Reizen en Fitness: een actieplan om fit te blijven

Reizen en Fitness: een actieplan om fit te blijven Het is gemakkelijk om op vakantie of zakenreis je fitnessschema en eetgewoonten uit het oog te verliezen, maar waarom zou je zoiets laten gebeuren en er een ongezond gevoel aan overhouden? Met een beetje goede planning kun je ook op reis fit en gezond blijven en thuiskomen met een goed gevoel en energieker en gezonder dan toen je wegging, ongeacht waar je naar toe gaat. Reizen is geen excuus om niet te trainen. Ook voor het vinden van locaties om te trainen, zijn er voldoende mogelijkheden. Elke stad heeft parken of hoge gebouwen waar je de trappen kunt beklimmen. Als traplopen niet je ding is, kun je gaan hardlopen of wandelen. Vraag aan de hotelconciërge of er parken of wandelpaden in de omgeving zijn, of vraag om een kaart van de lokale wandelpaden.

Maak het leuk

Het is ook een goed idee om een kaart van de stad te gebruiken om erachter te komen hoeveel van je bestemmingen bereikbaar zijn te voet. (Lopen zal helpen met het verbeteren van je conditie en je taxitarieven besparen.) Er zijn geen grenzen aan wat je kunt doen tijdens het verkennen van een nieuw gebied. Haal het beste uit je reis, en verken de stad te voet.

Zorg ervoor dat je geniet. Vergeet niet om comfortabele schoenen mee te nemen die je niet alleen gemakkelijk bij een training kunt dragen, maar ook bij het gebruik van je voeten als je belangrijkste vervoermiddel.

Of je nu voor zaken of vakantie op reis bent, vergeet niet dat je elke dag wat tijd voor jezelf zou moeten hebben. Waarom dan niet meteen je tijd goed besteden aan je gezondheid en iets doen waardoor je jezelf beter gaat voelen?

Doelen stellen

 1. Terwijl je de reis gaat plannen, stel je ook je reis-fitness-doelen samen. Maak je doelen SMART: Specifiek, meetbaar, haalbaar, realistisch en tijdsgebonden.
 2. Bepaal de uitdagingen en beperkingen waarmee je geconfronteerd wordt tijdens je reis.
 3. Trainen op reis is hetzelfde als thuis. Het vereist planning en inzet.
 4. Maakt op basis van je doelstellingen, afspraken met jezelf in je agenda.

Bereid je voor

Voorafgaand aan het vertrek van je reis, kun je zien of het hotel een trainingsfaciliteit of een zwembad heeft. Vergeet niet om zwemkleding en trainingskleren mee te nemen.

Als het hotel niet beschikt over een fitnessaccommodatie, breng dan een springtouw mee. Ze zijn lichtgewicht en gemakkelijk te vervoeren. Touwtje springen is een van de beste vormen van conditietraining en je kunt het overal doen.

Natuurlijk, kun je ook je eigen lichaamsgewicht gebruiken voor oefeningen, zoals met push-ups en crunches, deze vereisen geen apparatuur. Het punt is het vinden van een trainingsroutine die bij je behoeften en kunnen past. Plan elke dag een bepaalde tijd in om elk andere dag een spierversterkende- of conditionele training te doen.

Voedings- en fitness tips voor op reis:

 • Geniet, maar drink veel water, vooral als je vliegt.
 • Doe oefening voor vertrek.
 • Vermijd tijdens de vlucht alcohol en zoute voedingsmiddelen.
 • Draag comfortabele kleding.
 • Gebruik een ondersteuning voor je rug.
 • Kom minimaal elke twee uur uit je stoel.
 • Voer discreet oefeningen uit terwijl je zit of overstapt.
 • Loop veel tijdens een overstap.
 • Reis niet met honger.
 • Eet licht op doorreis.
 • Neem een gezonde maaltijd in je gedachten en hou je zo nauwkeurig mogelijk aan je plan.
 • Probeer tien minste drie keer per dag te eten om te voorkomen dat je ongezond gaat snacken.
 • Haal gezonde snacks op een lokale markt, zodat je niet valt voor de snacks van de minibar.
 • Ga je gang en proef de regionale gerechten en lokale keuken, maar hou evenwicht in je dieet door te kiezen voor minder-calorierijk voedsel tijdens andere maaltijden.

Ga voor resultaat

Als je jezelf van een slechte gewoonte probeert te ontdoen en kiest voor een gezonde levensstijl, moet je de slechte gewoonte vervangen door een positieve tegenhanger. In plaats van te vervallen in de slechte gewoonte op reis, kun je het best iets doen in plaats daarvan. Deze positieve verandering omzetten in trainen zal bijdragen tot duurzame resultaten en helpen om je lichaam en geest in balans te houden, ook op reis!
© 2010 - 2024 Fitness, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fitness dieet: een goed fitness dieet?Fitness dieet: een goed fitness dieet?Trainen is belangrijk om het lichaam van je dromen te krijgen. Een goed fitness dieet is minstens net zo belangrijk voor…
Surfset FitnessSurfset Fitness is een fitness concept waarbij je op een intensieve, speelse manier naar het lichaam toe werkt van een s…
Sportschool in Rotterdam: Welke past het beste bij u?Sportschool in Rotterdam: Welke past het beste bij u?Welke Sportschool in Rotterdam is nu het meest geschikt voor het bereiken van uw persoonlijk fitnessdoelen? In Rotterdam…
Klassieke vormen van fitnessKlassieke vormen van fitnessDe klassieke vormen van fitness bestaan uit spinning, cardiotraining, step aerobics, zumba, aquagym en striding. Iedere…

Veilig en vertrouwd vakantie boeken op internetEindelijk, na lang sparen en ernaar uitkijken is het zo ver, je gaat een vakantie boeken! Na het uitzoeken van een leuke…
Jebel Toubkal - De top van het hoge Atlas gebergteJebel Toubkal - De top van het hoge Atlas gebergteHet Toubkal Massief, vormt de thuisbasis van de hoogste berg van Noord-Afrika op 4167 meter. In Afrika is alleen de Kili…
Fitness (18 artikelen)
Laatste update: 05-02-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.