Goed voorbereid op reis: tips
Je vakantie is weer in zicht. De meeste vakanties zijn al weer geboekt, nu maar wachten tot het zover is. Toch is het verstandig om een aantal zaken alvast te regelen voor je bijna vakantie hebt. Veel mensen krijgen hoofdpijnklachten, zodra ze weg zijn. Dit komt vaak doordat de druk van het dagelijkse werk wegvalt en er een ander dagritme wordt aangenomen. Hier wat tips om goed voorbereid een ontspannen vakantie tegemoet te gaan.
Voorbereiden vakantie
Uitzoeken van de vakantiebestemming - vakantie tips
Bedenk van te voren wat voor soort vakantie je het leukst vindt. De één ligt het liefst drie weken lang te bakken in de zon, terwijl de ander graag actief bezig is en dingen wil bezichtigen. Hebben je partner of de kinderen andere wensen dan jijzelf, zoek dan een vakantiebestemming uit waar voor iedereen wat leuks te vinden is. Bij het reisbureau weten ze je meestal goed te helpen met het uitzoeken van een leuke vakantiebestemming.
Reisverzekering afsluiten
Zeker als je naar het buitenland gaat, is het verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten. Als je meer dan twee weken per jaar op vakantie gaat, dan ben je met een doorlopende verzekering het voordeligst uit. Zorg ervoor dat geneeskundige kosten in het buitenland goed verzekerd zijn, dit soort kosten kunnen namelijk flink oplopen.
Medische voorbereiding
Als je een chronische ziekte hebt en hiervoor medicijnen slikt, zorg er dan voor dat alles voldoende aanwezig is en laat je eventueel van te voren nog een keer checken door de huisarts. Ga je op reis naar een exotisch land, zorg dan op tijd voor de juiste inentingen. Dit kan via de GGD, Travel Clinic of de huisarts. Vaccinaties worden door sommige zorgverzekeraars gewoon vergoed. Stop medicijnen niet in de koffer, maar houdt ze bij je in de handbagage. Zorg eventueel voor een medisch paspoort.
Algemene reis voorbereidingen
- Zorg ervoor om het de laatste dagen voor vakantie niet te druk te hebben met werk of andere zaken. Probeer het alvast wat rustiger aan te doen de laatste dagen, zodat het lichaam alvast wat kan ontstressen.
- Wacht niet tot de laatste dag met het inpakken van de koffers. Leg een paar dagen van te voren alvast een koffer neer, waar alvast wat dingen in kunnen, die je niet meer nodig hebt.
- Gebruik voor vakantiebenodigdheden een vooraf gemaakte lijst en kruis af wat al in de koffer zit. Zo blijft het inpakken overzichtelijk en kun je niets vergeten. Zorg er in ieder geval voor dat je paspoort, reisbescheiden, rijbewijs en geld bij je hebt. Mocht je verder nog wat vergeten, dan is dat meestal ter plekke nog wel te koop.
- Zorg voor de juiste kleding en schoeisel en zorg ervoor dat zoveel mogelijk met elkaar te combineren is.
- Ben je brildragend, dan is het meenemen van een reservebril of extra contactlenzen aan te raden.
Jetlag
Bij een verre vliegreis kun je last krijgen van een jetlag. De biologische klok raakt in de war door het verschil in tijd in de verschillende zones. Bij een jetlag kun je last hebben van de volgende symptomen;
- Slaapproblemen
- Concentratiestoornissen
- Vermoeidheid
- Opgezette voeten
Pak de jetlag aan door bij aankomst je horloge direct op de plaatselijke tijd te zetten. Zorg ervoor om voor, tijdens en na de vlucht voldoende water te drinken, uitdroging verergert namelijk een jetlag. Zorg direct na aankomst voor minimaal een half uur beweging, dit helpt om je beter te voelen. Probeer op een, ter plekke, normale tijd naar bed te gaan en sta ook weer op tijd op.
Reisziekte
Vooral kinderen kunnen nog wel eens last hebben van reisziekte. Dit kan zijn zee, lucht of wagenziekte. Tips om reisziekte zoveel mogelijk te voorkomen;
- Zorg voor frisse lucht, tijdens een bootreis is het verstandig om aan dek te verblijven
- Ben je op reis met de auto, las dan veel pauzes in
- Reis je met de auto of bus, ga dan voorin zitten en blijf naar buiten kijken
- Neem een half uur voor vertrek een lichte maaltijd
- Drink geen alcohol en koffie
Heimwee
Sommige mensen krijgen tijdens een (lange en verre) reis last van heimwee. Dit is een vervelend verschijnsel, waar weinig tegen te doen is. Iemand met heimwee kan last krijgen van de volgende verschijnselen;
- Maagklachten
- Darmklachten
- Hartkloppingen
- Hoofdpijn
- Lusteloosheid
- Vermoeidheid
- Slaapproblemen
- Gevoelens van onzekerheid en eenzaamheid
Als de klachten blijven bestaan is er eigenlijk maar één oplossing, naar huis gaan. Ga je op reis met iemand die wel eens last heeft van heimwee, zorg dan dat de reisbestemming niet al te ver weg ligt.
Hoofdpijn voorkomen
- Zorg alvast voor extra rust vlak voor de vakantie
- Probeer tijdens vakantie een normaal dagritme aan te houden, ga niet te laat naar bed en sta niet te laat op
- Drink niet te veel alcohol
- Sla geen ontbijt over
- Zorg ervoor om voldoende cafeïne binnen te krijgen, als je thuis een verwoed koffiedrinker bent.
Muggen
Muggen worden vooral na zonsondergang actief en kunnen flink lastig zijn, en in bepaalde landen zelfs ziekten overbrengen. Zorg ervoor om voldoende bedekkende kleding te dragen en smeer onbedekte huid in met muggen werend middel. Middelen waar DEET inzit werken het best. Muggen komen op bepaalde (zoete) geuren af, draag dus geen zoete parfums en zonnebrandmiddelen met een zoete geur. Als je een ventilator aanzet, vlakbij de plaats waar je zit, zul je minder last van muggen hebben.
Ziekte van Lyme
Teken die zijn besmet met de Borrelia bacterie kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Het is dus belangrijk om de kans op een tekenbeet te verkleinen. Loop niet door hoog gras of onder struikgewas en draag goed sluitende kleding. Controleer na het wandelen of er teken op het lichaam zitten. Is dit het geval, verwijder de teek dan zo snel mogelijk met een tekenpincet. Hoe korter de teek in het lichaam zit, hoe kleiner de kans op besmetting is. Schrijf op wanneer je gebeten bent en waar. Mochten er klachten optreden dan kun je goede informatie geven aan de arts. Tekenen waar je op moet letten zijn;
- Rode kring rondom de tekenbeet
- Extreme vermoeidheidsklachten
- Koorts
- Verminderde eetlust
- Gewrichtspijn
- Griepachtige verschijnselen
- Spierpijn
Reizigersdiarree
Door het eten of drinken van besmet voedsel en drank kan je besmet raken met bacteriën. Het is belangrijk om veel water te drinken om uitdroging te voorkomen. Probeer minimaal 2 liter binnen te krijgen en liever 3 liter. Slappe thee en bouillon zijn ook goed om te drinken. Heb je hevige diarree gebruik dan ORS, om het tekort aan zout, mineralen en suikers aan te vullen. Als de klachten langer duren dan een week, neem dan contact op met de arts. Doe dit natuurlijk ook als de betreffende persoon suf wordt of andere alarmerende klachten vertoond.
Reizigersdiarree kun je proberen te voorkomen met de volgende maatregelen;
- Was regelmatig je handen of gebruik een handgel
- Drink alleen water uit afgesloten flessen
- Eet geen schepijs en gebruik geen ijsklontjes
- Eet bij voorkeur geen onverpakt eten uit stalletjes langs straat
- Eet geen salades en ongekookte groenten in restaurants
- Let erop dat vlees goed doorbakken is
- Eet geen rauwe schelpdieren of schaaldieren
- Poets je tanden met flessenwater en spoel je mond niet met kraanwater
Zonbescherming
Laat je huid al in het voorjaar rustig aan de zon wennen. Smeer de huid in met een zonnebrandmiddel met goede bescherming tegen UVA en UVB stalen. Smeer voldoende dik en herhaal het insmeren iedere twee uur of na het zwemmen.
Oorontsteking helpen voorkomen
Vooral kinderen kunnen oorontsteking krijgen van zwemmen in vervuild water of door de druk op het trommelvlies tijdens het vliegen. Dit kun je voorkomen door druk regulerende oordopjes te gebruiken.