De Spaanse St. Jacobsroute, een pelgrimstocht

De Spaanse St. Jacobsroute, een pelgrimstocht Santiago De Compostela, de wereldberoemde pelgrimstocht. Vele duizenden mensen hebben deze prachtige route al gelopen of gefietst. Niet als pelgrim, maar meestal om tot zichzelf te komen, een stukje bewustwording. De route loopt onder meer door het prachtige berglandschap van de Spaanse Pyreneeën. Waar moet je rekening mee houden? Waar kun je slapen? Wat zijn de kosten? En hoe bereid je je het beste voor op deze bedevaartstocht?

De pelgrimsroute Santiago De Compostela, dwars door de Spaanse Pyreneeën.

Een werkelijk prachtige route die door reeds velen is gelopen. Smalle paadjes door groene berglandschap doorkruisen de kleine Spaanse dorpjes, soms niet groter dan een handjevol oude huisjes en een kerk. Doordat de route vaak niet door grote steden heen loopt is het raadzaam om goed voorbereid op weg te gaan. Immers, in de kleine dorpjes is vaak maar weinig luxe voor handen.

Ga je de tocht lopen in de zomer? Let dan goed op je uitrusting.

Hou goed rekening met de vaak hoge temperatuur, boven op de bergen is er maar weinig schaduw te vinden dus een pet of hoed is een must. Ook een zonnebrandcreme met hoge beschermfactor is noodzakelijk, het grootste gedeelte loop je zonder schaduw en dus in de volle zon. Ook voldoende drinkwater mag niet ontbreken, een dagtocht valt zelf in te delen qua tijd maar duurt toch vaak enkele uren. Vaak is het verstandig om de wandeling vroeg op de dag te beginnen, dan voorkom je dat je op het heetst van de dag loopt.

Een goede backpack, waar moet je rekening mee houden?

Een goede rugtas is een absolute must. Laat je bij een buitensportwinkel goed informeren over welke backpack geschikt is voor de tocht die je wilt lopen. De juiste keuze is onder meer afhankelijk van je eigen lichaamslengte en lichaamsbouw, de goede rugtas draagt het gewicht namelijk op de heupen en niet aan de rug. Een trekkend gewicht aan de rug wil je absoluut voorkomen tijdens lange wandeltochten. Hou met de keuze van de rugtas ook rekening met hoe je wilt overnachten tijdens de tocht. Neem je bijvoorbeeld een tent mee? Dan moet ook de tent, slaapzak, matjes enzovoorts in de rugtas passen. Hou bij de aanschaf van deze artikelen ook rekening met het gewicht, de meeste artikelen zijn verkrijgbaar in lichtgewicht uitvoeringen.

Overnachten, in de pelgrimsherberg of in een tent?

Op de route liggen verschillende pelgrimsherbergen, hier kun je als wandelaar van de bedevaartsroute vaak al voor maar een paar euro overnachten. Dit kan vaak met extra korting als je in het bezit bent van een Pelgrimspas. De slaapplaatsen in de meeste herbergen zijn sober en schaars. De meeste wandelaars lopen van de ene herberg naar de andere, en hier geldt, wie het eerst komt, het eerst maalt. Vol is vol. Een vroeg vertrek voorkomt dat je te laat aankomt bij de volgende Pelgrimsherberg en verder moet zoeken omdat deze al vol is. Een andere optie is het meenemen van een lichtgewicht tentje. Deze kan gemakkelijk mee in de backpack en op de meeste plekken mag je gewoon een tent opzetten.

De voorbereiding thuis.

Lange stukken wandelen doe je niet zomaar ineens. Het beste kun je thuis ruim van te voren je bergschoenen alvast gaan inlopen, dit scheelt een hoop blaren tijdens de pelgrimstocht. Verder is het verstandig met regelmaat te gaan wandelen en de afstanden steeds langer te maken, zo bouw je ook wat conditie op voor de tocht. Nog nooit met een volle backpack gewandeld? Kijk thuis alvast wat je allemaal gaat meenemen en test je tas uit tijdens een lange wandeling. Vaak neem je te veel mee en is het gewicht niet meer aangenaam om lange stukken mee te wandelen. Zo kun je thuis al onderscheid maken in de belangrijkste zaken die je mee moet nemen. Wil je je thuis al helemaal inlezen in de route? Neem dan een goede reisgids mee over de St. Jacobsroute. Hierin staan de meeste routes duidelijk aangegeven, veelal met de Pelgrimsherbergen onderweg, en wat je kunt verwachten in de kleine dorpjes waar je door heen komt.
© 2011 - 2024 Informatief, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Santiago de Compostella: bedevaart met schelp als symboolSantiago de Compostella: bedevaart met schelp als symboolBedevaarten hebben van oudsher meestal een religieus karakter. Religieuze pelgrims hebben dikwijls als doel om relikwieë…
Wandelroute het Jabikspaad: op zoek naar JacobusWandelroute het Jabikspaad: op zoek naar JacobusKarel de Grote zag het al in een droom: er liep via de sterren een lijn van de Friese zee naar het Spaanse Galicië, waar…
Santiago de Compostela met kathedraal bezoeken op één dagSantiago de Compostela met kathedraal bezoeken op één dagZoals zoveel mensen hadden ook wij de wens om ééns in ons leven een bezoek te brengen aan Santiago de Compostela. Welisw…

Schwarzwald, of Zwarte WoudSchwarzwald, of Zwarte WoudHet Schwarzwald, ook wel het Zwarte Woud genoemd, is een bosgebergte in het zuiden van Duitsland. Zowel in de zomer als…
De gewoontes van SpanjeSpanje! Ja... Hoe zit dat daar eigenlijk?! De gewoontes van Spanjaarden zijn anders dan die van de Nederlanders. Veel me…
Informatief (3 artikelen)
Gepubliceerd: 02-06-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.