Maleisië - Wat zijn de do's and don'ts
Maleisië is een geweldig vakantieland wat voor elk type reiziger geschikt is. Backpackers kunnen er goedkoop overnachten terwijl gezinnen in een groot resort verblijven. Je kunt kiezen voor een strand en duik vakantie of de ongerepte jungles bezoeken van Maleisië of je kiest ervoor om naar Borneo te gaan. Maleisië is tegenover haar meeste buurlanden erg rijk en verwesterd. Je zult ook zien dat er veel grote resorts te vinden zijn en overdreven grote winkelcentra.
Voordat je naar de Maleisië gaat, zorg er dan voor dat je enigszins bekent bent met de cultuur zodat je niet voor grote verrassingen komt te staan. Maleisië bestaat grotendeels uit moslims, daarna komen de boeddhisten, de Hindoestaan, Sikhs en dan nog het christendom. Het eten in Maleisië is, naar mijn mening, echt geweldig. Door alle verschillende culturen zul je ook zien dat het eten erg veelzijdig is, in tegenstelling tot haar meeste buurlanden. Hieronder een aantal do's and don't tips voor je reis door Maleisië.
Do's
Schoenen
Wanneer je door Maleisië reist doe dan je schoenen uit wanneer je bij iemand op bezoek gaat en wanneer je een tempel of moskee bezoekt. Ook kun je veel museums en paleizen bezoeken, ook daar moet je op verschillende plekken je schoenen uit doen.
Onderhandelen
In Maleisië zul je veel markten tegen komen waar je echt alles kunt kopen. Tassen, kleding, schoenen, horloges, bedenk maar iets, ze hebben het. Op een markt kun je makkelijk wel 10 kramen tegenkomen met tassen waarvan veel ook hetzelfde is en de prijzen liggen heel verschillend. Probeer dus ook zoveel mogelijk er vanaf te halen want je betaald makkelijk 20 euro teveel. Wel zeg ik er altijd bij dat het leuk moet blijven. Wees vriendelijk, neem het allemaal niet te serieus en denk eraan dat mensen die daar werken daar elke dag staan, wel 15 uur per dag en dat dit hun inkomsten vaak zijn.
Eten bij straat kraampjes
In Maleisië kun je heerlijk eten en ik adviseer om de kraampjes op straat uit te kiezen i.p.v altijd naar een echt restaurant te gaan. Veel mensen denken dat eten op straat vaak onhygiënisch is maar als je er langs loopt zie je dat deze vaak vol mensen zitten die allemaal lekker aan het eten zijn. Wanneer de hygiënische niet goed zou zijn dan zou de bevolking zelf er toch ook niet gaan zitten? Daarbij kun je een goede maaltijd met rijst, vlees en groente krijgen voor ongeveer 80 eurocent.
Fotograferen
Vraag altijd toestemming wanneer je een heilige plek of bepaalde rituelen wilt fotograferen. In Maleisië zijn mensen nog erg gelovig en zomaar een foto maken van een ritueel kan erg beledigend of respectloos zijn. Ook voor het fotograferen van mensen geldt hetzelfde. Het is gewoon een kwestie van fatsoen.
Don't
Hoofd aanraken
Overal in Azië en dus ook in Maleisië is het hoofd van de mens het hoogste punt, zowel letterlijk als figuurlijk. Het hoofd is de zetel van de ziel en daarom is het taboe om deze aan te raken. Ook een kind een aai over de bol geven is not done.
Water
Het water in is in principe goed gereinigd maar er zit veel chloor in dus het is altijd beter om water uit flesjes te drinken. Tanden poetsen zou je wel kunnen doen met kraanwater.
Kledingvoorschrift
Kleine bikini's, korte topjes en rokjes zul je niet snel zien bij de Maleisische dames. Het land is wel al erg verwesterd en in grote steden zie je het al veel meer maar bij de oudere generatie is het nog steeds een taboe. In kleine dorpen en dergelijke zul je er ook op worden aangekeken en vinden ze het niet respectvol. Denk er ook aan dat het land nog erg veel bezig is met religie. Bij een moskee bezoek behoor je ook altijd lange kleding te dragen. Topless zonnen op het strand hebben ze ook liever niet, al zijn er altijd toeristen die denken dat ze alles kunnen maken.
Linkerhand
De linkerhand word in Maleisië beschouwd als onrein dus wanneer je iemand aanraakt, aangeeft of iets iets, doe dit dan met je rechterhand. Als je op straat loopt en ergens kwaad over bent is het verstandig dit niet publiekelijk te uiten. In Maleisië vind men dit erg respectloos. Ook je armen over elkaar heen slaan of in je zij houden vinden zij een teken van boosheid. Altijd blijven lachen Bassie!.
Kussen
Wanneer je samen met je vriend of vriendin op reis gaat in Maleisië is het niet gebruikelijk om elkaars hand op straat vast te houden of elkaar te kussen. Zij vinden dit iets intiems en dat hoef je niet aan andere te laten zien.
© 2011 - 2024 Ditiseenoveral, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen