Speciale plekjes (locaties in de wereld)

Speciale plekjes (locaties in de wereld) Speciale plekjes. Waar is het Land van de Middernachtzon? Waar ligt de Dode Zee, Vuurland of Death Valley? Wat en waar zijn de Antipoden? Wat en waar is de Giant's Causeway of Old Faithful? Waar bevindt zich de equator of evenaar? Wat is het verschil tussen Arctica en Antarctica? Hoeveel continenten zijn er? Waar zou Atlantis zijn; bestond dit nu wel of niet? Speciale weetjes, feiten, aparte en boeiende plekken c.q. locaties in de wereld worden besproken in de vorm van vragen en antwoorden.

Speciale plekken in de wereld


Hoeveel continenten zijn er?

Een continent is een grote, door water omringde landmassa. De aarde telt minstens vijf continenten (werelddelen, vastelanden): Afrika, Amerika, Antarctica (Zuidpool), Australië en Eurazië (Europa en Azië). Strikt genomen zijn Afrika en Eurazië door land met elkaar verbonden door de Sinaï in Egypte, maar gewoonlijk beschouwt men ze als afzonderlijke continenten. Noord- en Zuid-Amerika worden eveneens meestal als twee continenten beschouwd, evenals Europa en Azië, waarmee het totaal dan op zeven komt.

Grootste continent

Het grootste continent is Azië, dat groter is dan Noord- en Zuid-Amerika bij elkaar. De oppervlakte van Azië bedraagt 42.700.000 vierkante kilometer.

Waar bevindt zich de equator (evenaar)?

De equator c.q. evenaar is een denkbeeldige lijn die van oost naar west om het midden van de aarde loopt. Op kaarten en globes is de equator als 0 graden geografische breedte aangegeven. De evenaar scheidt het noordelijk van het zuidelijk halfrond. De equator loopt door landen als Colombia, Brazilië, Zaïre, Kenia en Indonesië.

Waar is het Land van de Middernachtzon?

Het 'Land van de Middernachtzon' dankt zijn naam aan het feit dat de zon er in de midzomerperiode niet onder gaat. Minstens een dag (etmaal) is dit het geval; er is dan geen nacht. Meer informatie over middernachtzon en midzomer vind je in Tijd en Seizoenen. Dit verschijnsel doet zich voor zowel ten noorden van de noordpoolcirkel als ten zuiden van de noordpoolcirkel, te weten de noordelijke delen van Alaska, Canada, Groenland, Scandinavië (Lapland), de Sovjet landen en in het zuiden in Antarctica (Zuidpoolland).

Waar ligt de Dode Zee?

De Dode Zee ligt tussen Israël, Jordanië en de Westelijke Jordaanoever met een wateroppervlakte van 1020 vierkante kilometer. De Dode Zee ligt beneden zeeniveau, hetgeen in 2005 ca. 417 meter was. Echter de waterspiegel blijft dalen. Het is de laagste (zichtbare) plek op aarde. In feite is de Dode Zee een meer, daar ze geheel omgeven is door land (hetgeen een meer van een zee onderscheid). Het water in de Dode Zee is zo zout (een concentratie van 33%) dat je er niet kunt zinken c.q. blijft drijven. Tevens is het zo zilt en zout dat er geen vis of zichtbare levende wezens in kunnen leven (wel microscopisch zichtbaar leven). Dit is dan ook (hoogstwaarschijnlijk) de reden dat het de Dode Zee wordt genoemd. De Dode Zee is ook in trek als kuuroord. Uit de hele wereld reizen mensen met huidaandoeningen, met name psoriasis, naar de Dode Zee voor een kuur in dit water, daar de zoute Dode Zee hierbij heilzaam lijkt te werken.

Waar en wat is Vuurland?

In het jaar 1520 naderde de ontdekkingsreiziger Fernao de Magallanes de zuidelijke punt van Zuid-Amerika tijdens de eerste reis om de wereld. Toen hij de eilanden in de buurt van Kaap Hoorn (zuidelijkste puntje Zuid-Amerika) passeerde, zag hij op de kust meerdere vuren vlammen. Het bleken geen vulkanen te zijn of een ander natuurverschijnsel, maar vreugdevuren die door de aldaar levende mensen waren ontstoken. Magallanes was hier dermate van onder de indruk dat hij de eilanden 'Tierra del Fuego' oftewel Vuurland doopte. Het is overigens geen al te toepasselijke naam, want het kan daar behoorlijk koud zijn.

Wat is het verschil tussen Arctica en Antarctica?

Arctica is het gebied om de noordpool. Anarctica is het gebied om de zuidpool. Het noordpool gebied bestaat uit een met ijs bedekte oceaan, de Noordelijke IJszee, voornamelijk door land omringd. Terwijl het zuidpoolgebied een met ijs bedekt continent is, dat door de oceaan wordt omgeven.

Waar ligt Death Valley?

Death valley is een diep dal in Californië in de Verenigde Staten en ligt 86 meter beneden zeeniveau, het laagste punt van het westelijk halfrond. De vallei is een woestijngebied en de warmste c.q. heetste plek in Noord-Amerika. De naam Dodenvallei is ontstaan in 1849 toen pioniers er bijna omkwamen op hun tocht door de zinderend hete woestijn.

Wat en waar zijn Antipoden?

Antipoden (tegenvoeters) zijn twee plaatsen van het aardoppervlak die (bekeken vanuit het middelpunt van de aarde) rechtstreeks tegenover elkaar liggen. Zo is bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland antipode oftewel 'het tegenvoeterland' van Engeland. Zo zijn er dus overal antipoden.

Wat en waar is de Giant's Causeway?

De Giant's causeway is een opmerkelijke bezienswaardige gesteenteformatie en bevindt zich in Noord-Ierland (graafschap Antrim). Als je naar de foto kijkt bovenaan dit artikel, krijg je een indruk van hoe deze formatie er uitziet. De gesteenteformatie bestaat uit duizenden zeszijdige gesteentezuilen van verschillende en steeds variërende hoogte, hetgeen de indruk wekt van een trap voor reuzen (giant is reus).

Wat is Old Faithful?

Old Faithful (oude getrouwe) is de naam van een bekende geiser (geyser) in Yellowstone National Park in de Verenigde Staten. Deze geiser -heetwaterspuiter- dankt zijn aparte naam ten eerste aan het gegeven dat hij regelmatig elk uur spuit en ten tweede omdat hij dit ook altijd sinds zijn ontdekking in 1870 heeft gedaan.

Waar zou Atlantis zijn?

Atlantis is de naam van een eiland waar, volgens sommigen, een grootse beschaving zou hebben bestaan. Volgens de legende lag dit eiland in de Atlantische Oceaan en zou al lang geleden in zee zijn verdwenen c.q. verzonken. Sommigen nemen aan dat een deel van deze legende op werkelijkheid zou kunnen berusten, hoewel Atlantis op zich niets met de Atlantische Oceaan heeft te maken.

In de Egïsche Zee (in Griekenland) explodeerde omstreeks 1645 v.Chr. een vulkanisch eiland. Het centrum van dit eiland, waarvan de resten tegenwoordig bekend zijn als Santorini of Théra, verdween hierbij in de golven. Rond 1988 zijn er overblijfselen gevonden van een rijke civilisatie, die bij die enorme vulkaanuitbarsting vernietigd werd. Het zou mogelijk kunnen zijn dat een dergelijk catastrofaal natuurverschijnsel de bron werd voor het ontstaan van de legende van Atlantis. Hoe dan ook houdt de vraag of Atlantis al dan niet heeft bestaan, de (ook wetenschappelijke) gemoederen al heel lang bezig en dit zal waarschijnlijk ook wel zo blijven.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De woestijn van Death ValleyDe woestijn van Death ValleyDeath Valley in de Amerikaanse staat Californië is de droogste en heetste plek van de Verenigde staten. Als je hier komt…
Death Valley: tien mooie plekjes die je niet mag missenDeath Valley: tien mooie plekjes die je niet mag missenDeath Valley in Californië is een van de bijzonderste nationale parken van Amerika en misschien wel een van de spectacul…
De mooiste plekjes van Ierland - Giant's CausewayDe mooiste plekjes van Ierland - Giant's CausewayIn het noordoosten van Ierland ligt het graafschap Antrim. In het noorden en oosten wordt deze county begrensd door de A…
Wijn uit Californië - fris, fruitig en voordeligWijn uit Californië - fris, fruitig en voordeligDe Amerikaanse staat Californië is een van de beroemdste wijngebieden ter wereld. De wijnen uit deze wijnstreek staan be…

Waar....? WeetjesWaar....? WeetjesWaar was de Tuin van Eden en waar de Goudkust? Waar kun je een Maori tegenko-men? Waar ligt de Via Appia of Shangri La?…
Tips om goedkope vliegtickets te boekenTips om goedkope vliegtickets te boekenVia internet je vliegtuigticket boeken is tegenwoordig zeer gemakkelijk geworden. Maar leidt de internet-zoektocht en he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Robynm, Pixabay
  • Blooming, W.A. Science and scientific facts. London: Kingfisher Books Limited
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 21-09-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.