overnachten in het stro, zelfs dat is mogelijk, of voor een tocht naar een berghut waar je in internationaal gezelschap de avond kunt doorbrengen. Er worden streekgerechten opgediend en slapen kun je in absolute stilte. Nog voor het ontbijt wagen de koene wandelaars en fietsers zich aan een duik in het heldere maar frisse water van een bergmeer.
© 2012 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie: hoe een goedkope hotelkamer boeken?Vakantie: hoe een goedkope hotelkamer boeken?In het vooruitzicht van een deugddoende vakantie is iedereen op zoek naar een goedkope vakantie zonder al teveel aan com…
Tips om goedkoop op vakantie te kunnen gaanWie wil er nu niet op vakantie? In de zomer het liefst naar een lekker warm land aan het stand liggen, in de winter op w…
Goedkope vliegers kopenGoedkope vliegers kopenEen vlieger kun je in een goedkope en een duurdere uitvoering kopen. De goedkope vliegers zijn zeer geschikt voor beginn…
Op zoek naar een goedkope scooter?Als u op zoek bent naar een goedkope scooter, lees dan even dit artikel voor een aantal tips. Zo kun u gericht opzoek ga…
De dwergstaat San MarinoDe dwergstaat San MarinoIn Europa liggen heel wat grotere en kleinere landen. Sommige van die landjes zijn echt heel klein. San Marino is een va…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.