Autovakantie: tips om 's nachts met de wagen te rijden

Autovakantie: tips om 's nachts met de wagen te rijden Vertrek je best overdag op reis met de wagen, of toch beter 's nachts? Voorstanders van beide mogelijkheden zullen tal van argumenten aanhalen om hun gelijk te bewijzen. Als je overdag je autovakantie aanvat kan je heel wat tijd verliezen met files en verkeersdrukte. Dit is een nadeel dat je niet hebt als je 's nachts gaat rijden. Dan is het verkeer veel rustiger en kan je veel tijd winnen. Daarom verkiezen tal van chauffeurs donkere, haast lege autowegen boven de verkeersdrukte van overdag. Toch kan het ook gevaren met zich meebrengen om je autovakantie 's nachts te beginnen. Je concentreren wordt er niet makkelijker op, je zal te kampen krijgen met een gebrek aan energie en met vermoeide ogen. Eventueel kunnen voedingssupplementen voor een betere concentratie en oogdruppels tegen vermoeide ogen helpen om je nachtelijke autoreis tot een goed einde te brengen. Met welke tips kan je zoal rekening houden als je 's nachts met de wagen wilt rijden?

's Nachts met de wagen rijden

Op reis gaan met de wagen kan leuk en avontuurlijk zijn, maar vereist ook de nodige aandacht en oplettendheid. Als je overdag je autovakantie begint, dan kan je te maken hebben met druk verkeer, files en hitte. Daarom geven heel wat mensen er de voorkeur aan om 's nachts hun autovakantie aan te vatten. 's Nachts rijden biedt het voordeel dat er veel minder verkeer is en dat je de autosnelweg bij wijze van spreken voor jou alleen hebt. Toch mag je dit voordeel niet overschatten en is het goed om je te houden aan enkele tips.

Maximumsnelheid: ook 's nachts

Het kan verleidelijk zijn om 's nachts van de gelegenheid gebruik te maken en sneller te gaan rijden dan toegelaten is. Je bent immers toch bijna alleen op de weg en op die manier kan je extra tijd winnen, zou je denken. Dit is geen goed idee, want de maximumsnelheid is er niet voor niks. De aangegeven maximumsnelheid is er bijvoorbeeld om te vermijden dat je te snel bochten neemt of te snel hellingen naar beneden gaat. Overschrijd dan ook nooit de maximumsnelheid.

Autoreis: rustpauze

Je biologische klok zorgt ervoor dat je lichaam signalen zal uitzenden als je te moe wordt. Je hersenen worden moe, je ogen voelen zwaar aan en je concentratie vermindert. Neem bij vermoeidheid geen risico en las een rustpauze in. Vermits je goed moet luisteren naar de signalen van je lichaam, is het beter om je niet te binden aan een aankomstuur. Als je vertraging oploopt om de een of andere reden, zorgt dit alleen maar voor meer stress.

Vertrek autovakantie

Sommige mensen rijden het liefst vanaf zonsondergang een hele tijd door tot midden in de nacht en doen dan een dutje in de wagen van enkele uurtjes. Daarna rijden ze weer verder vanaf zonsopgang. Anderen gaan liever vroeg slapen om enkele uren in te dommelen en staan dan vroeg op, enkele uren voor zonsopgang. Het is aan jou om te beslissen welk systeem je het best ligt, maar hou alleszins rekening met je biologische klok en de signalen van vermoeidheid die je lichaam uitzendt.

Voeding

Spijsvertering

Een belangrijke tip om je autovakantie veilig te beginnen, is om uitgerust te zijn. Een van de middelen om niet te vermoeid je trip te beginnen, is om geen al te overvloedige maaltijd te nemen voordat je vertrekt. Als je veel eet, moet je lichaam veel bloed naar je maag pompen om je voedsel te verteren. Dan blijft er minder bloed over voor je hersenen en zal je concentratie moeilijker verlopen. Ga dan ook pas achter het stuur zitten als je eten goed verteerd is. Verder is het belangrijk om alcohol te vermijden en cafeïne te beperken.

Energiegel

Als je voelt dat je vermoeid geraakt kan je een gel nemen die je snel energie bezorgt. Die snelle energie geeft je meteen een boost waardoor je weer de kracht hebt om je weg verder te zetten. Door een vlotte opname van suikers en vitaminen kan je je snel beter voelen.
Enkele voorbeelden van dergelijke middeltjes voor meer energie:
  • Isostar Energy Tabs
  • Etixx Energy Gel

Vermoeide ogen 's nachts

Het is logisch dat je ogen 's nachts sneller moe zullen worden wanneer je achter het stuur zit. Door de voortdurende concentratie worden de ogen onder druk gezet en bovendien kunnen ze gaan prikken en zwaar aanvoelen. Hou goed rekening met de symptomen van vermoeidheid waardoor je rijgedrag risico's kan gaan inhouden. Wil je je reisweg verder zetten of heb je geen zin om je reisweg stop te zetten nu je er bijna bent, dan kan je de vermoeidheid aan de ogen behandelen met oogdruppels. Oogdruppels of oogsprays tegen vermoeide ogen kunnen het vervelende, prikkende gevoel in de ogen verzachten en je blik voor een tijdje helder houden.
Enkele voorbeelden van oogdruppels die vermoeide ogen kunnen verfrissen:
  • Optrex Night
  • Optrex Actimist

Concentreren op de weg

Het probleem van 's nachts te rijden is om passief te worden en je concentratie te verliezen. Dan bestaat het gevaar om in te dommelen. Dit kan je oplossen door te praten met je medepassagiers of door muziek te spelen die je voorkeur wegdraagt. Zo hou je je brein actief en helder. Als je medepassagiers slapen en je in de stilte rijdt, moet je extra voorzichtig zijn. Eventueel kan je voedingssupplementen voor een betere concentratie nemen om je aandacht op de weg te houden. Ook is er kauwgom op de markt die ingrediënten bevat om je beter te concentreren.
Enkele voorbeelden van deze middeltjes voor een betere concentratie:
  • Dagravit Focus & Concentratie
  • Bach Bloesem Kauwgom Concentratie
© 2011 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een lange autoreis met een baby goed organiserenEen lange autoreis met een baby goed organiserenEen baby meenemen naar een ver vakantieadres is eigenlijk geen probleem, zolang er tijdens de reis met de auto en tijden…
Hybride wagens de moeite waard?Hybride wagens de moeite waard?We horen er steeds meer over en ze duiken almaar meer in het straatbeeld op. Maar wat is dat nu eigenlijk een hybride wa…
Hoe moet ik achteruit inparkeren? Leer veilig parkeren!Leer achteruit inparkeren of zijdelings parkeren in geen tijd! Mensen die leren rijden hebben het vaak erg moeilijk om h…
Een auto kopen in AmerikaEen auto kopen in AmerikaWie kent die grote wagens nou niet waarmee ze in de Verenigde Staten rijden? Veel mensen dromen van een echte Amerikaans…

Indonesië - Wat zijn de do's and don'tsIndonesië met haar prachtige bounty eilanden, het indrukwekkende onderwaterleven, de grote vulkanen en ongerepte jungles…
Voor het eerst vliegen: hoe red je je op Schiphol?Voor het eerst vliegen: hoe red je je op Schiphol?Er komt voor alles een eerste keer. Ook voor vliegen. Daarvoor gaan de meeste mensen nog steeds naar Schiphol. Maar het…
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 08-07-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.