Arthotel in Philips lichttoren echt van deze tijd

Arthotel in Philips lichttoren echt van deze tijd De Philips lichttoren in Eindhoven heeft een heel andere functie gekregen dan de oorspronkelijke. Vele jaren was de lichttoren het symbool van de Philipsfabrieken totdat er onder meer een 4-sterren Arthotel in werd gevestigd. Een bijzonder hotel met een overvloed aan kleuren. Geen enkele ruimte in het hotel is hetzelfde. Elke hotelkamer heeft een ander interieur. Een aantal dingen herinneren echter nog aan de oorspronkelijke eigenaar.

Lichttoren hét symbool van de Philipsfabrieken

De Philips lichttoren was tientallen jaren hét symbool van de Philipsfabrieken. De toren dateert van 1921 en is gebouwd in de stijl van het modernisme en nieuwe zakelijkheid. Jarenlang diende het gebouw als testfabriek voor gloeilampen. Later werd het gebruikt als hoofdkantoor van de lichtdivisie. Een storm van verontwaardiging bij de Eindhovenaren voorkwam dat het gebouw werd afgebroken toen het voor Philips niet meer aan de eisen voldeed. Diverse nieuwe functies werden gerealiseerd zoals het Arthotel dat valt in de groep Best Western Premier Hotels.

Mix van antiek, design en kunst in het Arthotel

De ruime entree van het Arthotel is meteen al zeer verassend. Het meest opvallend bij binnenkomst zijn de kleuren en de materialen die gebruikt zijn. Vanuit de entree heb je een blik op het restaurant en de bar. Wat ook direct opvalt zijn de twee tafels in de vorm van een grote glazen bloem die de receptie vormen.
Bij die receptie kunnen gasten op een scherm kijken en zien dan de verschillende kamers waaruit ze een keuze kunnen maken welke ze graag willen huren. Er is een gevarieerd aanbod en elke kamer heeft een eigen gevoel.
Bij een kijk op het scherm worden de verschillen goed zichtbaar. Elke kamer is een mix van antiek, design en kunst. Bij de één roze behang met vogels en een helblauwe bank, bij de ander antraciet en gouden meubilair met een knallende wand in een felle oranje kleur. Ook zijn alle badkamers anders wat betreft het bad, de tegels en de wastafel, maar ze zijn allemaal even ruim.

Philips nog herkenbaar

In totaal hebben de ontwerpers tien sferen uitgezocht en daar combinaties mee gemaakt. Ze hebben geen namen als romantisch of modern, want het gaat om het gevoel dat de bezoeker krijgt van zo'n sfeer. Ook in het restaurant is gekozen voor veel variatie. Er staan allerlei stoelen van verschillend model en stoffering opgesteld. De bar heeft eveneens veel variatie met een heel bijzondere sfeer doordat er zeer creatief met steen, hout en stof is gewerkt.
Sommige dingen in het hotel herinneren aan de oorspronkelijke functie van het gebouw. Er hangt vitrage met de opdruk van een gloeilamp en op de kamers staat een Philips Senseo en hangt een Philips flatscreen. Boven de ingang van elke kamer prijkt een foto van vroeger.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Een deel van het hotel heeft een duidelijke sociale functie. Tussen de gewone commerciële hotelkamers door, is een aantal kamers ingericht, dat verhuurd wordt aan mensen die door omstandigheden geen huis meer hebben (bijvoorbeeld door echtscheiding of faillissement). Voor maximaal 350 euro per maand kunnen ze een van de sociale kamers huren.
De eigenaar van het hotel beschouwt dit als maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het geld dat verdiend wordt met de hotelkamers wordt gebruikt om de sociale kamers te kunnen verhuren.

Lees verder

© 2010 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kosten koffie met Senseo of NespressoDe Senseo en de Nespresso machine worden steeds populairder. Steeds minder mensen maken gebruik van een ouderwets koffie…
Senseo koffiepads makenSenseo koffiepads makenEr worden elke dag miljoenen liters koffie genuttigd vele daarvan worden gezet met een koffiefilter maar tegenwoordig is…
In aandelen beleggen beschermd met een straddleWat ik jullie hier wil uitleggen is het minimaliseren van het verlies op je aandelen (portefeuille) door je winst te max…

Jebel Toubkal - De top van het hoge Atlas gebergteJebel Toubkal - De top van het hoge Atlas gebergteHet Toubkal Massief, vormt de thuisbasis van de hoogste berg van Noord-Afrika op 4167 meter. In Afrika is alleen de Kili…
Romantische hotels: Voor een weekendje weg of overnachtingRomantische hotels: Voor een weekendje weg of overnachtingHet leven is druk en vol van verplichtingen. Voordat je het weet kom je met je partner terecht in een stressvolle sleur,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rosemoon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lichttoren_(Eindhoven)
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 05-05-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.