Tsjechië als vakantieland

In Europa zijn verschillende populaire vakantielanden zoals Frankrijk, Spanje en Italië. Deze landen trekken jaarlijks veel Nederlandse vakantiegangers aan. Maar naast deze populaire vakantielanden, zijn er veel minder bekende landen in Europa die zeker de moeite waard zijn om op vakantie te gaan. Een goed voorbeeld hiervan is Tsjechie. De omgeving is zeer mooi en er zijn genoeg leuke steden en dorpen om te bezoeken. Vanuit Nederland kun je er gemakkelijk met de auto naartoe reizen.

Geschiedenis

Tsjechië is een land dat in het verleden te maken heeft gehad met behoorlijk veel problemen. Vooral godsdienstoorlogen waren een groot probleem. Na de eerste Wereldoorlog behoorde Tsjechië bij de onafhankelijke republiek Tsjechoslowakije. Na de tweede Wereldoorlog werd Tsjechoslowakije toegevoegd aan het communistische Oosblok,maar hier leek een einde aan te komen tijdens de Praagse Lente in 1968. Dit was een volksopstand tegen communistische leiders. Toch kwam er geen einde aan het communistische Oostblok. Pas in 1989, na de fluwelen revolutie, werd de communistische dictatuur beëindigd. In 1993 werd Tsjechoslowakije opgedeeld in Tsjechië en Slowakije.

Topografie

Tsjechië ligt in het hart van Europa en is onder te verdelen in vijf belangrijke gebieden. Deze gebieden zijn:
  • Adelaarsgebergte
  • Reuzengebergte
  • Oost Bohemen
  • West Bohemen
  • Zuid Bohemen

Onder toeristen zijn Zuid Bohemen en het Reuzengebergte de populairste gebieden. Ook andere gebieden worden regelmatig door toeristen bezocht.

Natuur

De natuur in Tsjechië is prachtig en zeer divers. Er zijn veel meren en rivieren, maar ook enorme bossen, wouden en grotten zijn aanwezig. Omdat het land veel gebergtes heeft, is het ook geschikt om op wintersport te gaan. In Tsjechië zijn ook allerlei natuurparken te vinden. Het grootste nationale park is het Bohemer Woud. Dit is een gebied dat tegen Oostenrijk en Duitsland aan ligt en waar de natuur eeuwen lang zijn gang heeft kunnen gaan, omdat dit Woud verboden gebied was. In de wouden van Tsjechië zijn allerlei wilde diersoorten te vinden, zoals herten, zwijnen en vossen.

Tsjechië als vakantieland?

Waarschijnlijk heeft Tsjechië nog bij veel mensen het imago van arm Oostblokland waar weinig te beleven is. Steeds meer toeristen beginnen te ontdekken dat dit niet waar is, want de laatste jaren wordt Tsjechië als vakantieland langzaam populairder. Dat is ook niet zo vreemd, het land heeft tenslotte veel te bieden voor zowel vakanties in de zomer als voor wintersportvakanties.

In de zomer zijn er in Tsjechië voldoende mogelijkheden om te zwemmen, varen en andere wateractiviteiten te ondernemen, omdat het land erg veel meren en rivieren bezit. Ook zijn er leuke dorpjes en steden met mooie gebouwen en winkeltjes. Een aantal van deze steden zijn:
  • Olomouc
  • Ceske Budejovice
  • Cesky Krumlov
  • Telc

Natuurlijk is het bezoeken van de hoofdstad Praag ook zeker de moeite waard. Praag is een prachtige stad met een historisch centrum. In Praag zijn veel verschillende winkels te vinden. Er zijn bijvoorbeeld grote warenhuizen, maar ook kleine boetieks. Gezellige restaurants en cafés zijn ook volop aanwezig in deze mooie stad.

Verder zijn er veel kastelen en burchten in Tsjechië die leuk zijn om te bezoeken. De kastelen zijn gebouwd in verschillende stijlen en hebben allemaal een geheel eigen verhaal. Vaak is het mogelijk om een rondleiding te krijgen in het Duits of Engels.

Andere voordelen

Naast de mooie natuur en de leuke stadjes, zijn er nog meer voordelen verbonden aan een vakantie in Tsjechië. Een voordeel dat bij veel mensen wel bekend is, is dat alles er erg goedkoop is. Je kunt in Tsjechië een mooi vakantiehuis huren voor weinig geld, en ook het eten en drinken is er zeer goedkoop. Op culinair gebied is Tsjechië goed ontwikkeld. Je kunt er goed eten voor een goede prijs. Ook is het fijn dat je per auto naar Tsjechië kunt reizen. Het is natuurlijk afhankelijk van welk gebied je wilt bezoeken, maar meestal is het prima te doen om met de auto naar Tsjechië te gaan. De wegen in Tsjechië zijn over het algemeen goed en veilig, en de verkeersregels zijn nagenoeg hetzelfde als die in Nederland. Een klein nadeel is dat men in Tsjechië niet met euro's betaalt, maar met de Tsjechische Kroon. Het inwisselen van geld is eenvoudig en is mogelijk op veel plaatsen in Tsjechië.
© 2009 - 2024 N123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tsjechië, een land voor cultuur- en natuurliefhebbersTsjechië, een land voor cultuur- en natuurliefhebbersTsjechië is een land in Europa dat gelegen is tegen de landen Duitsland, Polen, Slowakije en Oostenrijk. Voor 1993 was T…
Goedkoop op Wintersport in TsjechieGoedkoop op Wintersport in TsjechieTsjechie is een van de landen waar je goedkoop op wintersport kunt. Dit komt omdat de prijzen in het algemeen al laag zi…
Voor weinig geld op vakantieVoor weinig geld op vakantieGoedkoop op vakantie kan zeker! Tegenwoordig zie je door de bomen het bos niet meer met de acties op internet. Krijg je…

Noord-Italie: Lago di CaldonazzoNoord-Italie: Lago di CaldonazzoLago di Caldonazzo, een van de schoonste meren van Italië, is een trekpleister voor toeristen uit heel Europa. Zelfs Ita…
De Hoogvlakte van Ronda en de Sierra de Las Nieves (Spanje)De "Meseta de Ronda" en de "Sierra de Las Nieves", De Hoogvlakte van Ronda en het Gebergte van de Sneeuw zijn twee gebie…
N123 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 05-12-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.