Het autoverkeer in Mexico: een avontuurlijk gekkenhuis

Drempels op de snelweg, vogelspinnen op je dak, afvallende ladingen, fietsers langs de snelweg. Het gebeurt allemaal. De regels zijn anders, geen witte strepen op de weg en de snelweg bestaat uit een uitgestorven weg door de jungle. Gevaarlijk? Valt wel mee, maar er zijn wel dingen waar je rekening mee moet houden als je een auto gaat huren. Ben je Amsterdam gewend? Dan kan je ook wel rijden in Mexico. Het is net zo’n gekkenhuis. In Amsterdam heb je trams, fietsen, bussen auto’s en voetgangers die vergeten zijn wat rood licht en een zebrapad inhouden. Ga ervan uit dat iedereen voorrang neemt die geen voorrang heeft, kijk altijd extra in je spiegels, en dan overleef je de Amsterdamse jungle wel. Doe dat ook in Mexico, en je zal je wel redden.

Een goede voorbereiding is belangrijk

Auto huren

Doe dat het beste via je reisleiding. Mocht er dan toch iets voorvallen, dan kan hij/zij bemiddelen. Ze hebben goed contracten met goed verzekerde (en heel belangrijk: betrouwbare) autoverhuur bedrijven. Koop je eigen risico af. Dat kost vaak maar een paar euro extra, maar scheelt gezeur achteraf. Wil je niet via reisleiding huren, huur dan bij een grotere maatschappij en check wat inclusief is en wat niet om verassingen tegen te gaan.

Checken

Check altijd het benzine niveau en loop de auto helemaal na samen met een medewerker, zodat alle reeds bestaande beschadigingen op de auto bekend zijn. Maatschappijen hebben daar formulieren voor om te tekenen. Laat het oliepijl checken en check of alle verlichting en richtingaanwijzers goed werken, zodat je niet voor gebreken aan de auto aangehouden kan worden.

Oplichting

Bij onbetrouwbare maatschappijen is een veel gebruikte oplichtingtruc dat ze iemand inhuren om jou aan te rijden direct nadat je hun terrein afrijdt. Schakel altijd politie in en bel direct je reisleiding om te bemiddelen met de politie. De politie in het buitenland is anders dan bij ons. Het kan zijn dat je aansprakelijk gesteld wordt, ook als het niet jouw schuld is. Heel belangrijk: blijf beleefd!

Auto rijden, waar moet je op letten

Grote wegen
Blijf buiten de steden alleen op de hoofdwegen. Die zijn verhard. De zijwegen gaan meestal over op zandpaden. Daar is je huurauto niet tegen bestand…en je bent niet verzekerd tegen schade als je schade rijdt op zo’n onverharde weg…

Op tijd tanken

Vergis je niet in de afstand. Afstanden lijken niet ver, maar je kan toch uren onderweg zijn. Over een afstand van 115 km kan je ruim 3 uur doen…Tanken: ze hebben vaak tankservice, dus je blijft in je auto zitten en er wordt voor je getankt. Heel fijn, maar check wel even of ze de benzinemeter van de pomp wel op nul gezet hebben. Fooi geven is normaal. Zorg dat je dollars op zak hebt. 1 dollar fooi is een standaard fooi.

Check je kaart

Er zijn op de grote wegen niet altijd grotere dorpen en/of benzinepompen. Tank dus altijd vol, voordat je een weg opgaat richting een andere stad.

Voorbereiding

Neem altijd een paar liter water mee, eten voor 2 dagen, muggenspray, een gifpen en iets warms (een deken of warme kleding. Mocht je stranden door autopech, dan heb je voldoende bij je. Je mobieltje zal het namelijk niet overal doen, dus je moet wachten totdat er iemand langskomt. Dat kan uren duren.

Wees voorzichtig met uitstappen

Je bent niet in Nederland. Je rijdt dwars door de jungle. Even plassen in een bosje is niet aan te raden, want er zitten slangen, vogelspinnen en wilde dieren.

Check het weer voordat je weggaat

Je wil echt niet in een regenbui terecht komen. Die kan je zicht tot nul beperken en je van de weg afspoelen.

Het verkeer

Hou afstand van vrachtwagens en andere beladen voortuigen…er wil nog wel eens lading afvallen.Strepen op de weg? Ze zijn er wel, maar erg versleten en je zal zien dat de Mexicanen niet erg “baanvast” zijn. Het verkeer rijdt kriskras door elkaar, op een 3-baans weg wordt rustig 4-baans gereden. Kijk dus wat vaker in je spiegels.

Toppes
Als je een geel bordje toppes ziet, minder dan direct vaart. Dit zijn drempels waar je alleen stapvoets overheen kan rijden….en ze liggen ook op snelwegen en afgelegen wegen. De afstand tot aan de toppes is aangegeven op het bordje. Dus van 120 km p/uur naar 10 in 200 meter. In Mexico kan het allemaal.

Politie

De Guardia Civil controleert regelmatig alle auto’s op de juiste papieren en op wapens en drugs. Wordt je aangehouden om wat voor reden dan ook: werk volledig mee, niet tegensputteren. Bij enig spoor van tegenwerking kunnen ze vervelend worden. Je wil geen problemen.

Lijkt allemaal heel dramatisch, maar het zijn alleen maar wat tips waarmee je aan je auto-avontuur kan beginnen. Een goed voorbereiding hoort er gewoon bij. En het is het waard! De “snelweg” naar Chitzen Itza bijvoorbeeld is uitgestorven. Je rijdt moederziel alleen op een 2-baans weg met links en rechts jungle. Je ziet gieren vliegen, en je ziet slangen en vogelspinnen de weg oversteken. En dan ineens zie je een mannetje op een fiets rijden en een ander mannetje komt uit de bosjes. Waarschijnlijk uit een van de maya-dorpjes die daar nog in de jungle verscholen liggen.
© 2011 - 2024 Daniele, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overzicht van alle landen in Noord-AmerikaNoord-Amerika bestaat uit Canada, de Verenigde Staten, Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Midden-Amerika is een cul…
Het Spaans in Latijns-AmerikaHet Spaans in Latijns-AmerikaHet Spaans in Latijns-Amerika is historisch gezien een voortzetting van het Spaans dat in de zestiende eeuw in Spanje we…
Mexico, strand maar ook veel cultuurMexico, strand maar ook veel cultuurMexico is een populair vakantieland, door het aangename klimaat en de mooie stranden is het een ideale zonbestemming. Da…
Culturele bezienswaardigheden in CancúnCulturele bezienswaardigheden in CancúnVan alle steden in Mexico is Cancún het meest bekende vakantieoord. Hier vliegen de meeste vluchten rechtstreeks heen. E…

Reisbureau of reisorganisatie: het verschil!Reisbureau of reisorganisatie: het verschil!Hoe weet je nu zeker wat je boekt: wie kan je echt informeren over de details van je reis. Wat doet een reisbureau preci…
Daniele (6 artikelen)
Gepubliceerd: 06-04-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.