Kosten wereldreis

Kosten wereldreis Je gaat het doen! Je hebt besloten om een prachtige wereldreis te maken. Je hebt al veel ideeën en wensen op je lijst staan. De vraag die na alle ideeën naar voren komt is: 'Wat kost een wereldreis?' Een wereldreis is niet goedkoop, maar hoeft ook niet duur te zijn. De kosten hangen geheel af van al jouw wensen en eisen. Lees hieronder verder om te weten wat de kosten zullen zijn, waaruit deze bestaan en hoe je deze kan beperken en beheren.

Totale kosten

Een reis van een half jaar kost ongeveer tussen de 7.000 en 10.000. En een reis van een jaar kost tussen de 15.000 en 30.000. Dit zijn hele grote bedragen, maar je kan een reis zo duur maken als je zelf wilt. Zo kan de één een half jaar rondreizen met 5.000 en de ander met 11.000. De totale kosten zijn geheel afhankelijk van de reisduur, de gewenste bestemmingen, reisstijl, thuissituatie en reisuitrusting. Dit is dus heel uitlopend.

Kostenposten

De kosten voor je reis zijn onderverdeelt in drie kostenposten, te weten doorlopende kosten thuis, kosten vooraf en kosten tijdens het reizen.

Doorlopende kosten thuis

Er zijn kosten die thuis altijd doorlopen. Het is belangrijk om deze kosten goed voor ogen te hebben om vervelende verrassingen tijdens de reis te voorkomen. De meest belangrijke kosten zijn:
 • Huur of hypotheek
 • Gas, water en licht
 • Belastingen; gemeentelijke, waterschap, auto(wegen) en inkomsten
 • Verzekeringen; van woning, auto, ziektekosten en overige
 • Abonnementen; telefoon, televisie, internet, tijdschriften, goede doelen, loterijen, etc.

Hou aan het eind van de reis altijd een ruim bedrag over om de eerste twee maanden thuis van rond te komen.

Hoe hoog de bovenstaande kosten zijn, kun je zien aan rekeningen. Om een goed overzicht te hebben van al je uitgaven kan het helpen om in een Microsoft Excel bestand je vaste uitgaven voor langere tijd te registreren en bij te houden.

Kosten vooraf

Er zijn een aantal kosten die je vooraf aan het reizen maakt. Deze kosten bestaan uit:
 • Vliegticket. Een vliegticket is een grote uitgave. Via diverse organisaties en reisbureaus kunnen Round the World (RTW) tickets worden geboekt. De prijs hiervan kan variëren van 1.000 tot 6.000. Het aantal continenten, landen en stopovers zal bepalen hoe hoog de prijs is. Als je een aantal continenten bezoekt met veel stopovers, zal de prijs van je ticket snel hoog zijn.
 • Reisverzekering. Een reisverzekering is meestal prijzig als je voor een uitgebreide dekking kiest (diefstal, aansprakelijkheid, ziektekosten, ongevallen, annulering, avontuurlijke sporten, etc.). Bespaar hier echter niet op, want het is belangrijk. Mocht je medische hulp nodig hebben of zelf aansprakelijk worden gesteld voor iets in het buitenland, dan kunnen de kosten ongekend hoog oplopen. Reken voor een uitgebreide dekking op zo'n 700 tot 1.200.
 • Reisuitrusting. Een goede reisuitrusting kost veel. Kijk wat je nodig hebt; schoeisel, backpackrugzak, reisboeken, etc.
 • Inentingen, controles en reisapotheek. Inentingen kun je halen bij de GGD of andere vaccinatiecentra. Per land kunnen de vaccinaties verschillen. Een GGD of ander vaccinatiecentrum kan de juiste informatie geven over deze inentingen. Denk bij een reisapotheek aan pijnstillers, pleisters, verband, reispillen en medicijnen tegen malaria, uitdroging/diaree. Denk ook aan eigen medicijnen en de pil.
 • Visa. Voor veel landen (met name buiten Europa) is een visum nodig. Deze visum kun je in Nederland aanvragen of bij aankomst voor enkele tientallen Euro's. Let wel op dat je bij sommige landen een visum van te voren moet hebben geregeld, wat enige tijd kan duren. Een visum voor Australië kost ongeveer 50 voor 6 tot 12 maanden. Een visum voor 3 maanden kan tijdens de reis verlengt worden tot een jaar voor 175. Een visum voor Indonesië kost ongeveer 18 en kun je aanschaffen bij aankomst op een luchthaven.
 • Notaris. Als je lang op reis bent, zal iemand gemachtigd moeten worden voor het waarnemen van jouw financiële en andere zaken. Dit moet worden geregistreerd bij de notaris, wat ongeveer 100 kost.

Kosten tijdens het reizen

Kosten die tijdens het reizen worden gemaakt verschillen aanzienlijk per land en van je reisstijl. Zo zijn er dure en goedkope landen (lees hierover meer onder kop landen), kun je in een slaaphal (dorm) of in een eigen kamer slapen, kook je zelf of ga je uiteten, maak je veel binnenlandse vluchten of reis je met de bus, ga je duiken of lig liever op het strand liggen en ga zo maar door.
 • Accommodatie. Een hotel is over het algemeen prijzig. In een Guesthouse, Bed & Breakfast en Hostel heb je voor minder geld ook een goede en prettige nachtrust. In Indonesië kun je in een hostel voor 5 per nacht slapen in een dorm en voor 14 heb je al een privékamer met douche en toilet. In Brazilië betaal je gemiddeld 12 voor een dorm en 21 voor een privékamer. Nieuw Zeeland kan nog weer goedkoper zijn dan Brazilië. Zoek op internet naar de gewenste accommodatie en prijs en kijk wat het beste bij jouw budget en wensen past.
 • Eten & drinken. Reken per dag gemiddeld op 15 per dag voor eten en drinken. In goedkope landen in bijvoorbeeld Azië of Centraal Amerika kan dit makkelijk voor de helft. In Thailand ga je al snel uiteten voor 4, dus nog goedkoper als je zelf kookt. In Nieuw Zeeland betaal je gemiddeld 7 tot 10 voor een maaltijd in een goedkoop restaurant.
 • Eigen onderhoud. Veel reizigers vergeten dat ze soms ook nieuwe kleding nodig hebben en verzorgingsproducten, zoals shampoo, zonnebrandmelk, zalfjes, etc. Houdt hier rekening mee in je budget.
 • Vervoer. Indien je voor lange tijd in hetzelfde land reist, is het kopen van een auto rendabel. Vliegen is vaak duurder dan bus- en treinreizen, maar let goed op; dit hoeft niet altijd zo te zijn. Zoek uit welk transportmiddel het meest goedkoop is. Zo is er in Zuid Afrika de Baz Bus, goedkoop busvervoer voor backpackers. Je koopt voordelig een ticket op maat, van bijvoorbeeld Cape Town naar Johannesburg, en de bus zal je daarnaar toebrengen, waarbij je stopovers kan maken bij de op de route liggende steden.
 • Bijzondere activiteiten. Bedenk van te voren welke bijzondere activiteiten je wilt doen. Uitgaven van activiteiten, zoals duiken, parachutespringen, wijntour, deltavliegen, safari en een cruisetocht maken, zijn relatief groot. Bedenk wat je wilt gaan doen, zodat je er in je budget rekening mee kan houden.
 • Entreekaartjes. In veel landen worden er entreegelden gevraagd voor bijvoorbeeld Nationale Parken, musea en tempels. Dit zijn vaak kleine bedragen, maar opgeteld kan dit snel een deel van je budget innemen.
 • Overige. Als je een mooi overzicht hebt gemaakt van uitgaven, zal je zien dat er vaak meer uit je portemonnaie verdwijnt dan je had verwacht. Reserveer een bedrag voor onvoorziene uitgaven als verloren spulle en doktersafspraak en uitgaven als souvenirs en uitgaan.

Bespaartips

Voor alles geldt; zoek naar de beste deals! Zoek iets langer naar een betere en goedkopere accommodaties, loop niet bij het eerste beste restaurant naar binnen, vergelijk prijzen van activiteiten, verzekeringen en vervoer en je zal zien dat het loont. Reisgidsen als de Lonely Planet geven ook inzicht in bepaalde kosten van een land. Echter is deze informatie soms gedateerd.
 • Vliegticket. Boek je RTW ticket niet bij een reisbureau, maar direct bij de aanbieder. Reisbureau's rekenen extra voor bemiddelen. Vergelijk diverse aanbieders en kijk naar de aanbiedingen. Soms scheelt vertrek vanuit London of Düsseldorf 600 tot 1.000 per ticket!
 • Auto & woning. Indien mogelijk, verhuur (onderverhuur) de woning en de daarbij behorende gas, water en licht rekeningen. Leen de auto aan iemand anders die hiervoor ook de kosten van belasting en verzekering overneemt.
 • Verzekeringen & abonnementen. Heb je alle verzekeringen van thuis nodig als je op reis gaat? Als je een goede reisverzekering hebt afgesloten, informeer dan bij de verzekeringsmaatschappij of de ziektekostenverzekering verlaagt kan worden. Laat je telefoonabonnement door iemand overnemen, zeg tijdschriftabonnementen af.
 • Vaccinaties. Bij sommige vaccinatiecentra worden vaccinaties volledig vergoed. Ook verschillen de prijzen van inentingen per gemeente. Malariatabletten zijn vaak ook verkrijgbaar in het land van bestemming tegen lagere prijzen.
 • Uitrusting. Leen spullen of koop spullen tweedehands. Vaak zijn deze even goed en stukken goedkoper.
 • Accommodatie & Eten & Drinken. Slaap in guesthouses en hostels met slaapzalen en gedeelde sanitaire voorzieningen. Vermijdt hotels. Werk voor je kosten en inwoning in horeca, boerderij of als au pair. In veel landen kun je voor accommodatie en eten werken. Een voorbeeld is het fenomeen WWOOF'en (World Wide Opportunities on Organic Farms).
 • Sponsoring. Het is mogelijk dat bedrijven jouw sponsoren als de reis origineel is. Bijvoorbeeld op een bromfiets door Afrika om geld in te zamelen voor een goed doel. Echter zijn er al velen voor jouw geweest, dus bedenk ook echt iets origineels. Schrijf een column of reisverhalen. Echter krijg je hiervoor pas later geld en kost dit je wel veel tijd.
 • Dure landen. Amerika, Canada, Australië, Singapore, Zuid Afrika, Europese landen als Spanje, Italië, Engeland, Frankrijk.
 • Goedkope landen. Thailand, India, Indonesië, Maleisië, Philipijnen, Mozambique, Namibië, Tanzania, (Midden- en Zuid Amerika), Peru, Mexico, Belize, Oostblok landen in Europa, etc.

Sparen

Om al het geld bij elkaar te krijgen is het nogmaals erg belangrijk om een goed overzicht te krijgen van wat je wensen en eisen zijn. Plan je reis alvast in grote lijnen en zoek dan uit hoe groot de drie kostenposten zullen zijn (per maand). Het totaal bedrag geeft je inzicht in hoeveel geld je moet sparen en hoe lang je hierover zal doen.
© 2010 - 2024 Montagne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vliegtickets boeken voor een wereldreisVliegtickets boeken voor een wereldreisAls je op wereldreis gaat vormen vliegtickets veelal de grootste kostenpost. Voor sommigen is het bovendien het enige va…
Henk de Velde: De laatste reisHenk de Velde, zeezeiler, is sinds 26 september 2007 bezig met zijn laatste reis. Wie is hij en wat beweegt hem om in zi…

Wastips voor op reisAls je voor minstens een week met vakantie vertrekt weet je dat je je kleding zult moeten wassen wil je niet stinken als…
Hoe werkt Hotelkamerveiling.nl?Op de website Hotelkamerveiling.nl kunt u bieden op vakanties en hotelkamers. Gedurende een bepaalde periode kunt u een…
Montagne (2 artikelen)
Laatste update: 29-11-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.