Vakantie, waar worden we gelukkig van?

Vakantie, waar worden we gelukkig van? We weten allemaal dat vakantie goed doet en hoewel we daar niet speciaal voor naar het buitenland hoeven, is een andere omgeving wel prettig. Uit het ritme van de dag zijn is goed en dan helpt het uit de “eigen” omgeving te zijn. Maar waar wordt een mens nu vrolijk van tijdens de vakantie?

Onthaasten

Het is zo’n woord wat tijden in de mode is geweest en we nu weer minder horen. Toch is het nog steeds iets wat relevant is. Wat is onthaasten eigenlijk? Onthaasten is de druk van de werkprestatie er even uithalen (even niets moeten, even niets hoeven). Wat we zien is dat er mensen zijn die van een drukke baan plots de vakantie “instappen”. Bijna letterlijk van het ene moment in het andere. Als dat vervolgens wil zeggen dat we weer een heel stuk moeten toeren in de auto, zeker met jonge kinderen, kan dat behoorlijk enerverend zijn. Men is dan niet in staat om de adrenaline die bij de drukke werkzaamheden horen, af te laten nemen en ontspannen in de auto te stappen. Een dag of wat (liefst nog iets meer om ook thuis te ontspannen) acclimatiseren in de eigen omgeving om vervolgens ontspannen in de auto te stappen is absoluut een aanrader.

Geen werk meer

Dat wil ook zeggen dat het werk daar gelaten moet worden waar het hoort. Geen e-mails lezen of nog wat telefoontjes plegen. Dit hoort de laatste dagen voor de vakantie afgewikkeld te zijn. Plan dit goed en laat je in deze niet van het plan afhalen. De verleiding is immers groot.

Vrijheid

Waar we tijdens onze vakantie ook blij van worden is het feit dat er geen vast programma is, wat iedere minuut van de dag vastlegt. Vrijheid blijheid en doen wat in je opkomt. Dat wil niet zeggen dat je geen afspraken kunt maken over zaken die je wilt bezoeken, waar je wellicht met de kinderen naar toe wilt of dingen die je absoluut wilt ondernemen. Maar als dat in de periode opgenomen is dat je ergens bent, is dat prima (bekijk ter plekke wanneer je zin hebt om te gaan ondernemen). Zo kan je op een ongedwongen manier tijd maken voor datgene wat je thuis in gedachten had. De kans dat je er dan van geniet is ook vele malen groter.

Sociaal gebeuren

Jezelf afzonderen tijdens de vakantie kan werken, maar dan doe je het specifiek. Verder is de mens een sociaal dier en wil deze ook contact met andere mensen. Het is dus goed om bij een geregelde vakantie op voorhand te bekijken hoe de ligging is, wat er in de omgeving is, wat de menselijke gemene deler is die daar vertoefd etc. Ga je op goed geluk, informeer je dan ter plekke of dit de omgeving is waar je je prettig gaat voelen.

Sportief

Een sportieve vakantie is voor de een super en de ander wordt al moe bij de gedachten. En daar is niets mis mee, behalve als je als partners de meest uiteenlopende vakanties zoekt. Maar ook dan is een compromis te vinden.

Als je een sportieve vakantie hebt gekozen, bedenk dan dat je niet van de een op de andere dag een getraind lichaam hebt. Als je thuis niets aan sport doet, is het prima om tijdens je vakantie een mooie start te maken met de gezondheid. Echter, ga niet als een bezetene tekeer als je lichaam niets gewend is. Jezelf groter voordoen dan je bent, is spelen met je gezondheid. Bouw het op als je sportief bezig wilt zijn … en beter nog, houdt het vol als je weer thuis bent. Het gevoel van de vakantie kan je op deze manier ook vasthouden.

Zonlicht

Zonlicht is, zij het met mate, goed voor je. Natuurlijk zit niet iedereen te wachten op een zonovergoten vakantie. Maar als je kijkt naar wat het voor je lichaam doet kan niet anders gesteld worden dan dat het beter voor je is dan waar weinig zon is of waar korte dagen zijn. We hebben het dan niet alleen over je humeur, maar vitamine D – wordt onder invloed van de zon aangemaakt – is namelijk ook goed voor de botten en de tanden.

Voeding

Afhankelijk van het type vakantie en de locatie kan de voeding positief of juist negatief zijn voor je welbevinden. We weten allemaal dat in de zuidelijke landen als Zuid Italië en Griekenland men veel noten, fruit, tomaten, geitenkaas en olijfolie naar binnen werkt. En dat blijkt – als we naar de leeftijdstatistieken kijken – een goede basis voor oud worden.

Levensstijl

Dat dit in samenspraak is met de meer relaxte manier van leven, is evident. Als we dat kunnen kopiëren naar het drukke West Europa, zouden we al een stuk verder zijn. Dan zouden we niet continue die wellness oorden nodig hebben om tot onszelf te komen.

Tot slot

Het onthaasten, het lichaam voelen en er aan toegeven en niet alleen maar werken om steeds meer geld te verdienen, zijn enkele zaken die ook zonder vakantie in gang gezet kunnen worden. Echter, het zou mooi zijn als er een begin gemaakt kan worden tijdens een vakantie. Al is het maar de gedachtegang gestimuleerd wordt.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo houdt u uw vakantiegevoel vastZo houdt u uw vakantiegevoel vastVeel mensen genieten van een welverdiende vakantie. Het nadeel is dat de mensen na de vakantie vaak weer snel in hun oud…
Hét ultieme vakantiegevoel bereik je zo!Hét ultieme vakantiegevoel bereik je zo!Kun je je nog herinneren dat je altijd zo uitkeek naar de grote vakantie toen je klein was? Samen met je ouders lekker o…
Haal meer uit je vakantieHaal meer uit je vakantieMede door de economische crisis gaan we minder op vakantie en is het zeker zo belangrijk dat je optimaal geniet van die…
Reisbureau of reisorganisatie: het verschil!Reisbureau of reisorganisatie: het verschil!Hoe weet je nu zeker wat je boekt: wie kan je echt informeren over de details van je reis. Wat doet een reisbureau preci…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.