Emigreren naar Italie

Het is de droom van menig Nederlander, emigreren naar het zonnige Italie. Uiteindelijk zijn het slechts een gering aantal die jaarlijks de stap zetten. Echter gaat er aan een emigratie naar Italie geen gedegen voorbereiding vooraf, dan komt men al snel van een koude kermis thuis.

De taal leren

De allereerste stap begint met het leren van de taal. Veel Italianen spreken namelijk geen andere taal dan het Italiaans en om jezelf een beetje verstaanbaar te maken, dingen te regelen, of te onderhandelen moet je gewoon Italiaans spreken. Tegenwoordig zijn er genoeg aanbieders van thuisstudie cursussen, dus deze eerste stap in de voorbereiding kun je ruim op tijd zetten, zelfs vanuit je eigen woonkamer.

Vind je het leuker om in Italie zelf de taal te leren, dan zijn er genoeg taalscholen die taalcursussen aanbieden. Het gehele jaar door kun je hier vaak terecht. Naast het leren van de taal, krijg je hier ook de mogelijkheid om deel te nemen aan buitenschoolse activiteiten, om zodoende wat meer over de Italiaanse cultuur te weten te komen.

Agenzia delle Entrate

Heb je in Italie een baan gevonden, dan heb je net zoals in Nederland een Burger Service Nummer nodig. In Italie heet dit een codice fiscale. Deze vraag je aan bij de Agenzia delle Entrate. Het aanvragen van de codice fiscale gaat redelijk makkelijk en snel.

Gemeentelijke inschrijving

Als je je permanent in Italie wilt gaan vestigen en je hebt inmiddels vaste woonruimte gevonden, dien je je in te schrijven in de gemeentelijke basisadministratie. Ofwel je gaat je residenza aanvragen. Hiervoor dien je vaak een afspraak te maken. Om je in te kunnen schrijven, dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Je moet namelijk kunnen aantonen, zelf in je onderhoud te kunnen voorzien.

Een kopie van een huidige arbeidsovereenkomst of ruim voldoende saldo op je bankrekening (circa 10.000 euro) zijn voldoende.

Nadat de gemeente de aanvraag voor inschrijving heeft geregistreerd, komt er binnen afzienbare tijd een agent van de plaatselijke politie langs op het opgegeven adres, om te controleren of je daar wel daadwerkelijk woont. Ben je niet thuis op het moment dat de agent langs komt, zul je je binnen een bepaald tijdsbestek moeten melden op het politiebureau om enkele vragen te beantwoorden. Is ook dit rond krijg je een bevestiging van de gemeente en een uitnodiging om het Italiaanse identiteitsdocument op te halen.

Het ziekenfonds

Italie kent een zorgsysteem wat met het oude ziekenfonds te vergelijken is. Nadat je de gemeentelijke inschrijving geregeld hebt, kun je je gewapend met het aanvraagformulier residenza, de codice fiscale, een kopie van de arbeidsovereenkomst en een identiteitsbewijs naar het plaatselijke kantoor van de ASL begeven. Daar wordt namelijk de inschrijving voor het “ziekenfonds” geregeld en kun je een huisarts aanvragen.

Tegenwoordig krijgen inwoners van de EU slechts een inschrijving voor de duur van de arbeidsovereenkomst. Bij iedere contract verlenging, dien je dus ook de ASL inschrijving te verlengen.

Nadat je je hebt ingeschreven krijg je een A4 document mee. Deze dien je goed te bewaren, het is namelijk het bewijs van inschrijving en hiermee heb je recht op gezondheidszorg. Na verloop van tijd, krijg je via de Agenzia delle Entrate je persoonlijke “ziekenfondspas” (Tessera sanitaria) Er kan echter wel enige tijd voorbij gaan voordat je deze pas ontvangt, dit kan enkele weken tot zelfs wel een jaar duren.

Rijbewijs

Tegenwoordig zijn inwoners van de EU niet meer verplicht om hun rijbewijs om te laten zetten in een Italiaans rijbewijs. Wat wel aan te raden is, is om het rijbewijs te laten registreren. Sta je namelijk niet meer ingeschreven in een Nederlandse gemeente, dan kun je in Nederland niet meer het rijbewijs verlengen of een nieuwe aanvragen in het geval van diefstal.

Zowel het laten registreren van je rijbewijs alsmede het omzetten naar een Italiaans rijbewijs, kun je zelf regelen bij de Motorizzazione. Kies je voor gemak, dan kun je je ook wenden tot verschillende grote rijscholen. Tegen betaling regelen zij de registratie of het omzetten van het rijbewijs.

Geduld

Naast alle praktische zaken en het vele geregel, komt er bij een emigratie naar Italie ook heel veel geduld kijken. Niets werkt zoals in Nederland, er is ontzettend veel bureaucratie, je wordt vaak van het kastje naar de muur gestuurd en vele ambtenaren weten totaal niets af van de huidige regels en wetgeving. Tevens kun je ook een aantal tenenkrommende vragen verwachten zoals “Nederland, hoort dat eigenlijk wel bij de EU?” Of “de voertaal in Nederland is Engels neem ik aan?”

Belangrijk is om ook in dit soort situaties het hoofd koel te houden en met nonchalance te reageren. Met stroop vang je immers meer vliegen, dan met azijn. Ook al ligt Italie slechts 1200 km van NL af, de verschillen in cultuur zijn soms hemelsbreed. En om de emigratie naar Italie te laten slagen heeft men een flinke portie geduld nodig!
© 2011 - 2024 Italiagirl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Emigreren, wat moet je regelen?Steeds meer Nederlanders overwegen een emigratie naar het buitenland. Duitsland en België zijn al jarenlang populaire em…
Emigreren. Waar begin je (aan)?Nederlanders emigreren graag. In 2014 emigreerden 144.000 mensen. Meer dan 30 % van de nederlandse bevolking zit serieus…
Emigreren is meer dan verhuizen alleenVele Nederlanders dromen ervan, en jaarlijks wagen meer dan 100.000 landgenoten de sprong. Bij het emigreren moet u voor…

Wat te doen tijdens een lange vlucht in het vliegtuig?Wat te doen tijdens een lange vlucht in het vliegtuig?Vliegen kan heel leuk zijn, maar ook erg lang en vermoeiend. Vooral reizen naar het westen en verre oosten zijn tripjes…
Goed voorbereid op reis: tipsGoed voorbereid op reis: tipsJe vakantie is weer in zicht. De meeste vakanties zijn al weer geboekt, nu maar wachten tot het zover is. Toch is het ve…
Italiagirl (18 artikelen)
Gepubliceerd: 11-06-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.