Winterberg, zomer en winter

Winterberg is gelegen in het HochSauerland in Duitsland. Het is vooral populair om de wintersport, maar ook in de zomer kun je er erg leuke dingen doen. Het ligt zo'n 3 tot 4 uur rijden vanaf Nederland, dus het is zeker geschikt om een paar dagen er tussen uit te gaan.

Algemene informatie Winterberg

Winterberg telt zo'n 14.000 inwoners en ligt zo'n 750 meter boven de zeespiegel. Vanuit Nederland is Winterberg het dichtstbij gelegen skioord. Als het in de winter niet genoeg sneeuwt worden er sneeuwkanonnen ingezet zodat je er toch goed kan wintersporten. In de zomer is het ook erg populair onder wandelaars. Je kan er prachtig wandelen, maar er zijn ook genoeg andere dingen te doen.

Winterberg in de winter

Als het begint te sneeuwen in WInterberg is het feest. Dan begint het wintersportseizoen, door middel van sneeuwkanonnen is er sowieso 90 dagen sneeuwzekerheid. Winterberg beschikt over 60 pistes in 5 skigebieden. De berghellingen worden s'avonds verlicht zodat je er dan ook nog volop gebruik van kunt maken. Je vindt er natuurlijk ook skischolen, verhuur en langlaufen kun je er ook prima, evenals wandelen en schaatsen op de schaatsbaan. Er is ook de mogelijkheid om met paard en slee een ritje te maken.

Rodelen

Wat vooral erg leuk is voor kinderen, maar natuurlijk ook voor volwassenen is rodelen. In Winterberg vind je verschillende rodelhellingen voor groot en voor klein. Nieuw is ook het het snowtubing Je gaat in een band razendsnel een helling af. Als je van iets spannendst houdt moet je dat zeker doen.

Wandelen

Er is ook de mogelijkheid om een winterwandeling te gaan maken. Speciale routes worden begaanbaar gemaakt, deze variëren van 3 tot 11 kilometer lengte. De gemeente doet hun best om deze paden zo goed mogelijk begaanbaar te houden, maar als het heel hard sneeuwt is dat soms niet haalbaar. Het is wel prachtig om zo'n wandeling te maken door de sneeuw.

Bobsleebaan Winterberg

De bobsleebaan in Winterberg is een van de snelste banen ter wereld. Het is zeker de moeite waard om hier een kijkje te gaan nemen. Deze baan is ook erg bekend van de televisie. Er is ook de mogelijkheid om een rondleiding te maken.

Winterberg in de zomer

In de zomer is Winterberg erg geliefd bij wandelaars, moutainbikers en ook motorrijders. Je kunt er ook leuk winkelen en er zijn veel gezellige terrasjes. In de zomerperiode is er ook een aantal dagen een kermis vs. braderie. Dat is ook erg leuk en gezellig.

Wandelen
Wandelen kun je in Winterberg en in de omgeving eindeloos. Er zijn heel erg veel wandelpaden en routes. De mooiste vind je rond de Kahler Asten, dit is de hoogste heuvel (842 meter) van het gebied. Je hebt ook de welbekende Winterberger Hochtour, dit is een wandelroute van 82 kilometer, die begint en eindigt bij de Kahler Asten. Je kan deze route helemaal lopen of je kan kiezen om deze in etappes te lopen. Het is een schitterende route door mooie bossen en valleien en onderweg kom je bijzondere dieren tegen en mooie riviertjes. Je hebt ook nog de bekende Rothaarsteig©, dit is een prachtige hoogtewandelweg van 154 kilometer lang. Je kan zelf met een wandelkaart routes plannen die hier overheen lopen. Je geniet dan onderweg van de mooiste uitzichten.
Als je wilt gaan wandelen is het zeker aan te raden om een wandelkaart te kopen.
Winterberg kent ook speciale Nordic Walking routes, dus als je daarvan houdt kan je je ook prima vermaken.


Mountainbiken
Als je van mountainbiken houdt dan moet je zeker een keer naar Winterberg gaan, hier hebben ze het zogeheten BikePark, je kan hier met een soort skilift naar boven en dan kun je met een heel parcours naar beneden crossen. Het is niet zomaar een parcours, er zitten allerlei obstakels en hindernissen in, makkelijk en gevorderd. Heel erg spectaculair en ook als toeschouwer is het de moeite waard om er een kijkje te nemen. Naast het BikePark kent Winterberg ook een grote hoeveelheid aan andere routes voor zowel gezinnen als voor de mountainbikers.


Motorrijden
In Winterberg is motorrijden ook erg populair. Er zijn prachtige slingerde wegen waar je kilometers op kunt rijden door een schitterende natuur afgewisseld door gezellige stadjes. Er zijn hotels en bureaus die zelfs speciale routes uitstippelen zodat je nog meer kunt genieten van de omgeving. Je vind er ook speciale cafeetjes voor motorrijders, die grenzen aan de wegen. Daar kun je lekker wat drinken of een hapje eten.

Overige activiteiten
Er is ook nog genoeg welness om te ontspannen, maar ook golfen is een optie. Kletterwald is ook de moeite waard. Verspreid over hoge bomen ligt een klimbos met 52 stations, verdeeld in 5 verschillende parcoursen van 1 tot 11 meter hoogte. Ook is er een zomerrodelbaan van 700 meter lang. Evenals de ErblebnisBrucke, een 435 meter lange panorama brug vanwaar je een prachtig uitzicht over Winterberg hebt. Op de brug heb je nog allerlei opstakels waar je eventueel over- en doorheen kunt gaan. Aan het einde van de brug kan je met de trap of via een lange glijbaan van 40 meter naar beneden en daarna is er nog een natuurpad.. Ook is er in de buurt een kartbaan, een zwembad en kun je ook Fort Fun bezoeken, een groot western pretpark.
© 2011 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winterberg - Wintersport dicht bij huis in het Sauerland!Winterberg - Wintersport dicht bij huis in het Sauerland!Winterberg is een vakantieplaats in Sauerland, Duitsland. Het dorp is voornamelijk bekend vanwege de talloze mogelijkhed…
Winterberg, wintersport om de hoekWinterberg, wintersport om de hoekVoor ski-, snowboard- en sneeuwplezier, hoef je niet ver weg te gaan. Op ongeveer twee uur rijden vanaf de Duits-Nederla…
Winterberg: dé wintersportbestemming dicht bij huisWintersporten is ontzettend populair bij de Nederlanders. Het hele jaar door worden skihallen op verschillende locaties…

Lund, universiteitsstad in ZwedenLund, universiteitsstad in ZwedenLund wordt in de volksmond ook wel de stad van ideëen genoemd. Dit is waarschijnlijk omdat het een universiteitsstadje i…
Actieve vakantie in de mooie natuur van IerlandWie houdt van schitterende landschappen reist naar Ierland. Het groene eiland is al langer bekend om zijn natuurschoon,…
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.