mijn kijk op

Ervaringen met citytrip van de Hema: een trip naar Milaan

Ervaringen met citytrip van de Hema: een trip naar Milaan Regelmatig biedt de Hema 3-daagse citytrips aan naar uiteenlopende bestemmingen in Europa. De prijzen zijn vaak laag. Maar zijn die prijzen echt zo laag? En wat komt er allemaal nog bij zo’n citrytrip dat je zelf moet betalen? En hoe werkt het hele systeem en kun je altijd kiezen wat je wilt? Wij namen de proef op de som en boekten een trip naar Milaan. Onze ervaringen met de citytrip van de Hema waren positief. We kwamen uit in een soort buitenwijk, hadden moeite om weer terug te komen bij het vliegveld van Malpensa doordat de shuttlebussen een chaos waren, maar hadden ook een mooie tijd.

Voucher kopen voor citytrip van de Hema

Wie met de Hema een citytrip wil maken, koopt een voucher via de site of in een Hema-winkel. Voor iedere persoon is 1 voucher nodig. De voucher moet voor een bepaalde tijd zijn ingewisseld. Dat betekent dat je de boeking maakt op een voor jou geschikt tijdstip. Is de datum verlopen dat je kunt boeken, dan is je geld weg. Op het moment van de aankoop is wel te zien op welke data er kan worden gevlogen via de site en van welke vliegvelden er kan worden gevlogen naar welke bestemming. Op die site worden dan ook de vliegtijden bij benadering aangegeven zodat je kunt zien of je dat redt of niet. Want vaak worden er meerdere opties aangeboden, dus bijvoorbeeld drie vliegvelden. Vaak zijn dat Weeze, Brussel, Eindhoven of Amsterdam. Het zijn dus niet allemaal vliegvelden in Nederland waar je uit kunt kiezen.

Data vaak niet in het weekend

De data waarop gevlogen kan worden, liggen niet heel vaak in het weekend, maar vooral door de week. Houd daar dus rekening mee als je vooral in het weekend weg wilt. In sommige gevallen kun je ook niet direct boeken, maar moet je van 2 tot 6 weken van tevoren al aangeven dat je weg wilt. In ons geval moesten we dat 6 weken van te voren al aangeven, het lijkt erop dat die periode in 2019 is beperkt tot 2 weken. Omdat we steeds geen geschikte datum konden vinden, was de voucher al bijna verlopen toen we dan toch eindelijk maar besloten om in december 2018 naar Milaan te gaan. Met de vouchercode kun je dan een boeking maken.

Upgrade

De voucher voor een stedentrips naar Londen, Rome, Praag, Sofia, Milaan, Venetie, Boedapest, Madrid, Krakau, Valencia, Wenen en Bologna voorziet in een stedentrip van 3 dagen. Dat betekent dus 2 overnachtingen. Die zijn in een 3-sterrenhotel, maar dat zijn dan wel de sterren van het land zelf. Wil je een 4-sterrenhotel of wil je meerdere dagen weg (tot 5 dagen) dan betaal je bij. Bovendien weet je van tevoren niet in welk hotel je wordt ondergebracht. Je krijgt na boeking pas door welk hotel het is en dan weet je dus ook waar het zich bevindt en welke eigenschappen het hotel heeft.

Extra kosten bij alle bestemmingen

Een extra overnachting kost je in alle gevallen dus op alle bestemmingen 35 euro per persoon, per nacht. Dat is dus 70 euro per nacht als je met 2 personen bent. Ook het ontbijt is niet inbegrepen en dat boek je voor 10 euro per persoon per dag. Ruimbagage zit ook niet in de prijs. Dit kost je voor 15 kilo 70 euro extra. Je mag wel handbagage meenemen. Dat is gratis. In ons geval voldeed dat voor 3 dagen. Wil je een upgrade naar een 4-sterrenhotel dan betaal je per nacht 17,25 euro per persoon extra. Dat is dus per kamer van 2 personen 34,50 euro per nacht extra.

Naast elkaar zitten in het vliegtuig kost ook extra

Wat opvallend was vonden wij, is dat je voor het naast elkaar zitten in het vliegtuig ook moet betalen. Dit kost je nog weer eens 25 euro.

Een optelsom leert dat als je niet 3 maar 4 dagen weg wilt, je een ontbijt wilt en je wilt naast elkaar zitten in het vliegtuig dat je dan nog 70 euro (1 nacht extra), 60 euro (ontbijt) en 25 euro (naast elkaar in het vliegtuig) extra moet betalen. Dat is totaal 135 euro. Dit komt dan bovenop de prijs van 250 euro van de trip zelf (zoveel kost een stedentrip voor twee bij de Hema in 2018 en 2019). Kom je in totaal uit op 385 euro voor 3 nachten in een hotel, inclusief vliegtuig en ontbijt voor 2 personen. Maar met deze rekensom ben je er nog niet. Eerst moet je vanzelfsprekend nog naar het vliegveld in Nederland. Wij vlogen al om 7 uur in de ochtend en om 5 uur kunnen wij uit het noorden niet op Schiphol zijn met openbaar vervoer. Dat betekent dan dus of parkeren of in een hotel verblijven. Wij boeken dan altijd een hotel met parkeren erbij. Dat kostte ook rond de 80 euro. Dat of de parkeerkosten op het vliegveld bij Schiphol of een ander vliegveld heb je natuurlijk bij alle vliegreizen, maar moet je wel meenemen in de kosten. Een lief familielid of een vriend die je brengt is natuurlijk goedkoper, maar dan moet die wel heel vroeg zijn bed voor je uit willen.

Hotels Hems stedentrips liggen buiten het centrum

Daar komt dan het volgende nog bij: de hotels die in het land van bestemming worden aangeboden, liggen voor alle bestemmingen buiten het centrum (zo'n 30 minuten reizen). En de transfer van het vliegveld naar het hotel zijn niet inbegrepen. Bovendien betekent het vaak dat je ergens helemaal achteraf zit, of soms zelf in een voorstadje van de grote stad waar je naartoe wilde.

Transfer

Wij gingen naar Milaan en vlogen op vliegveld Malpensa. Dit ligt ver weg van de stad en is bijna een uur rijden, maar gelukkig zijn er veel bussen die je naar de stad brengen. Toen we het hotel hadden gevraagd wat het zou kosten als zij ons zouden ophalen, bleek dat 95 euro te zijn. In het vliegtuig (we vlogen met Easyjet) konden we echter vouchers kopen voor de bus naar het centrum en die kostten 8 euro per persoon per rit. In totaal kwam daar dus voor de heen- en terugreis nog 32 euro bij.

Hotel Neo in Bresso

Wij werden in december 2018 ondergebracht in hotel Neo in Bresso. Bresso bleek later niet meer in Milaan te liggen, maar een klein voorstadje te zijn van Milaan. Daar kwamen we op een vreemde manier achter: ons buskaartje bleek namelijk niet meer geldig. Aangekomen met de shuttle vanaf het vliegveld op het centraal station, moesten we namelijk met de metro naar ons hotel. We wilden niet de hele dag met onze bagage sjouwen. Het hotel had ons keurig terug gemaild dat er ook een gratis shuttle was vanaf het centraal station naar het hotel. Maar die reed niet toen wij aankwamen. Die gratis shuttle ging namelijk van 8 tot 11 uur en vervolgens van 4 uur in de middag tot 8 uur in de avond. (En die shuttle moest je van te voren boeken.) Wel hadden ze ons uitgelegd hoe je met de metro en de bus naar het hotel kon komen. Welke lijnen en welke bussen waren keurig doorgegeven. Wij kochten vervolgens een openbaarvervoerkaartje waarmee je zowel in metro als bus kunt rijden voor 4,50 euro per persoon (12 uur). Maar toen bleek dus dat dit kaartje niet geldig was in Bresso, omdat het buiten Milaan lag. Vervolgens moesten we dus iedere dag een kaartje kopen voor de bus (1,90 euro per persoon) om bij het centraal station te komen. Probleem was alleen dat je in de bus geen kaartje kon kopen en je dat buiten op de straat moest doen. Gelukkig was er in de buurt een kiosk waar dat lukte, maar die was niet altijd open. Bij het metrostation kochten we dan vervolgens een 12-uurskaartje voor 4,90 euro en daar konden we dan de hele dag mee reizen in de metro. Als we met de hotelshuttle mee wilden, moesten we dat van tevoren aangeven. Daar bleek ook dat ze ons niet naar het centraal station in Milaan brachten (alleen op de dag van vertrek) maar naar het metrostation in de buurt. Omdat de tijden bovendien soms wat ongelukkig waren, zijn we vooral vaak met de bus gegaan. Ook wisten we in de avond vaak niet hoe laat we terug zouden zijn en is het dan slecht plannen om een afspraak te maken.

Ontbijt

Wij hadden geen ontbijt geboekt in het hotel. Het nadeel van een hotel in een buitenwijk is dan wel dat er weinig aan horeca in de omgeving zit. En het restaurant in het hotel (overigens verder een goed hotel) serveerde geen lunch. We ontdekten verderop een klein Italiaans restaurant waar hele families samen kwamen om vooral veel pasta te eten. Ook vonden we een geweldige supermarkt op loopafstand waar je werkelijk alles kon krijgen wat maar heerlijk is om te eten. Natuurlijk konden we niet koken in het hotel en we hadden ook geen magnetron, maar er was daar werkelijk van alles te krijgen en je kon dus ook je brood, je yoghurt en je beleg gewoon meenemen naar je kamer als je dat wilde. Op de kamer stond namelijk wel een koelkastje waar je dat in kon bewaren.

Weer terug naar het vliegveld Malpensa: pas op

Wij hadden een late vlucht terug naar Nederland en dachten dus ook dat we alle tijd hadden om met de airportshuttle terug te gaan naar Malpensa. Dit bleek niet het geval. Bij de bushalte waar allemaal verschillende bussen staan die mensen naar het vliegveld brengen, was totaal niet duidelijk in welke bus wij moesten zitten. Lange rijen wachtenden maakten dat er niet gemakkelijker op. Als je eindelijk voor de bus stond en je je kaartje moest laten zien, liet degene weten dat je voor de verkeerde bus stond. Daarmee werd het toch nog heel erg stressen, hoewel we echt heel erg op tijd waren weggegaan. De bussen waren steeds vol en vertrokken dan, zonder dat wij meekonden. Een tip voor reizigers is dan ook om vooral op tijd te vertrekken, goed te checken met welke busmaatschappij je mee moet en je geduld te bewaren.

Overall ervaring Hema stedentrip

De overall ervaring met de Hema stedentrip naar Milaan in december 2018 was overigens goed. We hadden een fijne vlucht met Easyjet, het heen en weer reizen van stad naar Bresso was soms wel wat gedoe, maar we hebben veel gezien van de stad en de omgeving. Ook hebben we nog een avond in het hotel gegeten en kon je altijd terecht voor een kopje thee of koffie aan een soort barretje bij de receptie. Dat je niet midden in het centrum zit, is wel wat jammer, maar niet onoverkomelijk. Als je de prijzen vergelijkt met die van anderen dan lijken die te kunnen concurreren. Boek je met een andere maatschappij dan kies je echter wel zelf waar je komt te zitten en dat weet je bij een stedenreis van de Hema niet. Je krijgt na het boeken de instructies en weet dan pas in welk hotel je bent geplaatst en in welk deel van de stad of voorstad. Dat kan dus iets heel anders zijn dan je mogelijk wilt. Ben je meer avontuurlijk ingesteld dan is dat waarschijnlijk geen probleem.
© 2019 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een stedentrip naar MilaanMilaan is de modehoofdstad van de wereld. Maar de stad heeft veel meer te bieden dan alleen dat. De Italiaanse stad is e…
Leuke steden: MilaanNaar Milaan (Italiaans: Milano) ga je niet voor je rust. Verwacht geen pittoreske pleintjes en mooie natuur, maar een le…

Samsø - Deens eiland dat duurzaamste van de wereld isSamsø - Deens eiland dat duurzaamste van de wereld isSamsø is een Deens eiland dat niet alleen wat betreft landschap groen is, maar zich sinds het begin van de 21ste eeuw oo…
Helgoland – Duits rotseiland in de NoordzeeHelgoland – Duits rotseiland in de NoordzeeHelgoland is een eiland in de Noordzee. Het is een Duits rotseiland dat op 50 kilometer ten noorden van het Waddeneiland…
Bronnen en referenties
  • Hema
  • Flywise
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 05-03-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.