Op reis en reisziek: wat is er te doen aan reisziekte?
De meeste mensen hebben er wel eens last van gehad: reisziekte. Vooral kinderen kunnen er gevoelig voor zijn, al wordt het lang niet altijd herkend. Er is met een aantal voorzorgsmaatregelen vaak wat aan te doen. Als dat niet voldoende is zijn er verschillende geneesmiddelen te koop, bij de apotheek en drogist. Voor een goede keuze is advies daarbij aanbevolen.
Wagenziek, zeeziek, luchtziek...
Een rit in de auto, een boottocht of een reis per vliegtuig: voor mensen met reisziekte kan de trip behoorlijk verknoeid worden. Hoewel reisziekte niets te maken heeft met een ziekte of aandoening kan het enorm vervelend zijn: degene die ermee te maken heeft voelt zich vaak hondsberoerd. Maar het gaat na de reis ook snel weer over, al kan het in sommige gevallen een aantal uur duren voordat de klachten helemaal verdwenen zijn.
Wat is reisziekte?
Onder reisziekte wordt verstaan
wagenziekte,
zeeziekte en
luchtziekte. Meer in het algemeen gaat het in feite om
bewegingsziekte, omdat de klachten ook kunnen ontstaan in bijvoorbeeld een draaimolen of lift. De meeste mensen hebben weleens te maken (gehad) met een vorm van reisziekte. Kinderen hebben er vaker last van dan volwassenen. Bij sommigen gaat het over wanneer zij volwassen worden, anderen blijven er hun levenlang gevoelig voor.
Wat is de oorzaak van reisziekte?
Hoewel nog niet precies duidelijk is wat de oorzaak is van reisziekte heeft dit waarschijnlijk te maken met het evenwichtscentrum in de hersenen. Dit deel van de hersenen ontvangt informatie van het evenwichtsorgaan dat zich in het binnenoor bevindt; bij reisziekte wordt dat teveel geprikkeld. In de hersenen wordt informatie ontvangen over de beweging en stand van het lichaam en ook over de beweging van de omgeving. Hierbij speelt ook de informatie die via de ogen binnenkomt een rol, net als die afkomstig van de spieren.
Als die informatie tegenstrijdig is, wat het geval is bij reisziekte, wordt het braakcentrum geprikkeld en ontstaat misselijkheid. Die tegenstrijdigheid ontstaat bijvoorbeeld wanneer iemand in een hut op zee zit. De ogen nemen geen beweging waar maar via de spieren registreert het evenwichtsorgaan wel beweging vanwege de deining door de golven.
Wat zijn de verschijnselen van reisziekte?
De verschijnselen die reisziekte kan veroorzaken zijn:
- misselijkheid
- meer speekselaanmaak
- braken
- duizeligheid, draaierigheid
- zweten
- bleekzien
- hoofdpijn
- vermoeidheid
- buikpijn
De combinatie van (een aantal van) deze klachten zorgt ervoor dat iemand met reisziekte zich heel beroerd kan voelen. Met name bij zeeziekte kan het zo erg zijn dat mensen in staat zijn om overboord te springen om er maar vanaf te zijn. En met name jonge kinderen kunnen al wagenziek worden van een korte rit in de auto, wat lang niet altijd wordt herkend door de ouders, zeker als het kind niet braakt maar alleen hangerig is.
Wat is er te doen aan reisziekte?
Wie misselijk wordt door reisziekte kan dit proberen te verminderen door het eten van een stukje brood, cracker of koekje.
Verder is het een kwestie van zoveel mogelijk proberen te voorkomen dat het ontstaat. Dit kan door de volgende maatregelen ten nemen:
- ga niet met een lege maag op reis, maar eet een lichte maaltijd en neem ook tijdens reis regelmatig iets tussendoor
- vermijd voor en tijdens de reis vet eten, alcohol, dranken met koolzuur, eventueel koffie
- kijk in de auto of op de boot zoveel mogelijk naar buiten; ga niet lezen, schrijven of iets dergelijks
- in de auto: rijd zelf of ga voorin zitten, zorg voor frisse lucht en pauzeer onderweg om uit te stappen en wat te lopen
- op de boot: blijf niet binnen zitten, ga bij voorkeur op het midden van het achterdek zitten
- neem als het nodig is van tevoren een middel tegen reisziekte in
Wie gevoelig is voor reisziekte heeft daar minder last van als hij zelf het voertuig bestuurt. Waarschijnlijk komt dit doordat de bestuurder door de controle over het voertuig de bewegingen ervan beter kan voorzien en daardoor minder tegenstrijdige signalen in de hersenen binnenkrijgt die reisziekte veroorzaken.
Middelen tegen reisziekte
Als het niet voldoende is om reisziekte te voorkomen met bovenstaande tips zijn er middelen te koop die werken tegen reisziekte. Een bekend huismiddel tegen misselijkheid dat kan helpen bij reisziekte is
gember. Het kan in poedervorm met wat water gemengd ingenomen worden, doe dit zo'n half uur voor vertrek.
Geneesmiddelen die goed werken bij reisziekte zij bijvoorbeeld tabletten met cinnarizine en meclozine. Deze middelen mogen echter niet door de bestuurder worden gebruikt omdat ze het reactievermogen kunnen beinvloeden. Er zijn ook nog middelen met andere werkzame stoffen te koop. Welk middel het beste gebruikt kan worden is afhankelijk van onder andere de leeftijd en de reisduur. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft kunt het beste advies vragen. U kunt hierover het beste informatie inwinnen bij apotheek of drogist.