Wereldstekkers en omvormers voor uw vakantie

Gaat u een verre reis maken, dan is het handig om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. U kunt in veel landen niet terecht met de standaardstekker, die aan uw electrisch apparaat zit. Ook een omvormer voor het voltage kan nodig zijn. Hieronder wat ideeën om dit op te lossen.

Wat is een reisstekker of wereldstekker

Een reis- of wereldstekker is een stekker met verschillende soorten pinnen, die in de verschillende landen van de wereld gebruikt worden. Sommige pinnen van de stekkers in het buitenland zijn veel dikker dan de Nederlandse stekkers, maar er zijn ook landen bij met dunne platte rechthoekige stekkers. Welke stekker geschikt is voor de landen staat op de stekkers zelf vermeld, of in de beschrijving die u er bij krijgt.

Let op dat u voor sommige landen geen wereldstekker kunt kopen in Nederland. Die zijn dan meestal voor een paar euro in de plaatselijke supermarkt te koop in het land zelf (bijvoorbeeld Zuid Afrika en Namibië).

Let op voltage

In Nederland hebben we apparaten die op 210-230 volt werken. In het buitenland wordt er veel gebruik gemaakt van 110 volt.
Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn. Veel moderne apparaten werken zowel op 110 v als wel 230 volt. Dit staat dan op het apparaat zelf vermeld. Ziet u 110-230 v staan, dan is uw apparaat geschikt en zal zonder noemenswaardige problemen werken op deze voltages.

Omvormers in alle soorten en maten

Om mogelijke problemen met het voltage te voorkomen, zijn er tegenwoordig veel soorten omvormers te koop.

onderstaand een overzicht van veel gebruikte omvormers:
  • 230 volt naar 110 volt
  • 110 volt maar 220 volt
  • 12 volt naar 230 volt
  • 24 volt naar 230 volt
  • 24 volt naar 12 volt
  • 230 volt naar 12 volt

Wilt u een omvormer die de Europese netspanning van 230 V omzet naar de Amerikaanse netspanning van 110 V,let dan op de frequentie van deze netspanning. Die is nog steeds de Europese 50 Hz, in plaats van de Amerikaanse 60 Hz en niet alle Amerikaanse apparatuur werkt op die 50 Hz. Het is dus van belang om u goed te laten informeren wat voor u de meest geschikte is. Doe dit voordat u er een aanschaft en lees de eventuele handleiding van uw elektrische apparaat goed door.

Ook de 12 voltsaansluiting uit de auto, caravan of boot zijn om te vormen naar 110 volt of 230 volt. Bij vrachtwagens of boten wordt dikwijls 24 volt gebruikt. Dit is weer om te zetten naar 12 volt of 230 volt.

De mogelijkheden zijn wat dat betreft bijna onbeperkt, maar u dient zich goed te oriënteren wat voor uw situatie de beste is.

Let er tevens op of u een uitgang met een zuivere sinus nodig heeft voor uw apparatuur. Een zuivere sinus heeft een uitgangsspanning die exact gelijk is aan de 230 V netspanning. Deze spanning is bruikbaar voor het voeden van uw kritische 230 V apparatuur, die niet goed werkt met omvormers met gemodificeerde sinus.

Conclusie

U kunt bijna overal in de wereld met u eigen elektrische apparaten terecht. Wel even controleren of u de juiste wereld- of reisstekkers heeft en welke omvormer u mogelijk nodig heeft. Bedenk wel dat omvormers best wel zwaar zijn in uw koffer en als u ze in het land van bestemming niet echt nodig heeft, u deze beter thuis kunt laten.

Verder krijgt u nog de tip mee om te zorgen voor een aantal reserve zekeringen voor uw omvormer. Die kosten bijna niets en zijn misschien in uw vakantieland niet te krijgen.

Veel plezier op uw vakantie...
© 2009 - 2024 Berrie_van_mier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De wereldstekker, in welke landen heeft u deze nodig?De wereldstekker, in welke landen heeft u deze nodig?Iedereen heeft stopcontacten in huis, het is logisch dat de stekkers in het stopcontact passen. Maar in het buitenland k…
12V naar 230V omvormerBent u onderweg en wilt u gebruik maken van apparatuur die alleen werkt op het 230 volt lichtnet? Een omvormer die 12V v…
Zelf plaatsen van zonnepanelenZelf plaatsen van zonnepanelenOverweeg je de aanschaf van zonnepanelen? Wil je eens weten waar je bij stil moet staan voor, tijdens en na de aanschaf…
Het organiseren en plannen van een vakantie / een rondreisHet organiseren en plannen van een verre vakantie, een rondreis. Alles wat er komt kijken bij het maken van een rondreis…
Verzekering: de reisverzekeringVerzekering: de reisverzekeringAls u op reis gaat kunt u het beste een reisverzekering afsluiten. Er zijn een aantal verschillende reisverzekering. De…
Bronnen en referenties
  • Vego.nl/omvormers
Berrie_van_mier (101 artikelen)
Laatste update: 29-10-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.