Indonesië - Wat zijn de do's and don'ts

Indonesië met haar prachtige bounty eilanden, het indrukwekkende onderwaterleven, de grote vulkanen en ongerepte jungles. Je hebt het toeristische Bali en de mooie Gilli eilanden waar je zowel heen kunt om te feesten of juist kunt genieten van de schoonheid. Een ander eiland is ingericht om oneindig te gaan duiken terwijl je op Flores de indrukwekkende Komodo varanen kunt zien van dichtbij. Kortom, Indonesië is een aanrader en in dit artikel geef ik je een paar handige gedrag tips mee! Voordat je naar de Indonesië gaat, zorg er dan voor dat je enigszins bekent bent met de cultuur zodat je niet voor grote verrassingen komt te staan. Vele landen in Azië zijn boeddhistisch maar Indonesië bestaat grotendeels uit moslims. Het is een ontzettend groot land.. Zelf heb ik daar 2 maanden rondgereisd en net een kwart van het land kunnen zien. Reisafstanden zijn ook groot door alle eilanden. Je kunt per boot reizen maar als het allemaal wat sneller moet dan raad ik toch echt een vliegtuig aan. Hieronder een aantal tips om mee te nemen naar Indonesië. Let wel, een groot land heeft verschillende gebruiken maar ik heb de algemene gebruiken op een rijtje gezet.

Do's

Handdruk
In Indonesië is het normaal, net als bij ons, om bij kennismaking een handdruk te geven. Echter, wanneer je daar bent dan mag je gerust de handen schudden voor ongeveer 15 seconden. Terwijl je dit doet maak je gewoon een praatje met elkaar en na een tijdje laat je los. Weet je niet helemaal wanneer je dit dan precies moet doen dan wacht je tot zij het doen.

Wie eerst?

Als wij ergens naar binnen of buiten lopen en er is een vrouw bij, dan laten wij haar meestal even voorgaan. In Indonesië werkt dat dus niet zo. Eerst de man en de vrouw loopt er achteraan. Dus je hoeft niet zo vriendelijk te zijn om een dame voor te laten gaan maar gewoon lekker zelf doorlopen!

Cadeau's

Wanneer je in Indonesië van plan bent om mensen thuis te bezoeken dan raad ik je aan om een voorraad cadeaus mee te nemen. Dit vinden ze altijd leuk. Wanneer ze een cadeau aanbieden aan jou, neem het dan altijd aan. Wanneer je weigert is dat een belediging.

Aan tafel
Eten is heel belangrijk voor Indonesiërs. Het is een persoonlijke activiteit waarbij het samenzijn centraal staat. Wanneer je in Indonesië bent en daar zaken wilt gaan doen dan wil ik je erop voorbereiden dat je vroeg op moet staan! Zij doen zaken tussen zes uur en acht uur in de ochtend. Als je je relatie daarna met iemand wilt verbeteren dan zorg je voor een groot diner in een restaurant of hotel. Indonesiërs eten graag veel dus wees royaal. Denk er wel altijd aan dat je geen drank en varkensvlees serveert aan moslims.

Aanspreken

Wanneer je een Indonesiër ontmoet vraag dan altijd hoe ze aangesproken willen worden. Sommigen worden graag bij de voornaam aangesproken terwijl anderen juist verwachten dat je hun achternaam gebruikt. Er zijn ook Indonesiërs die het prettig vinden als je hun complete naam gebruikt!

Don't

Linkerhand
De linkerhand is onrein volgens de Indonesiër dus pak nooit iemand of iets vast met je linkerhand. Eet ook met rechts. Zelf ben ik linkshandig en kreeg het ook niet voor elkaar om op een charmante manier met mijn rechterhand te eten dus heb toch stiekem links gebruikt.

Kledingvoorschrift

Op het toeristische eiland Bali zie je heel veel vrouwen in bikini's en topless rondlopen. Het wordt daar ook wel getolereerd maar het uit geen teken van respect. Wees op andere gebieden in Indonesië, waar toerisme nog niet echt aanwezig is, toch wat voorzichtiger. Ze zullen je niet gauw aanspreken maar je kunt wel verwachten dat je oneindig wordt aangestaard van top tot teen door de jongere jongens en mannen. Oudere mensen zullen je eerder een "evil eye" geven.

Boosheid tonen

Als je op straat loopt en ergens kwaad over bent is het verstandig dit niet publiekelijk te doen. Indonesiërs vinden dit erg respectloos. Ook je armen over elkaar heen slaan of in je zij houden vinden zij een teken van boosheid. Altijd blijven lachen Bassie!.

Kussen
Wanneer je samen met je vriend of vriendin op reis gaat in Indonesië is het niet gebruikelijk om elkaars hand op straat vast te houden of elkaar te kussen. Zij vinden dit iets intiems en dat hoef je niet aan andere te laten zien.
© 2011 - 2024 Ditiseenoveral, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in IndonesiëBeleggen in IndonesiëIndonesië is een van de snelst groeiende economieën in Azië. Het is een erg aantrekkelijk optie voor beleggers. Er zijn…
Bahasa Indonesia moest eenheid van Indonesië makenHet moderne Indonesisch, het Bahasa Indonesia moest de meer dan 13.000 eilanden van Indonesië verenigen. De initiatiefne…
Eetcultuur: IndonesiëVroeger werd de Indonesische archipel de Specerijen Eilanden genoemd. En niet onterecht, veel specerijen komen oorspronk…
Toerisme in IndonesiëToerisme in IndonesiëIndonesië is een schitterend land, dat je als toerist zeker een keer gezien moet hebben. Het land heeft ontzettend veel…

Koffers inpakken? Dat doet u zo!Koffers inpakken? Dat doet u zo!Op zomervakantie gaan is leuk, maar de koffers pakken zorgt vaak voor de nodige stress in huis. Vergeet ik niets? Hoevee…
Autovakantie: tips om 's nachts met de wagen te rijdenAutovakantie: tips om 's nachts met de wagen te rijdenVertrek je best overdag op reis met de wagen, of toch beter 's nachts? Voorstanders van beide mogelijkheden zullen tal v…
Ditiseenoveral (29 artikelen)
Laatste update: 18-07-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.